Krásný den přeji všem chovatelům.
Před deseti dny, jsem hledala téma, které se týkalo odchovu osiřelých mláďat králíka.
Přiblížím Vám situaci a třeba i Vám má zkušenost pomůže. :)
Porodila mi samice. Krásný vrh o 9.mláďatech. Na prvničku skvělá matka. Vzorně se starala, hnízdo perfektní, prcci krásně nažraní a celkový dojem byl více než dobrý.
Po 12cti dnech samice přestala žrát a pít. Byla dost apatická vůbec nejevila zájem o jakoukoli pochutinu a dobrovolně se nechala vzít na ruku bez jakéhokoliv protestu. Však o mladé stále zájem jevila.
V tu chvíli jsem věděla že už je zle.
(očkovaná ano, odčervená ano - jen pro dotazy.)
Čekala jsem tedy do druhého dne zda-li se holka z toho dostane.
Bohužel odpoledne přišel syn s pláčem že to nedala.
Zůstalo mi tedy na bedrech rozhodnutí buď zkusit dokrmit a nebo se všeho zbavit.
Ale víte co ... Já jsem se rozhodla to zkusit a dát jim šanci.
Začala jsem tedy jako klasický dokrm ( Kojenecké mléko BEBA supreme pro 1) injekční stříkačkou. No co si budeme citlivost na stlačování nic moc. Hledala jsem na internetu mnoho diskuzí na toto téma a všude jen stříkačka, pipeta a nebo kapátko.
Po pár dnech mi to nedalo :D
V lékárně jsem koupila nosní kapky s takovým gumovým koncem, který se dá mačkat ( né stříkací :D ) A huráááá už jsem si říkala jak jsem na to kápla...
Ale nakonec i tak jsem byla s kvalitou krmné "lahvičky" né úplně spokojena.
Malý obsah, stálé doplňování a potlačen sací reflex úplně stejně jako u stříkačky.
Nakonec jsem našla něco co mě nadchlo :)
Kojenecká odsávačka hlenů značky Bebelo.
A konečně krmení stojí za to :) Bříška krásně kulatá a z krmení, které bylo na hodinu je půl hodina.
Všem chovatelům přeji mnoho úspěchů v chovu a snad má zkušenost poslouží.
S pozdravem S.K.
georgi

XXX.XXX.118.61
Mě před rokem zašla samice druhý den po porodu . Zůstalo jich osm .Ve zverimexu jsem koupil kočičí mléko a lahvičku na kojení . Podařilo se mi odchovat dva . Ať se daří . Myslím že malí z příspěvku to dají všichni .
Uživatel s deaktivovaným účtem

