Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně agresivity mého králíka. Mám králíka, 4 roky, kastrovaný samec.
Je velmi agresivní, pořád útočí kdykoliv mu jdu dát seno, vodu, cokoliv. Mám už na rukou mnoho kousanců a nevím co s tím. Zkoušela jsem třeba pomalu dát k němu ruku pohladit, ale nic. Prostě vždycky po mně vystartuje. Uvažujeme, že ho vypustíme do pole nebo necháme utratit, ale mně je ho líto.
Kdyby někdo, kdokoliv věděl co mám udělat, přinejhorším utratit tak klidně. Už mě nebaví každý měsíc chodit s novými jizvami .
Děkuji za každou radu.
Beatrice

XXX.XXX.59.133
Zajda_
napsal(a):
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně agresivity mého králíka. Mám králíka, 4 roky, kastrovaný samec.
Je velmi agresivní, pořád útočí kdykoliv mu jdu dát seno, vodu, cokoliv. Mám už na rukou mnoho kousanců a nevím co s tím. Zkoušela jsem třeba pomalu dát k němu ruku pohladit, ale nic. Prostě vždycky po mně vystartuje. Uvažujeme, že ho vypustíme do pole nebo necháme utratit, ale mně je ho líto.
Kdyby někdo, kdokoliv věděl co mám udělat, přinejhorším utratit tak klidně. Už mě nebaví každý měsíc chodit s novými jizvami .
Děkuji za každou radu.
Pokud se agresivita projevila až po letech, zkuste nejprve zapátrat, zda neprožil nějakou stresující situaci, např. zda mu někdo neublížil atp. Pokud útočí na ruku, je velice pravděpodobné, že ho nějaká lidská ruka uhodila atp. Dalším zdrojem agresivity může být nemoc, např. přerostlý zub nebo infekce močového měchýře atp. - při podezření je vhodné ho nechat vyšetřit na klinice. Agresivita může být také způsobena zhoršením zraku nebo sluchu, kdy se slepý či hluchý králík snadno lekne a tedy začne zaútočit. Také je dobré otestovat, zda nemáte na rukou nějaké nepříjemné pachy (např. pach od psa, kterého se bojí, pach jiného králíka-samce nebo nějaký pro něj nepříjemný zápach například od dezinfekce atp.). Někdy je na vině nedostatek pohybu a interakce s majitelem - hlazení, hlasové projevy atp. Je třeba si uvědomit, že králík je velmi inteligentní zvíře a že vše je možné změnit a zlozvykům odnaučit. Určitě nevypouštěte králíka do přírody, protože pro něj by to byla nevyhnutelná smrt.
Bohužel tahle agresivita už se projevuje asi už dva roky. Králík je venku ve velkém venkovním výběhu (domeček a volný prostor), je navyklý a nic ho jen tak nerozruší. Na zimu ho mívám doma v pokoji, taky kousal.
Bohužel teď už toho mají rodiče dost, vždy přicházím domů pokousaná a jak se vždycky leknu tak ho praštím přes zadek. Snažím se to nedělat ale já už fakt ztrácím nervy. Je mi to líto, že mi tohle dělá, když se o něj tak starám.
Jinak pachů doma je hodně, mám ještě jednoho králíčka, plazy, sourozence. Nedávno jsme byli na veterině, všechno v pohodě zdravý jako rybka. Měli jsme ještě jednoho králíčka, tu jsem zkoušela sblížit s ním ale hned po ní vyjel a byl agresivní. Bohužel asi po měsíci zemřela, mor nebo nějaká nemoc a slabá imunita.
Když jsme na zahradě tak ho pouštím ven, aby se napásl a normálně si hopská a nekouše, lehne si do jahod a odpočívá, nechá se i pohladit a zvednout, jak kdyby byl týden agresivní, pak jeden den v pohodě a pak zase.
🤷
Pokud byste měla nějaké návrhy jak na něj, děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zajda_
napsal(a):
Děkuji za každou radu.
Zadejte si agresívní králík - nejste jediná a nic s tím neuděláte. Jedná se o zakrslíka?

