Uživatel s deaktivovaným účtem

Největší chyba míchat granule s kokcidiostatiky s obilím.Čímž se ředí účinná látka,takže neslouží ke svému účelu a navíc si na účinou látku vytváříte rezistenci.
Směs si míchám,jako i někteří další,stačí pohledat.
Dobré ráno, pane Převrátile,
Vy víte jak jsem na tom s králíkama, takže bych si neodvažovala Vám radit co a jak míchat, nicméně mám kamarádku, které se s králíčkama velmi, velmi daří a poradila mi následující směsky. Pravda, není to úplně přesné, například jsem tam skryla jednu věc, která by se možná dala označit za její tajemství , ale plus mínus autobus je to tak jak v příloze. Teda pravda, ona u dospěláků dává místo ječmene (15 %) ovesné vločky. To je teda pravda můj zásah, neb já ječmen na rozdíl od ní aktuálně dávám. Toho vápence je tam méně jak jedno procento, dává se opravdu jen "poprašek".
Já si tam přidala i ceny, tak pro zajímavost. Není to z levného kraje, ale ptal jste se.
Pro přechod mezi 6. a 8. týdnem dává tyto směsi pade na pade.
Plus běžně dává(me) mrkev čerstvou i sušenou, větvičky jehličnanů (ona borovici, já ji moc nemám, tak smrk) a větvičky jabloně a v létě i trávu. Seno a sláma je samozřejmost.
Markéta

Může mně někdo napsat proč karob pro králíky?Vím,že se používá jako alternetiva kakaa,že má méně tuku,ale hodně cukru.Vím,že se dává koním,kozám,ovcí.
napsal(a):
Může mně někdo napsat proč karob pro králíky?Vím,že se používá jako alternetiva kakaa,že má méně tuku,ale hodně cukru.Vím,že se dává koním,kozám,ovcí.
Co jsem se o tom dočetl tak je to zřejmě hlavně kvůli bílkovinám, vláknině, ale i dalším prvkům. Dal by se nahradit deset až patnáct krát levnější slunečnicí, ale ta často obsahuje kadmium. Podle mne to výrobci krmiv chtějí jenom zatraktivnit. Je možné, že chuť po fících, ale asi ne, jeho tam takové množství, že chuť ani vůni nemůže ovlivnit. Složky které obsahuje se určitě dají nahradit plodinami mnohonásobně levnějšími a dostupnějšími. Je to vše o poptávce a nabídce. To máte jako směsi pro králíky kde je padesát i více ingrediencí a jenom oves je zastoupen třeba třikrát a pak ještě ovesné vločky je prodávaná kilo za 40-50 korun a lidi to kupují, jinak by se to neprodávalo. To je jenom v mysli lidí, že čím pestřejší krmení krmení, tím lépe pro zvíře a čím dražší, tím kvalitnější. A pak tak trochu snobství, já na to mám tak proč bych jim to nedopřál. To je můj názor na tenhle příkrm, který je ve směsích v tak malém množství, že nějak extra ovlivnit složení nemůže.
Lépe než Markét (Europa) bych to nenapsala. Opravdu krmím touto směsí poměrně dlouho a i když není nejlevnější, nemám jediný úhyn po odstavu. Nemusím řešit kokcidiózu a jine zažívací nemoci. Ječmen je asi pro vykrmové lepší, ale mojí ho prostě nechtějí.
Karob se míchá i do směsi pro telata a jehňata, přispívá k dobrému trávení. Přidávám ho trochu. Slunečnice je teda o poznání dražší. Je těžší. Kupuji karob na Agrotree.
Pinkava2003
napsal(a):
Granulemi s AK a ječmenem krmím už 10 let a jsem s nimi spokojen. Králíci jsou zdraví a pěkně rostou.