lidské kojenecké mléko je pro králíka příliš vodnaté. lepší je mléko pro odchov koťat.
no a poučení je, u králíka, který nežere a je apatický nelze čekat do druhého dne, do druhého dne umí akorát zdechnout (a udělá to i králík, který první den může být ještě léčitelný!!)
Někdo ještě doporučoval naředěnou Tatru. Ale jak působí na mladé, nevím.
Je to taková lidská snaha, zachránit mimča, která přišla o matku.
Co se týká apatické samice, tak nemusí být vždy úplně zle. Občas mi nějaká během 14 dnů po porodu seděla v rohu, dostala bylinky (bazalku, oregano, kopr, tymián) a druhý den by na ní nikdo nic nepoznal. Na topůrko je vždycky času dost 😆.
Chemii se dost vyhýbám, věřím přírodě 😉👍.
Příroda je mocná čarodějka a vzhledem k masnému chovu se chemii vyhýbám jak čert kříži.
Samozřejmě jak psala výše bodlinka lidské mléko je řidší ale přidáním dvou odměrek na krmnou dávku je hustší a nebo se dá pořídit mléko, které je určené pro děti s refluxem.
Nejvíce ideální je kozí mléko ale bohužel mám zasušeno.
A co se samice týká také jsem měla nejednu zkušenost se samicí, která nebyla ve své kůži a dostala se z toho během dvou dnů.
Ale jsem realista a když už vidím, že je zle.. a zkušeností si myslím že mám dost, tak nepojedu nacpat kapsy vet.klinice, aby jsem tak, jako tak samici ukončila trápení.
Ale děkuji všem za poznatky a vyjádření se k mému příspěvku.
Stále se máme čemu učit a víc hlav víc ví
Vali80
napsal(a):
Někdo ještě doporučoval naředěnou Tatru. Ale jak působí na mladé, nevím.
Je to taková lidská snaha, zachránit mimča, která přišla o matku.
Co se týká apatické samice, tak nemusí být vždy úplně zle. Občas mi nějaká během 14 dnů po porodu seděla v rohu, dostala bylinky (bazalku, oregano, kopr, tymián) a druhý den by na ní nikdo nic nepoznal. Na topůrko je vždycky času dost 😆.
Chemii se dost vyhýbám, věřím přírodě 😉👍.
Kdysi,když nebylo mléko pro koťata,jsem odchovala 6 třídenních králíčků Tatrou.. kondenzované neslazené mléko, naředěné vodou...bez problémů.. jestli si dobře pamatuji, 3/4..3dily mléka,4vody..
Kozím mlékem je neodchováte..muselo by být kondenzované..lepší už mléko pro koťata..

BlšanskýDvůr
napsal(a):
Příroda je mocná čarodějka a vzhledem k masnému chovu se chemii vyhýbám jak čert kříži.
Samozřejmě jak psala výše bodlinka lidské mléko je řidší ale přidáním dvou odměrek na krmnou dávku je hustší a nebo se dá pořídit mléko, které je určené pro děti s refluxem.
Nejvíce ideální je kozí mléko ale bohužel mám zasušeno.
A co se samice týká také jsem měla nejednu zkušenost se samicí, která nebyla ve své kůži a dostala se z toho během dvou dnů.
Ale jsem realista a když už vidím, že je zle.. a zkušeností si myslím že mám dost, tak nepojedu nacpat kapsy vet.klinice, aby jsem tak, jako tak samici ukončila trápení.
Ale děkuji všem za poznatky a vyjádření se k mému příspěvku.
Stále se máme čemu učit a víc hlav víc ví
Kozí mléko, si myslím, je pro králíky nedostatečné - málo tuků a bílkovin. Když porovnám složení.
Dobré ráno, myslím že na kozím mléku se dá odchovat každé mládě ale jak píše (kometa). Není takové hustoty. I když si troufnu říci že jedna z koz co mám dojí smetanu :D Samozřejmé beru v potaz a v případě dokrmu (doufám že už nebude další nutný) mléko upravím do požadované hustoty.
Každopádně z vlastní zkušenosti nejlepší a nejtučnější mléko na dokrm je ovčí. Na ovčím mléce jsem odchovala i tele. ( Ale muselo se trochu ředit s vodou)
Když tak nad tím přemýšlím asi si k tomu mému masnému stádečku pořídím jednu dojnou ovenu :D

Králíce voda 69,5 koza 86,88 kráva 87,27
králice bilkoviny 15,54 ,koza 3,76 , kráva 3,39
králice tuk 10,45, koza 4,07, kráva 3,68
králice cukr 1,95 , koza 4,44, kráva 4,94

BlšanskýDvůr
napsal(a):
Dobré ráno, myslím že na kozím mléku se dá odchovat každé mládě ale jak píše (kometa). Není takové hustoty. I když si troufnu říci že jedna z koz co mám dojí smetanu :D Samozřejmé beru v potaz a v případě dokrmu (doufám že už nebude další nutný) mléko upravím do požadované hustoty.
Každopádně z vlastní zkušenosti nejlepší a nejtučnější mléko na dokrm je ovčí. Na ovčím mléce jsem odchovala i tele. ( Ale muselo se trochu ředit s vodou)
Když tak nad tím přemýšlím asi si k tomu mému masnému stádečku pořídím jednu dojnou ovenu :D
Viz acher. Na kozím mléku můžete odchovat hříbě, ale ne králíky. Ani koťata nebo štěňata. Je prostě příliš "řídké".