Zajda_
napsal(a):
Ano, zakrslý lví hlava, ale nečistokrevný. Vím že příspěvků je tu mnoho ohledně agresivních králíků, ale většinou to jsou nevykastrované samice kde se řadí připustit. Jelikož můj je kastrovaný a samec tak netuším co s ním.
Nemyslím, že jde jenom o nevykastrované samice. Mně se líbí názor, že u zakrslíků se šlechtí na velikost (spíše malost) a ne na povahu. Běžný chovatel agresívního jedince vyřadí - králíka, kohouta, psa...
Pokud bych se chtěla králíka zbavit (což opravdu nechci, ale bojím se že ta možnost přijde, protože kdo by chtěl agresivního králíka živit ješte 6 let na zahradě, když tam může být jiný hodný králík), máte nějaké rady kam s ním? Jestli by se dal někam darovat nebo dát k adopci, nebo prostě na pekáč?
Nechci znít jako nějaký pokrytec či sobec, toho zvířete mi bude líto, ale já fakt nechci v budoucnu mít problémy s tím, že mě někdo někde nebude chtít, protože budu mít ruce celé zjizvené od kousanců. Taky mám malé sourozence a kdyby jim se něco stalo tak bych si to do smrti neodpustila.

Zajda_
napsal(a):
Pokud bych se chtěla králíka zbavit (což opravdu nechci, ale bojím se že ta možnost přijde, protože kdo by chtěl agresivního králíka živit ješte 6 let na zahradě, když tam může být jiný hodný králík), máte nějaké rady kam s ním? Jestli by se dal někam darovat nebo dát k adopci, nebo prostě na pekáč?
Nechci znít jako nějaký pokrytec či sobec, toho zvířete mi bude líto, ale já fakt nechci v budoucnu mít problémy s tím, že mě někdo někde nebude chtít, protože budu mít ruce celé zjizvené od kousanců. Taky mám malé sourozence a kdyby jim se něco stalo tak bych si to do smrti neodpustila.
Ne, nejste pokrytec ani sobec. Sama jste navrhla řešení - darovat (komu?), utratit, pekáč, vypustit do přírody nebo dalších pár let krmit "tygra". Je to na vás.
Vypustit, to by mi zajímalo, jestli by si zakrslík poradil. Když vypustite normálního králíka, tak vám bude vděčný a přežije v pohodě, dokonce jsem někde četla, že se přidá k nejbližší kolonii divokých králíků a po třetí generaci budou jeho potomci stejně zbarvení jako divoký králík, ale zakrslík je přeci jenom asi křehčí.

juhaj
napsal(a):
Vypustit, to by mi zajímalo, jestli by si zakrslík poradil. Když vypustite normálního králíka, tak vám bude vděčný a přežije v pohodě, dokonce jsem někde četla, že se přidá k nejbližší kolonii divokých králíků a po třetí generaci budou jeho potomci stejně zbarvení jako divoký králík, ale zakrslík je přeci jenom asi křehčí.
Nejspíš neporadil. Já měla na mysli jiný způsob eutanázie. Možná méně stresující než převoz k veterináři.

Zajda_
napsal(a):
Zakrslík by si asi neporadil, bez sena by nepřežil.
Nemyslím, že zrovna nedostatek sena by byl problém. Spíš nadbytek predátorů.
Jakoby my máme za zahradou ohraničené pole, celoročně tam vídáme zajíce či králíky a myslím, že přežití by pro něj nebyl problém. Už několikrát se prokopal k sousedům.
Ale jak by tedy dokázal přežít, kdybychom nemysleli predátory. Seno pomáhá králíkům obrušovat zuby a získat nějaké minerály a je to základ potravy, tak nevím, jak by bez něho přežil 🤷
Kralik, pokud vim, je nejkratsi dobu domestikovane zvire. A divoky kralik taky nema seno. A nemaji ho ani zdivocelí domaci kralici. Oni ho přes léto nemají ani naší kralici, protože sečeme trávu. A jak jsou ciperni a jde jim to k duhu.
U malého králíka bych se spíš bála krehčiho organismu, tedy větší náchylnosti k chorobám, prochladnuti, nevím. Králík běžné velikosti si poradí s přehledem.

