Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.2.2021 15:47
ondra99

XXX.XXX.213.157

Zdravím,
mam 16 denni kralicata a dneska rano jsem koukal, ze hnizdo uz je fuc, kralicci na sebe nalepení. Mam kralikarnu ve stodole, takze kdyz je venku minus 13 tak tam je tak -7. Vydrzi to,nebo to mam nejak resit?
Kdyz na ne hodim slamu, za pul hodiny uz jsou zase odkrytí.
Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.2.2021 16:12
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud mají dostatečnou podestýlku,tak vydrží.Jen se musí trochu víc krmit aby měli energii na teplo.Mám králíčata 3 denní,týdenní,3 týdenní,jsou venku,dnes bylo -18,mají tedy kotiště, a nic jim není.

13.2.2021 18:48
kamil.č

XXX.XXX.14.162

ondra99 napsal(a):
Zdravím,
mam 16 denni kralicata a dneska rano jsem koukal, ze hnizdo uz je fuc, kralicci na sebe nalepení. Mam kralikarnu ve stodole, takze kdyz je venku minus 13 tak tam je tak -7. Vydrzi to,nebo to mam nejak resit?
Kdyz na ne hodim slamu, za pul hodiny uz jsou zase odkrytí.
Díky.

Mám úplně ten stejný případ, 9 mladých od samice kříženky ve stodole, podobné teploty, stejné stáří. Také už jsou odkrytí, občas popolezou, ale jinak se drží u sebe. Také doufám, že to přečkají bez úhony. Ať se vám daří!

14.2.2021 00:16
petr008

XXX.XXX.139.160

Důležité je, aby měli hlubokou suchou podestýlku pod sebou a pak jim žádná zima neublíží. Důležitá je tepelná izolace odspodu. Kdysi mi mojí vlastní blbostí pochcípali králíčci, když jsem posedlý králičí hygienou co týden čistil kotce (aby byli králíci zdraví) a i přes podestýlku prochladli odspodu.
Od té doby přehnanou králičí hygienu nepěstuji, chovám zásadně na 5 - 10 cm hnoje. Samozřejmě průběžně nastýlám, aby pod sebou neměli mokro a králíci jsou v poho.
Rošty jsou kravina nebo leda tak pro velkochovy.

14.2.2021 19:40
horal

XXX.XXX.13.26

Tihle jsou z jedenáctého ledna a osmého a devátého února další dva vrhy. Králíkárny jsou také v dřevěné boudě, takže jako nyní venku -18°C v noci sice v boudě není, ale napáječky zamrznou. Přes zimu mívám běžně mladé a nějaké extra problémy nemám a pokud se něco přihodí, tak z vlastní blbosti. Z těch únorových jsem přišel o jedno, našel jsem ho na opačném konci kotce, asi netrefilo zpět do hnízda, To je dost velká nevýhoda velkých kotců v zimě. Navíc malý kotec si snáze samice zadýchá když se dvířka přikryjí pytlem. Jinak jak píše Petr a i já už jsem o tom psal, že dva týdny před porodem u nekydat a pořád přistýlat. Pokud dáváte slámu, tak ne na ně, ale navršit mezi ně a dvířka jako takový paraván. Většinou takhle brzy opouští hnízdo když mají nedostatek krmeni a v tomhle počasí je to normální. Potřebují daleko víc živin jelikož hodně energie vydají na teplo. Takže se začínají chytat krmení co má matka. Já v tomto případě přidávám ovesné vločky smíchané s mačkaným ječmenem. V půli příštího týdne se má oteplit tak doufám že vám to zvládnou a v pohodě to přežijí. Pokud je samice alespoň trochu kojí tak je vyhráno. Dostanou alespoň drobet teplé potravy.

georgi

14.2.2021 19:45
georgi

XXX.XXX.168.114

Nechtěl jsem v tomto tématu reagovat . Petrova připomínka o roštech mě dostala . Chovám králíky čtyřicet let na roštech v malochovu . Pokud králíky chováte bez roštu pak vám malí při prohrabání až na podlahu snadno prochladnou . Sice budou shora přikrytí ale zespoda prochladnou . Ve vnějších králíkárnách se mi kotili samice i při mínus 18 stupních . Nikdy žádné neumrzlo . Při roštech nemusí mít pod sebou hromadu hnoje aby jim bylo teplo . Před kocením podestelu pod roštem a hnůj shora pravidelně po týdnu odklidím . Po třech týdnech všechno vykydám . Nepotřebuji pak podestýlat . V létě kotce proleju týdně vodou a rošty nechám vyschnout na slunku . V zimě stačí seno co si nahrabou .

14.2.2021 19:58
horal

XXX.XXX.13.26

Já mám ale s rošty také špatnou zkušenost. V králíkárnách mám na podlaze lino a samice dno hnízda perfektně nastele a jak se v něm mláďata vrtí tak chlupy pod sebe nahrnou, Samice pak přidává další chlupy. Já rošty nezatracuji, ale každý máme jinou zkušenost. Někdo třeba používá kotiště, já je měl asi dva roky a vyhodil jsem je. Prostě mi to nesedělo a ani samicím se do nich nechtělo.

georgi

14.2.2021 20:14
georgi

XXX.XXX.168.114

S kotištěm mám stejné zkušenosti jako horal . Lino na podlaze mi ohryzávaly .