bery25
napsal(a):
no skoro všade na nete som sa dočital,že pre šteniatka je po materskom samozrejme,najvhodnejšie prave kozie mlieko
to je sice pravda, že se to říká, ale viz výše mléčné složky.

bery25
napsal(a):
no skoro všade na nete som sa dočital,že pre šteniatka je po materskom samozrejme,najvhodnejšie prave kozie mlieko
A nezapomněli tam dodat, že ho třeba zahustit např. smetanou, tatrou nebo vejcem? Protože jinak ta štěňata, koťata, králíčata uhynou na podvýživu. Tak to prostě je.
napsal(a):
to je sice pravda, že se to říká, ale viz výše mléčné složky.
no viete,ked to už prezentuju aj veterinarne vzdelany ludia,tak sa tomu chce aj uverit,je toho plno,nie je to len akože jedna baba povedala,nikdy som kozim mliekom nekrmil,ale normalne som mal chut,keby bolo treba dokrmovat šteniatka,kozim mliekom,ale tak normalne kupim sušene ako vždy
napsal(a):
A nezapomněli tam dodat, že ho třeba zahustit např. smetanou, tatrou nebo vejcem? Protože jinak ta štěňata, koťata, králíčata uhynou na podvýživu. Tak to prostě je.
MVDr. Pavol Valášek: Ako najlepša alternatíva sa rokmi overilo čerstvé kozie mlieko. Svojím zložením dostatočne (niekedy až „neškodne nadbytočne“ – v závislosti od kvality, fázy laktácie kozy, jej kŕmenia a pod.) napĺňa potreby šteniat, a môže tak do 6. týždňa pomerne plnohodnotne slúžiť ako náhrada psieho materského mlieka. Navyše šteňatám väčšinou veľmi chutí. Kozie mlieko má okrem iného obrovskú výhodu v tom, že neobsahuje mnohé nežiaduce látky, nachádzajúce sa v kravskom mlieku, získavanom dnešným „priemyselným“ spracovaním. Kozy totiž kŕmime len „prirodzene“. Ich mlieko je tým pádom takpovediac to najzdravšie, ktoré máme bežne dostupné.
MVDr. Milan Rovder: „Často sa stáva, že je potrebné výživu šteniat v dôsledku buď nízkej produkcie mlieka u suky alebo úhynu suky riešiť náhradou. Je potrebné povedať, že materské mlieko je nenahraditeľným zdrojom výživy, ktoré obsahuje aj protilátky proti infekčným chorobám až do obdobia, kým si ich organizmus šteniat nezačne vytvárať sám. Z tohto aspektu je treba pozerať sa na mlieko iných zvierat, ktoré by malo nahradiť či doplniť výživu šteniat. Mlieko kozie sa vo výžive ľudí ukázalo ako veľmi vhodná nealergénna potrava. Vzhľadom na podobnosť zažívania (psi sú, rovnako ako ľudia, všežravci) je vhodné pristupovať k používaniu kozieho mlieka vo výžive psov.„