Zajda_
napsal(a):
Jakoby my máme za zahradou ohraničené pole, celoročně tam vídáme zajíce či králíky a myslím, že přežití by pro něj nebyl problém. Už několikrát se prokopal k sousedům.
Ale jak by tedy dokázal přežít, kdybychom nemysleli predátory. Seno pomáhá králíkům obrušovat zuby a získat nějaké minerály a je to základ potravy, tak nevím, jak by bez něho přežil 🤷
A co žerou divocí králíci? Třeba trávu? A přežití je problém i pro ně - kuny, lišky, jestřábi, krkavci, auta...
Prostě ho pusťte, Váš problém bude vyřešen a myslím, že v tomto případě se netřeba obávat zavlečení nepůvodního druhu (to už se stalo dávno). Pravděpodobně nepřežije a nebude to nedostatkem sena - potravy by našel v letních měsících dost a dost a i v zimě by to nebylo tak zlé. Budou to spíše ti predátoři.
no, jak píšete ono Nerudovské "kam s ním"?...
Nejdřív se zastavím u kousanců... Tyto jizvy za čas zmizí a pokud by vás později někdo nechtěl kvůli jizvám na rukou vzniklých od práce, pal je trouba a opravdu nemá smysl se jím zaobírat či se pro něho dokonce trápit...
Co se týče samotného králíka, opravdu bych se s ním nepáral. Nejčistším řešením je pekáč (který bych volil já) , pokud byste to nedala (přece jen ho už 4 roky hýčkáte), daroval bych ho "nepříteli" případně chovateli hadů či dravých ptáků.... Nebo ho holt utratit...
Další možností je nechat ho dožít, ale jak sama píšete. Chovat bolest tam, kde může být radost moc smysl nedává...
Ale do přírody ho nepouštějte... Nejspíš by ho sice brzy něco ulovilo, ale třeba ne a spíš by prožíval trauma a spoustu bolesti... Divocí králíci by ho jen tak nepřijali a protože jde o zakrslíka stal by se otloukánkem všech králíků v kolonii, A to si přeci jen nezaslouží... Hladověl by a navíc by spíš pošel hlady nebo nemocemi,,, Domestikovaná zvířata přeci jen ztratila svou divokost a s ní i schopnost hledat si potravu a vzdorovat predátorům, jichž se to zrovna u králíků přímo hemží... Ostatně, na nic jiného králíci v přírodě nejsou,,, Jejich hlavním úkolem je nasytit svého predátora...
Přeji sílu k dobrému rozhodnutí a pokoj v srdci ať se již rozhodnete jakkoliv, Zajdo_... :-)
Děkuji všem moc za různá řešení a tipy jak s touto situací naložit.
Dodalo mi to mnoho odvahy se ho nejspíš i "zbavit", protože nerada bych aby pak některé z mých sourozenců mělo třeba nějaké trauma nebo tak.
Řešením asi bude darovat králíka nějakému chovateli nebo tajně na pekáč, já bych asi nenašla odvahu si ho dát k obědu.
Ještě jednou děkuji a doufám, že se Vám nic podobného nepřihodí.
Beatrice

XXX.XXX.59.133
Zajda_
napsal(a):
Bohužel tahle agresivita už se projevuje asi už dva roky. Králík je venku ve velkém venkovním výběhu (domeček a volný prostor), je navyklý a nic ho jen tak nerozruší. Na zimu ho mívám doma v pokoji, taky kousal.
Bohužel teď už toho mají rodiče dost, vždy přicházím domů pokousaná a jak se vždycky leknu tak ho praštím přes zadek. Snažím se to nedělat ale já už fakt ztrácím nervy. Je mi to líto, že mi tohle dělá, když se o něj tak starám.
Jinak pachů doma je hodně, mám ještě jednoho králíčka, plazy, sourozence. Nedávno jsme byli na veterině, všechno v pohodě zdravý jako rybka. Měli jsme ještě jednoho králíčka, tu jsem zkoušela sblížit s ním ale hned po ní vyjel a byl agresivní. Bohužel asi po měsíci zemřela, mor nebo nějaká nemoc a slabá imunita.
Když jsme na zahradě tak ho pouštím ven, aby se napásl a normálně si hopská a nekouše, lehne si do jahod a odpočívá, nechá se i pohladit a zvednout, jak kdyby byl týden agresivní, pak jeden den v pohodě a pak zase.
🤷
Pokud byste měla nějaké návrhy jak na něj, děkuji.
Bohužel bití králíčka jen utvrzuje jeho agresivitu. Hledala bych možnou příčinu. Začala agresivita v době, kdy jste si pořídila druhého králíka? Je to také samec? Má Váš králíček dostatek pohybu? (Asi ne, sama píšete, že je-li venku, je šťastný a nekouše). Nemáte na rukou pachy od plazů? Položte si i další otázky. Žádný králík se nerodí agresivní, a pokud se jím během života stane, má to nějakou příčinu velmi často ze strany chovatele. Pokud ho chcete agresivitě odnaučit, je nutné se soustředit na situace, kdy je klidný a radostný (pobyt venku), kdy se necítí ohrožen (jiným králíkem či potenciálním predátorem), je nutné se ovládat a neplácat ho (možná si při manipulaci s ním vzít bavlněnou rukavici proti kousnutí atp.), věnovat mu svou pozornost atp.
Agresivní je i venku, když mu jdu dát jídlo/doplnit seno. Nepoznám kdy je klidný, prakticky vůbec. Pouštět na zahradu se ho už neodvážu, sice se naučil nezdrhat, zůstává v prostranství zahrady, a to i když jednou utekl má pole tak se vrátil, ale prostě se bojím, že mě bezdůvodné pokouše.
To jsem ho takhle jednou v klidu pustila z výběhu, aby se proběhl a napásl se trávy a on prostě přiskočil ke mně a kousl mě, pak si směle odhopskl pryč.
Klidný je pouze v případě kdy ho pustí někdo jiný a já k němu přijdu až potom. To se nechá pohladit, lehne si vedle mě a třeba mě očichá nebo si vezme ode mě jahodu. Jeho nálada je docela matoucí.