Ondra, to je právě ono. Mnoho chovatelů se vždy na nějaké to téma o krmení ohradí stejným argumentem jako vy. ,,Já to používám roky nebo táta to dělal pořád". To ale nikdo nepopírá, jde o to co to může způsobit, ale samozřejmě nemusí. Je to dá se říci taková prevence. Třeba jako požární ochrana. Mnoho lidí nemá doma žádný hasící přístroj, pak když začne hořet nemá čím to v počátku hasit. Samozřejmě, že hořet nikdy nemusí, ale člověk se cítí lépe, že udělal pro prevenci vše. Stejně je to i u krmení zvířat. Tím že krmíte půl na půl granule s kokcidiostatiky a ječmen tak vlastně ředíte účinnou látku proti kokcidióze a u králíků se může vytvářet rezistence na tenhle lék, který pak v případě potřeby nefunguje. Je to jako s tím požárem, nemusí se to stát, ale může. Vím že někde nejde koupit nic jiného než granule s léčivem, stejné je to i u nás. Proto si je já nechávám přivézt a složí mi je až do garáže, je sice o deset až patnáct korun za pytel dražší a ještě 149 korun zaplatím za dopravu, ale mám to bez léčiv. Tuhle službu nabízím i znáním a pak se podle poštu objednaných věcí podělíme o náklady za dopravu. Jak jsem se zmiňoval, nejde o to jestli to či ono funguje nebo nefunguje, ale jak a v čem to je nebo není prospěšné tomu králíku.
Vali80
napsal(a):
Lépe než Markét (Europa) bych to nenapsala. Opravdu krmím touto směsí poměrně dlouho a i když není nejlevnější, nemám jediný úhyn po odstavu. Nemusím řešit kokcidiózu a jine zažívací nemoci. Ječmen je asi pro vykrmové lepší, ale mojí ho prostě nechtějí.
Karob se míchá i do směsi pro telata a jehňata, přispívá k dobrému trávení. Přidávám ho trochu. Slunečnice je teda o poznání dražší. Je těžší. Kupuji karob na Agrotree.
Za tu cenu se omlouvám, viděl jsem jenom ceny potravinových doplňků, kde 400 gramů karobu stojí 60-80 Kč. Já nakupuji slunečnici neloupanou od 18 po 20 Kč/kg, podle velikosti balení. Proto mi to přišlo až deseti násobně dražší. Nechci nějak kritizovat složení vaší směsi, ale příjde mi to zbytečně komplikované a drahé. Já mám jednodušší a hlavně levnější směs, vyřadil jsem všechny příkrmy i prevetivní léčiva a mám zdravý chov i když se sem tam objeví nějaký úhyn (1-2 ks z více než sto králíča), ten ale není nemocí ale z obyčejného přežrání. Abych zamezil ztráty v krmení, dávám už ječmen i oves mačkaný a po krmení zůstává v krmítku jenom pár plev z ovsa. Jsem už mnohaletý chovatel a tak mi jde především o rentabilitu, ale samozřejmě aby to nemělo negativní vliv na zvířata. Pokud je to chov jenom pro radost, tak tam už se na nějakou tu korunu nehledí.
horal
napsal(a):
Za tu cenu se omlouvám, viděl jsem jenom ceny potravinových doplňků, kde 400 gramů karobu stojí 60-80 Kč. Já nakupuji slunečnici neloupanou od 18 po 20 Kč/kg, podle velikosti balení. Proto mi to přišlo až deseti násobně dražší. Nechci nějak kritizovat složení vaší směsi, ale příjde mi to zbytečně komplikované a drahé. Já mám jednodušší a hlavně levnější směs, vyřadil jsem všechny příkrmy i prevetivní léčiva a mám zdravý chov i když se sem tam objeví nějaký úhyn (1-2 ks z více než sto králíča), ten ale není nemocí ale z obyčejného přežrání. Abych zamezil ztráty v krmení, dávám už ječmen i oves mačkaný a po krmení zůstává v krmítku jenom pár plev z ovsa. Jsem už mnohaletý chovatel a tak mi jde především o rentabilitu, ale samozřejmě aby to nemělo negativní vliv na zvířata. Pokud je to chov jenom pro radost, tak tam už se na nějakou tu korunu nehledí.
Ferdo, nic se neděje. Každopádně psala jsem tam i přibližné ceny za kg na danou surovinu a pak i tedy kolik vyjde kilo te konkrétní směsi. Hezký den přeji!

Pinkava2003
napsal(a):
Takže když to teda míchám s ječmenem tak je lepší používat granule bez AK?
Samozřejmě.

horal
napsal(a):
Co jsem se o tom dočetl tak je to zřejmě hlavně kvůli bílkovinám, vláknině, ale i dalším prvkům. Dal by se nahradit deset až patnáct krát levnější slunečnicí, ale ta často obsahuje kadmium. Podle mne to výrobci krmiv chtějí jenom zatraktivnit. Je možné, že chuť po fících, ale asi ne, jeho tam takové množství, že chuť ani vůni nemůže ovlivnit. Složky které obsahuje se určitě dají nahradit plodinami mnohonásobně levnějšími a dostupnějšími. Je to vše o poptávce a nabídce. To máte jako směsi pro králíky kde je padesát i více ingrediencí a jenom oves je zastoupen třeba třikrát a pak ještě ovesné vločky je prodávaná kilo za 40-50 korun a lidi to kupují, jinak by se to neprodávalo. To je jenom v mysli lidí, že čím pestřejší krmení krmení, tím lépe pro zvíře a čím dražší, tím kvalitnější. A pak tak trochu snobství, já na to mám tak proč bych jim to nedopřál. To je můj názor na tenhle příkrm, který je ve směsích v tak malém množství, že nějak extra ovlivnit složení nemůže.