bery25
napsal(a):
pochopil som že staci len čiste kozie mlieko
Je na odchov štěňat nejlepší kozí mléko? (číst dále)
Nevěřte, že pro štěňata odchovávaná bez matky je nejlepší kozí mléko. Není... První potravou, kterou přijímají novorozená mláďata savců, je mléko. To je svým způsobem unikátní tekutina, obsahující v patřičném množství a vzájemném poměru nejen všechny základní živiny, proteiny, lipidy (tuky) a glycidy (sacharidy), ale i vitaminy a minerálie, které mládě potřebuje k životu, a také látky ochraňující je před různými onemocněními. Složení mléka různých savců je druhově specifické, liší se obsahem tuku a laktózy (mléčného cukru). Při určitém zjednodušení lze rozlišit dva typy, mléko kopytníků a mléko šelem. Liší se tím; že v mléce kopytníků je hlavním zdrojem energie laktóza, látka náležící po chemické stránce mezi glycidy (sacharidy), v mléce šelem plní tutéž úlohu tuk. Mléko kopytníků je bohaté na laktózu a relativně chudé na tuk, kdežto mléko šelem je právě naopak bohaté tukem a chudé laktózou.
Názorně to dokládá srovnání konkrétních hodnot. V mléce krávy je kolem 4,7 % laktózy a 3,2 – 4 % tuku, v mléce kozím je asi 4,5 % laktózy a 2 – 5,9 % tuku. Naproti tomu mléko feny obsahuje pouze 3,1 % laktózy, ale 9 – 9,3 % tuku. Mléko kozy tudíž nemá v porovnání s mlékem krávy pro štěně žádné výhody. Má pouze stejné nevýhody.
Fyziologie trávení mléka je u mláďat různých druhů savců odlišná tak, jak se liší složení této tekuté stravy. Jeho efektivita závisí na trávicích enzymech, kterými organismus disponuje. Zažívacímu traktu mláděte šelmy vyhovuje nejlépe mléko vlastního živočišného druhu. Špatné je, když musí přijímat neupravené mléko kopytníka, ať skotu, kozy nebo ovce. Taková potrava může vyvolat různě závažné zažívací potíže, které se zpravidla projeví průjmem. Štěněti psa nevyhovuje kravské mléko stejně jako mléko kozí nebo ovčí pro vysoký obsah laktózy. Příčinou průjmového onemocnění pak není tuk, ale právě nadbytek laktózy.
Štěně nedokáže mléčný cukr dokonale strávit ve větším množství, než je vlastní jeho organismu. Chybí mu v zažívacím traktu odpovídající množství specifického enzymu laktázy, který štěpí laktózu a činí ji
pro organismus využitelnou. Individuální přizpůsobivost (adaptabilita) umožňuje tu a tam některému štěněti, jehož organismus je obdařen značnou mírou této schopnosti, přijímat neupravené kozí nebo kravské mléko bez větších trávicích obtíží. Převážná většina štěňat však velkou mírou této schopnosti neoplývá. Některá jsou přizpůsobivější, jiná méně přizpůsobivá, každé podle svojí genetické individuality.
Jedno snáší neupravené (nedelaktozované) kozí či kravské mléko, pokud je dostává od nejútlejšího věku pravidelně každý den, celkem dobře, jiné není vůbec schopno je jako náhradní stravu akceptovat. K odchovu štěňat bez matky by mělo být použito z důvodů preventivních vždy pouze dokonale delaktozované kravské mléko výrobcem výslovně určené „pro štěňata od 1. dne života“. To bývá obohaceno o vitaminy v množství jim vyhovujícím, a aby bylo biologicky plnohodnotnou stravou (obsahující nespecifické obranné látky), může být doplněno přípravky s obsahem lyofilizovaného (mrazem ve vakuu sušeného) kravského kolostra (mleziva), které štěňatům nikterak nevadí a v plném rozsahu i u nich plní svoje biologické poslání, zvyšuje jejich obranyschopnost.
Zdroj: Svět psů, Ivan Stuchlý, SP 07/2016
Případně odkaz níže:
http://www.savci.upol.cz/teorie/mleko.htm

bery25
napsal(a):
pochopil som že staci len čiste kozie mlieko
Za mě nestačí. Nás to rozhodně neučili. Studovala jsem už před nějakou dobou, žádná umělá výživa pro mláďata tehdy ještě nebyla. Takže mlléko + smetana + tatra, případně vajíčko, to byla náhražka za mateřské mléko.
O kozím mléku nám neříkali. A stojím si zatím, že samotné kozí mléko nestačí. Určitě ne v prvních dnech života.