Beatrice
napsal(a):
Bohužel bití králíčka jen utvrzuje jeho agresivitu. Hledala bych možnou příčinu. Začala agresivita v době, kdy jste si pořídila druhého králíka? Je to také samec? Má Váš králíček dostatek pohybu? (Asi ne, sama píšete, že je-li venku, je šťastný a nekouše). Nemáte na rukou pachy od plazů? Položte si i další otázky. Žádný králík se nerodí agresivní, a pokud se jím během života stane, má to nějakou příčinu velmi často ze strany chovatele. Pokud ho chcete agresivitě odnaučit, je nutné se soustředit na situace, kdy je klidný a radostný (pobyt venku), kdy se necítí ohrožen (jiným králíkem či potenciálním predátorem), je nutné se ovládat a neplácat ho (možná si při manipulaci s ním vzít bavlněnou rukavici proti kousnutí atp.), věnovat mu svou pozornost atp.
Agresivita je vrozená vlastnost. Nejen u králíků. Proto se agresívní jedinci z chovu vyřazují (nebo by aspoň měli). Jak myslíte, že to dělali se psy Inuité a spol?
arte.P

XXX.XXX.162.57
Zajda_
napsal(a):
Agresivní je i venku, když mu jdu dát jídlo/doplnit seno. Nepoznám kdy je klidný, prakticky vůbec. Pouštět na zahradu se ho už neodvážu, sice se naučil nezdrhat, zůstává v prostranství zahrady, a to i když jednou utekl má pole tak se vrátil, ale prostě se bojím, že mě bezdůvodné pokouše.
To jsem ho takhle jednou v klidu pustila z výběhu, aby se proběhl a napásl se trávy a on prostě přiskočil ke mně a kousl mě, pak si směle odhopskl pryč.
Klidný je pouze v případě kdy ho pustí někdo jiný a já k němu přijdu až potom. To se nechá pohladit, lehne si vedle mě a třeba mě očichá nebo si vezme ode mě jahodu. Jeho nálada je docela matoucí.
Myslím, že nutně potřebuje změnu prostředí.
Zkuste ho vzít třeba do lesa - a vrátit se bez něj minimálně Vy budete šťastnější a zmetek ať si nějak poradí, kousat umí, tak ať se brání. V tomhle věku už se nezmění, netrapte se s ním.
arte.P