Bílkoviny má dost i vojtěška a zase hodně bílkoviny také není nic moc.
Kozám a ovcím se prý dává kvůli cukru,nevím nemám zkušenost,ale to zase králíci nepotřebují.
Vali80
napsal(a):
Vali, já jsem naše přátelství chtěla držet inkognito! 🤣🤣🤭
Já už jsem psal několikrát čím krmím, ale teda ještě jednou. Základ ní směs je 3 díly granulí. 2 díly ječmen, 1 díl vojtěškové granule, 1 díl oves. V zimě pak přidávám 1 díl slunečnice a 1 díl kukuřice. Granule dospělí dostávají šampion a odstavené standard výkrmové. Vojtěška je poslední dobou granulovaná přibližně stejně jako výkrmové, tak ji berou lépe. Oves a ječmen už kupuji mačkané a mladým do odstavu přidávám i ovesné vločky. Po odstavu pomalu ubírám vločky, až je asi po týdnu vyřadím úplně. Vločky jsou do uvedené směsi navíc další díl. Takže momentálně míchám pro měsíční králíčky u samice 1 díl granule výkrmové, 2 díly granule šampion, 1 díl vojtěškové granule, 2 díly mačkaný ječmen, 1 díl mačkaný oves, 1 díl ovesné vločky, 1 díl slunečnice, 1 díl kukuřice. Když to převedu na finance v kg = gr.klas.-11,40; gr.šam-23,60; voj.-13; ječ.-17,80; ov.8,90; ov.vl-20; slu.-18; kuk-7=119,7 : 10kg = 11,97 Kč/kg.
Občas dostanu slunečnici a kukuřici zdarma a tak se náklady ještě sníží a dostanu se pod deset kilo. Dávka pro samce je kolem 100g, okocená samice kolem 200 g, když začnou králíčky brát tak přidávám ještě 100 g a králíčci po odstavu asi 50 g. To vše jednou denně. Seno mají doplněno pořád. Ty dávky jsou jenom orientační, neboť je podle potřeby měním a když je potřeba měním i složení, ale to je podle situace jak je potřeba.

horal
napsal(a):
Já už jsem psal několikrát čím krmím, ale teda ještě jednou. Základ ní směs je 3 díly granulí. 2 díly ječmen, 1 díl vojtěškové granule, 1 díl oves. V zimě pak přidávám 1 díl slunečnice a 1 díl kukuřice. Granule dospělí dostávají šampion a odstavené standard výkrmové. Vojtěška je poslední dobou granulovaná přibližně stejně jako výkrmové, tak ji berou lépe. Oves a ječmen už kupuji mačkané a mladým do odstavu přidávám i ovesné vločky. Po odstavu pomalu ubírám vločky, až je asi po týdnu vyřadím úplně. Vločky jsou do uvedené směsi navíc další díl. Takže momentálně míchám pro měsíční králíčky u samice 1 díl granule výkrmové, 2 díly granule šampion, 1 díl vojtěškové granule, 2 díly mačkaný ječmen, 1 díl mačkaný oves, 1 díl ovesné vločky, 1 díl slunečnice, 1 díl kukuřice. Když to převedu na finance v kg = gr.klas.-11,40; gr.šam-23,60; voj.-13; ječ.-17,80; ov.8,90; ov.vl-20; slu.-18; kuk-7=119,7 : 10kg = 11,97 Kč/kg.
Občas dostanu slunečnici a kukuřici zdarma a tak se náklady ještě sníží a dostanu se pod deset kilo. Dávka pro samce je kolem 100g, okocená samice kolem 200 g, když začnou králíčky brát tak přidávám ještě 100 g a králíčci po odstavu asi 50 g. To vše jednou denně. Seno mají doplněno pořád. Ty dávky jsou jenom orientační, neboť je podle potřeby měním a když je potřeba měním i složení, ale to je podle situace jak je potřeba.
