Dobrý den, žádám o radu někoho, kdo se setkal s podobným problémem jako já.. Chovám doma zakrslého králíka, samici ve věku dvou let. Poslední tři měsíce má průjem (střídavý - občas je vše v pořádku, občas má velké lepkavé bobky, střídá se to v průběhu několika dní). Nechala jsem ji přeléčit na kokcidie, ale po léčbě je vše pořád stejné. Momentálně má dietku - pouze seno a voda. Nevíte někdo, čím by to mohlo být způsebeno? Děkuji za všechny nápady
woody
napsal(a):
Dobrý den, žádám o radu někoho, kdo se setkal s podobným problémem jako já.. Chovám doma zakrslého králíka, samici ve věku dvou let. Poslední tři měsíce má průjem (střídavý - občas je vše v pořádku, občas má velké lepkavé bobky, střídá se to v průběhu několika dní). Nechala jsem ji přeléčit na kokcidie, ale po léčbě je vše pořád stejné. Momentálně má dietku - pouze seno a voda. Nevíte někdo, čím by to mohlo být způsebeno? Děkuji za všechny nápady
První nechte udělat rozbor bobků na kokcidie a jiné parazity či kvasinky. Bez potvrzených kokcidií králíka nepřeléčujte - pokud je totiž nemá, problémy můžete akorát zhoršit. Dále tedy pokud je rozbor negativní, má králík poničenou střevní mikrofloru - nejčastěji nevhodnou stravou (krmné směsy, výkrmové granule, pečivo...... Zakrslý králík, od kterého je požadována vyšší životnost se krmí senem, trávou, zeleninou a jako doplněk kvalitními granulemi. Tak vám králík neztuční a jeho střevní mikroflora bude v pořádku - na ní hlavně záleží celý imunitní systém králíka. Jen na seně a vodě ho držet nemůžete - nedostal by do sebe dostatek vitaminů a jelikož má seno 0 kalorií, tak by začal také hubnout. Střevní mikrofloru obnovíte probiotiky a podpoříte prebiotiky (pokud je hodně poničená, může to trvat třeba půl roku, než jí dáte dohromady). Já osobně mám zkušenosti s poničenou mikroflorou u králíka léčeného na kokcidiozu ( celkem dvakrát za sebou, dle rozboru bobků), kdy se mikroflora zničila právě léčbou. První jsme dávali kůru bio-lapisu a poté najeli na prebiotika - prodigest a ta dávali asi 4 měs.. Veterinář moc šancí na úpravu nedával, dnes jsou králici 4 roky a problémy žádné nemá.
Doporučuji použít ACIDOMID pro králíky a s největší pravděpodobností budete mít po problémech - informace najdete na stránkách výrobce http://www.benefeed.cz
kralikofil
napsal(a):
První nechte udělat rozbor bobků na kokcidie a jiné parazity či kvasinky. Bez potvrzených kokcidií králíka nepřeléčujte - pokud je totiž nemá, problémy můžete akorát zhoršit. Dále tedy pokud je rozbor negativní, má králík poničenou střevní mikrofloru - nejčastěji nevhodnou stravou (krmné směsy, výkrmové granule, pečivo...... Zakrslý králík, od kterého je požadována vyšší životnost se krmí senem, trávou, zeleninou a jako doplněk kvalitními granulemi. Tak vám králík neztuční a jeho střevní mikroflora bude v pořádku - na ní hlavně záleží celý imunitní systém králíka. Jen na seně a vodě ho držet nemůžete - nedostal by do sebe dostatek vitaminů a jelikož má seno 0 kalorií, tak by začal také hubnout. Střevní mikrofloru obnovíte probiotiky a podpoříte prebiotiky (pokud je hodně poničená, může to trvat třeba půl roku, než jí dáte dohromady). Já osobně mám zkušenosti s poničenou mikroflorou u králíka léčeného na kokcidiozu ( celkem dvakrát za sebou, dle rozboru bobků), kdy se mikroflora zničila právě léčbou. První jsme dávali kůru bio-lapisu a poté najeli na prebiotika - prodigest a ta dávali asi 4 měs.. Veterinář moc šancí na úpravu nedával, dnes jsou králici 4 roky a problémy žádné nemá.
tak jsem se tu dočetla, že seno má "0 kalorií" (to by při přepočtu na kJ mělo odpovídat také 0), což mě natolik zaujalo, že jsem se dala do hledání založených výživářských tabulek... poněvadž krmná dávka mých králíků se z větší části skládá ze sena a rozhodně nehubnou... a ejhle, krom toho, že seno pomáhá regulovat trávení a je prevencí zažívacích problémů, tak má vysoký obsah dusíkatých látek (zejména jde-li o seno jetelové či vojtěškové), minerálních látek a vitaminů a 1 kg lučního sena obsahuje přes 5000 kJ metabolizovatelné energie, vojtěškové seno má ještě o víc jak 2000 kJ více...
Uživatel s deaktivovaným účtem

woody
napsal(a):
To co popisujete není průjem! Velké lepkavé bobky jsou tzv. cékotrofy, u králíků se tvoří zcela běžně, ale v množství, ve kterém je králík stačí zkonzumovat, obvykle je vylizuje rovnou ze zadečku, v noci, když to nevidíte. Teprve trávením cékotrofů vznikají tvrdé bobky.
Když cékotrofy vidíte, příčiny můžou být v zásadě dvě: králík je tlustý či se z jakéhokoliv důvodu nemůže ohnout až k zadečku a cékotrofy požírat, nebo krmíte krmnou dávkou s příliš nízkým obsahem vlákniny. Typicky se tohle děje u zakrslíků, kterým "nechutná seno", baští jenom jádro, tohle je začátek a končí to zácpou, která občas i přes léčbu prostě ukončí králíka jako takového.
Nechte ho na seně. Dospělý králík, po kterém nechcete žádnou užitkovost, bude na seně šťastný a dlouhověký. Není to žádné týrání zviřátek, ale divoký králík taky nechodí žrát zrní jako potkani, ale baští venku rostliny, včetně tuhých, zdřevnatělých stébel. Jeho trávicí systém je uzpůsobený k trávení velkého množství objemného krmiva. Má žrát seno, může se venku pást, můžete mu dávat zelené od různé zeleniny (tam jenom pozor na šťavelany), omezeně ovoce, jádro, pokud už ho chcete dávat, je opravdu jenom mňamka. Nebo pořiďte dobré granule pro zakrslé králíky, doplňte senem a nekrmte už nic jiného.