XXX.XXX.42.187
bongani
napsal(a):
To tady vážně někdo radí vypustit domácí zvíře do přírody? Chápu utratit, sníst a pod., ale vypouštět zvíře, to přece nemůžete myslet vážně. I když je agresivní, není to zmetek, prostě je takovej a neumí to jinak, ale to neznamená, že ho nechám někde trpět a pojít hlady.
Vysvětlete mi, proč by měl pojít králík touto dobou v přírodě hlady?
A ano, většina zakrslíků jsou podle mně zmetci a ano, nemůžou za to, můžou za to chovatelé, kteří šlechtí sáténové kožíšky a modrá očička a ouška dolů a ve tmě floreskující bobečky.......... ale zaměřit se na charakter a zdravotní stav je ani nenapadne, protože pak by ty odchovy nebyly tak loztomiloučký a prodejný. Kdyby prováděli rozumnou selekci a podobná zvířata vyřazovali, tak by bylo podstatně méně nešťastných majitelů, protože, ač budete tvrdit, že ne, tak já tvrdím, že ano - agresivita je dědičná.
bongani
napsal(a):
To tady vážně někdo radí vypustit domácí zvíře do přírody? Chápu utratit, sníst a pod., ale vypouštět zvíře, to přece nemůžete myslet vážně. I když je agresivní, není to zmetek, prostě je takovej a neumí to jinak, ale to neznamená, že ho nechám někde trpět a pojít hlady.
Pojít hlady? Odkud píšete, ze Sahary? Ostatně, i zakrslik je kralik, trpět nebude, bude si žít jak paša, pokud ho něco nechytne, ani to nemusi, pokud má rychle reakce.

bongani
napsal(a):
Uprostřed léta pojde hlady těžko. A jestli potká predátora, bude to rychlá smrt. Možná i méně stresující, než převoz k veterináři a poslední injekce. Můj názor.
Miriam33

XXX.XXX.210.49
Před pár lety jsem videla na okraji pole králíka. Běžně tu volně nejsou, musel někomu kdysi utéct, to byl obrovský hnědý vypasený macek s převislýma ušima... chytit se nedal a v poklidu odhopsal do polí, jako by tam žil odjakživa.
Takže není to úplná výjimka, že králík uteče a žije si v přírodě.
Akorát teda většinou je lidi nevypouští úmyslně,ale spíš zapomenou zavřít dvířka králíkárny a zvíře už nechytí. Jednoho našeho utečence jsme na zahradě lovili týden.
Našla bych pěknou trnkovou mez a adié kousavá potvoro. Pak se ale už neohlížet, která liška nebo káně tam letí.
Bendži

XXX.XXX.222.78
To nemyslíte vážne? Veď je toľko videí na youtube ako skrotiť agresívneho králika. Chce to len Váš čas, trpezlivosť a odhodlanie. Je typické pre nás ľudí, že sa chceme zbaviť niečoho čo pre nás predstavuje problém, namiesto toho, aby sme problém riešili.
Posielam Vám radu jednej skúsenej chovateľky. Určite by som to vyskúšala a skúšala až dovtedy kým to neprinesie ovocie. Tie rady, ktoré tú píšu niektorí ľudia, sú rady od ľudí, ktorí nechcú a nevedia riešiť problémy a hľadajú instantné riešenia. Každý živý tvor(či už je to človek alebo zviera) má právo na život. Pokúste sa odhaliť príčinu agresivity Vášho králika a zvoľte vhodnú "liečbu".
Posielam Vám aj video ako návod na riešenie Vášho problému:
https://m.youtube.com/watch?v=HxV0j7SwBbk
Príklad jednej skúsenej chovateľky:
Takto se mi podařilo napravit jeden nedostatek v chování králíka Sandyho. Sandy z ničeho nic začal při lízání ruky kousat. Bylo to až k neuvěření u tak mírumilovného a flegmatického králíka. Když se množily stížnosti od ostatních členů rodiny, vzala jsem si Sandyho několikrát denně stranou k výcviku. Dostal k dispozici moji ruku, a ve chvíli, když jeho lízání přešlo v kousnutí či štípnutí, nepříjemně jsem zachrčela a ucukla rukou. Po 4 dnech to pochopil a problém už se nikdy neopakoval. Musím ovšem podotknout, že se jednalo o dospělého a dostatečně ochočeného králíka. U králíků, které máte měně než půl roku, je při metodách ukázňování potřeba velká ostražitost, protože je to především období budovaní vzájemné důvěry. Podotýkám, že zvolené metody výchovy se mohou do určité míry lišit podle povahy králíků (stejně jako tomu je u dětí).
Verím, že sa rozhodnete správne a že zvieratko bude môcť s vami vo vzájomnej radosti a spokojnosti žiť ešte mnoho rokov. Želám Vám to zo srdca💜
arte.P