Krmím podobnou směsí oves,granule,ječmen,vojtěškové úsušky,slunečnice v poměru asi 3:2:1:1:0,5,ale dávám ještě třeba máčené řepné řízky se sladovým květem a otrubami,ale to, že s tím krmíme kozy.Mladým a kojícím samicím přidávám ovesné vločky a granule pro březí a kojící samice a mladý do 45 dnů - králíček.Krmím granule Pohledští Dvořáci
Asi i cenově to bude podobné.
Cena za kg.Granule výkrmové 11,2;králíček 12;oves 5;ječmen 6;slunečnice13;kukuřice 6;ov.vločky 21;voj.úsušky 10-12 podle výrobce.
Množství upravuji podle stáří,počasí,žravosti,prostě tak jak to vidím,že je třeba.
Popravdě, dnes už ani nemá smysl se nějak zabývat mícháním směsí. Já to dělal hlavně kvůli tomu, že jsem měl zdroje na velice levné obiloviny. Dnes kdy téměř vše musím kupovat, tak tam je úspora asi koruna na kilogramu. Kvalit ní krmná směs se pohybuje od deseti do dvanácti korun a je to bez práce a odpadne i pozorování, co nechávají, co jim nechutná a také králíci si nebudou vybírat a sežerou co dostanou. Hlavně začínající chovatelé by se neměli zatěžovat tím, že budou vymýšlet různé receptůry. Mnoho chovatelů odmítá granule, ale i to jsou jenom mylné doměnky o jejich kvalitě a proto jsou jejich zapřisáhlý odpůrci. Je něco jiného pokud chovatel má vlastní zdroj obilovin, anebo levné pořízení. Já se už také přeorietuji na chov granulemi, jenom ovesné vločky budu podstrojovat mladým králíčkům, než přejdou na výkrmové granule. Uvidím jak se to osvědčí. Když se tak nad tím zamyslíte, tak vše co se dnes uvádí co je vhodné a potřebné králíkům přidávat pochází od předků. Ono to přetrvává desetiletí a předává se to jako rady těm mladým chovatelům. Vemem si třeba okus. Ví vůbec někdo proč se předkládají větvičky na okus? Každý vám řekne něco jiného a nikdo neví jak k tomu svému názoru dospěl. Můj názor je ten, že vše má základy už u pra a někdy i prapra rodičů. Prostě zjišťovali, že divoká zvěř v zimě okusuje větve stromů anebo určité rostliny. Tak to zkusili i u domácích a zjistili, že jim to chutná a prospívá, navíc snižuje spotřebu krmiv. Byli to převážně vrbovité rostliny, hlavně osika. Pokud by jste jí chtěli krmit, tak pozor na březí a kojící samice. zastavuje laktaci. Pak to byli také větve z ovocných stromů, jelikož se řez prováděl v zimě a správný hospodář nic nevyhodí. Dnes se dává kdejaká větev co je po ruce v domění, že si králíci na tom brousí zuby. Částečně to pravda je, ale oni to dokážou i bez těch větví. Já už větve nedávám a ještě jsem nepozoroval, že by nějakému králíku přerůstali zuby a ani jsem nezaznamenal nějak nadměrné okusování králíkáren. Je to stejné jako v době kdy větve dostávali. Jak jsem se zmiňoval, prostě staří hospodáři použili vše co jim snížilo náklady na krmení a navíc v tom byl zdroj vitamínů a minerálů. Dnešní krmné směsi obsahují vše co to zvíře potřebuje. Zkuste se nad tím zamyslet a napište svůj názor, třeba i úplně opačný, ale svůj. A proč si to myslíte. Přeji hezký den.

Sama se snažím králíky navyknout na různé krmení.Jednak ne na všech výstavách se dávají granule a když tam králíci dostanou 3 dny ječmen,který nikdy neviděli,je hned problém.A druhak ne každý krmí granule,a tak pokud si je někdo koupí ,mají lepší start na to si zvyknout na jiné krmení.Není nic horšího než když si přvezete králíka a on je zvyklý pouze na jedny granule a nic jiného nechce.Stalo se mně to už mockrát,někdy se časem pomalu chytí,ale někdy to skončilo pekáčem.Mám i pár zvířat která nebyla zvyklá na seno a nežerou ho do dnes.Mám i vypozorováno,že králíci,co nechtěj seno,podstatně dříve musím vyřadit z chovu,jelikož se u nich začnou projevovat problémy s trávením.Zatím co zvíře které žere vše, mám v chovu 6,7 let i více,ty co seno nechtějí, tak max.4 roky.