14.2.2021 20:15
petr008

XXX.XXX.139.160

Mám podlahu z 3,5 cm desek, takže nepoužívám lino a moč neprotéká. Pokud jde o rošty, používal je můj tatínek, on byl v tomto pokrokovější. Z mého pohledu s tím ale byly jen problémy a navzdory roštům byla kokci.
Vysvětluju si to tak, že když králíkům furt čistíte, tak jsou vlastně daleko častěji ve styku s kontaminovanou podložkou a počuranými rošty, než, když se průběžně nastýlá a králík vlastně s polahou a kontaminovanými stěnami kotce přichází do styku pouze jednou za čas při vyjkydávání králikárny. Tak jsem si postavil králíkarnu bez roštů.

15.2.2021 08:02
horal

XXX.XXX.13.26

Já mám králíkárny tří patrová a ve spodním patře mám jenom prkna. Lino používám tzv gumolino co se svařovalo a nikoliv linoluem, což byla jenom potiskem upravená lepenka. Ani ty současné lina nejsou vhodné, jsou moc měkké a králík ho roztrhá drápy. Při stavbě králíkárny je dobré udělat lino na celé patro v kuse aby nebyli záhyby dovnitř, do kterých by mohl králík kousat. Zkoušel jsem i něco jako polorošty, kdy jsem udělal šikmější podlahu z lina a na to vkládal dřevěné rošty, ale neosvědčili se. Důležitá však je dezinfekce ať už je podlaha jakákoliv. Já už pár let používám sandézii a jsem s ní velice spokojen. Používám ji i u slepic kde jsem se zbavil všech roztočů. Jinak hlubší podestýlku nechávám jenom na zimu, ale minimálně jednou za týden vykydám alespoň místo kam se chodí vyměšovat. Je to tak, že každý má nějakou tu svoji odzkoušenou techniku ustájení, co mu vyhovuje a žádná není špatná pokud to králíkům vyhovuje.

15.2.2021 10:55
petr008

XXX.XXX.139.160

Sandesia - našel jsem na netu, že to prodávají Slováci ze 20,55 Euro za 10 kg. Docela drahá věc + cena za dopravu. Jak se to dávkuje? Připadá mi, že i spotřeba bude velká?

15.2.2021 12:25
horal

XXX.XXX.13.26

https://www.acanaorijen.cz/sandezia-sucha-dezinfekce-25-kg--523001.html Podivejte se tady, pokud si objednáte pytel 25 kg tak máte dopravu zdarma jelikož je to přes 900 Kč a máte tam i dávkování, ale já to při kydání prostě lžící po podlaze i po stěnách. Zvířatům to nevadí a voní to myslím po levanduli. Já mám ten pytel už třetím rokem a letos mi to ještě vydrží. Přitom to používám i na kurníky a psí boudu.

15.2.2021 17:29
petr008

XXX.XXX.193.159

Díky. P.

15.2.2021 18:19
Štefan1

XXX.XXX.208.238

horal napsal(a):
https://www.acanaorijen.cz/sandezia-sucha-dezinfekce-25-kg--523001.html Podivejte se tady, pokud si objednáte pytel 25 kg tak máte dopravu zdarma jelikož je to přes 900 Kč a máte tam i dávkování, ale já to při kydání prostě lžící po podlaze i po stěnách. Zvířatům to nevadí a voní to myslím po levanduli. Já mám ten pytel už třetím rokem a letos mi to ještě vydrží. Přitom to používám i na kurníky a psí boudu.

Zajimavá inspirace - inzerují i antikokcidický účinek, kromě mnoha dalších. Jenom jsem se úplně nedozvěděl, jak to funguje, resp. co je účinná složka. Píšou, že vysušuje, udržuje nízké pH, přitom nevadí zvířatům. Každopádně zajímavé ... a voní to teda asi po eukalyptu

16.2.2021 18:34
hokrví

XXX.XXX.96.97

Štefan1 napsal(a):
Zajimavá inspirace - inzerují i antikokcidický účinek, kromě mnoha dalších. Jenom jsem se úplně nedozvěděl, jak to funguje, resp. co je účinná složka. Píšou, že vysušuje, udržuje nízké pH, přitom nevadí zvířatům. Každopádně zajímavé ... a voní to teda asi po eukalyptu

Antikokcidický účinek bude asi v tom, že to vysouší.

16.2.2021 18:59
horal

XXX.XXX.13.26

Je to Polský výrobek a výrobce uvádí následovné

Produkt skutecznie zwalcza bakterie, wirusy, pasożyty i grzyby. Niszczy stadia larwalne much i innych owadów znacząco redukując ich liczbę. SANDEZIA działa szczególnie w zawilgoconych pomieszczeniach.

Produkt je účinný proti bakteriím, virům, parazitům a plísním. Ničí larvální stadia much a jiného hmyzu, což výrazně snižuje jejich počet. SANDEZIA funguje zejména ve vlhkých místnostech.

19.2.2021 18:57
bery25

XXX.XXX.213.118

horal napsal(a):

tak u nas je to riadna divočina,ked si objednate nieco cez 20kg,tak zaplatite dopravu cca 10 eur,a vam to poslu zadarmo,no pekne

19.2.2021 19:16
bery25

XXX.XXX.213.118

tak musim sa niektorim predajcom u nas ospravedlnit,nasiel som 20kg sandezia za 33eur plus poštovne,tak vyskušam

PavelKIva

5.3.2021 10:01
PavelKIva

XXX.XXX.34.48

Mohu poprosit o radu? Máme mladou samičku a měla poprvé mladé - bohužel se nestarala a všechny zemřely. Je šance že podruhé by se o mladé starala? Kdy nejdříve znovu připustit? děkuji

5.3.2021 10:54
horal

XXX.XXX.13.26

Hned.

5.3.2021 16:06
hokrví

XXX.XXX.96.97

Zajímalo by mě jak je samička stará, v jaké je kondici, jak dlouho ty mladé měla než uhynuli.

Přidejte reakci

Přidat smajlík