XXX.XXX.39.131
Bendži
napsal(a):
To nemyslíte vážne? Veď je toľko videí na youtube ako skrotiť agresívneho králika. Chce to len Váš čas, trpezlivosť a odhodlanie. Je typické pre nás ľudí, že sa chceme zbaviť niečoho čo pre nás predstavuje problém, namiesto toho, aby sme problém riešili.
Posielam Vám radu jednej skúsenej chovateľky. Určite by som to vyskúšala a skúšala až dovtedy kým to neprinesie ovocie. Tie rady, ktoré tú píšu niektorí ľudia, sú rady od ľudí, ktorí nechcú a nevedia riešiť problémy a hľadajú instantné riešenia. Každý živý tvor(či už je to človek alebo zviera) má právo na život. Pokúste sa odhaliť príčinu agresivity Vášho králika a zvoľte vhodnú "liečbu".
Takto se mi podařilo napravit jeden nedostatek v chování králíka Sandyho. Sandy z ničeho nic začal při lízání ruky kousat. Bylo to až k neuvěření u tak mírumilovného a flegmatického králíka. Když se množily stížnosti od ostatních členů rodiny, vzala jsem si Sandyho několikrát denně stranou k výcviku. Dostal k dispozici moji ruku, a ve chvíli, když jeho lízání přešlo v kousnutí či štípnutí, nepříjemně jsem zachrčela a ucukla rukou. Po 4 dnech to pochopil a problém už se nikdy neopakoval. Musím ovšem podotknout, že se jednalo o dospělého a dostatečně ochočeného králíka. U králíků, které máte měně než půl roku, je při metodách ukázňování potřeba velká ostražitost, protože je to především období budovaní vzájemné důvěry. Podotýkám, že zvolené metody výchovy se mohou do určité míry lišit podle povahy králíků (stejně jako tomu je u dětí).
Verím, že sa rozhodnete správne a že zvieratko bude môcť s vami vo vzájomnej radosti a spokojnosti žiť ešte mnoho rokov. Želám Vám to zo srdca💜
Tak si ho vemte a dejte nám vědět jak to dopadlo
Miriam33

XXX.XXX.210.49
Druhá možnost je chodit k němu v mikine a v zahradnických rukavicích. Než pojde.
Bendži
napsal(a):
Tak schválně jak dlouho ho budu muset hladit štětcem po hlavě.
NZ

XXX.XXX.59.43
Zkuste se obrátit na tento útulek, možná by si králíčka od Vás převzali.
https://kralici.voriskov.cz/subdom/kralici/
Skooont

XXX.XXX.174.237
Zdravím, škoda že som si to neprečítala skôr ja by som si toho králíčka vzala !! Králík je teritorialny takže sa nedivím že útočí to neznamená, že je zlý .. ja svojich králikov doma pustím az potom im zasahujem do klece alebo sa proste bojí aj to je možnosť ak mal nejaku zlú skúsenosť...
Skooont
napsal(a):
Zdravím, škoda že som si to neprečítala skôr ja by som si toho králíčka vzala !! Králík je teritorialny takže sa nedivím že útočí to neznamená, že je zlý .. ja svojich králikov doma pustím az potom im zasahujem do klece alebo sa proste bojí aj to je možnosť ak mal nejaku zlú skúsenosť...
Po více než jednom roce je to úplně jedno.

borax
napsal(a):
Po více než jednom roce je to úplně jedno.
A tak třeba to bude přínosné pro někoho jiného. Vytáhnout vlákno po roce je ještě dobrý. Na drůbeži to někdo zvládl po 19 letech.
Beatrice
napsal(a):
S tím, že se žádný králík nerodí agresivní bych teda nesouhlasila. Já měla 4 mláďata a jedno z nich kousalo už v podstatě od "miminka". Nechala jsem si nakonec jeho, protože podle komise na výstavě byl prostě nejlépe zbarvený i stavěný. Přímo mi řekli, že on se opravdu vyvedl. Dokud byl malý, tak pohoda, ale je mu už 8 let a kouše celý život. 😀 Naštěstí ne tolik, ale děti musím sakra hlídat, přesto už obě děti pokousal taky. Já už třeba vypozorovala, jak na něj, co mu vadí, takže potyček je opravdu minimum a v době říje je prostě neustále zavřený, protože nám útočí i na nohy ze zálohy. Kousal jako jediný, zpětně bych si možná vybrala jinak, což už je teď jedno. 🙂
Ale celkem by mě zajímalo, jak dopadl autorky králík?