Wood_working

XXX.XXX.8.221
Zdravím
Chtěl bych se zeptat chovatelů, kteří mají již zkušenosti s křížením BO s jinýma plemenama . Chtěl bych si pořídit samce BO pro samice Vss a Mm. Nemáte někdo podobné zkušenosti? Četl jsem, že není dobré křížit větší samce s menšíma samicema, ale na druhou stranu se uvádí že samice BO často neodchovají své mladé.
Díky...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím,také jsem měl stejné dylema jako vy.Já jsem si pořídil 1.0 BOA a samice mám kal. a Nb.Chov jsem začal letos v dubnu,samice mám od souseda a když jsem přivezl samce i samici BOA tak si všichní říkaly že jsem blázn,takového mamuta poslat na malou samici.Než jsem si to pořídil tak jsem mluvil z x chovatelama kteří to takhle kříží,a když jsem byl u chovatelů BO tak oni sami mají čisté BO na výstavy,prodej a na maso kříží se samicemi kal.No dál,hned v dubnu jsem samice připustil,jedna se okatila 20 a druhá 29.5,soused měl shodou náhod také králíčata 18 a 29.5 tak jsme porovnávaly.V deseti dnech moje králíčata byla o jednu třetinu větší než jeho čistý kal.dnes je jim 2,5 měsíce a to se nedá rovnat a závěrěm já jsem nechal v jednom pelech 7 a ve druhím 9 králíčat a on měl po 6ti.Samce kal.dal prič a dneska si chodí připouštět mím BOA.Mám i jednu samici BOA abych popřípadě odchoval čisté BO zrovna sousedi už mají zamluvené samce.Ještě si pořídím 0,1 VSs je to dobře osvalené plemeno a jsou to plodné a dobře kojící matky.Zdravím Jarda Blatná
Zdravím, nemám s týmto priame skúsenosti ale ja osobne by som volil variantu samca BOA na samicu ČAlbína, alebo samicu BUrgundského. Z toho by som potom selektoval samcov albínov, ktorí by sa mohli využiť ako chovný samci pre pripúštanie samíc napr. činčila veľká, kalifornský. Alebo do toho zapracovať samicu FB, len to chce veľa už králikov a dosť času.

Díky za cenné informace..taky to takhle plánuju..jednoho samce BO, k němu jednu samici BO a zbytek nakřížit s tím co je..v mém případě BO x Vss...jsem zvědavý na výsledky,pářit je budu nastejno,takže pak budu porovnávat čisté BO a křížence:-)
Dobrý večer, belgický obr je velmi vhodný na křížení se středními plemeny, chovám belgické obry albíny, chovatelé, kteří mají ode mne samce belgického obra albína si to nemohou vynachválit, soused kříží belgičáka s kalifornákama a ten rozdíl v růstu je tak markantní, že ve třech měsících nešlo rozpoznat kdo jsou mladí kříženci a kdo jejich matka kalifornačka.
Jinak já chovám pouze čistokrevné belgické obry albíny a nemůžu si vynachválit toto plemeno, protože při dobré chovatelské péči toto plemeno nemá chybu viz moje příspěvky na fauně. Přeji všem králíkářům hodně zdaru v chovu!

Škoda že nemáte někde nabídku mladých králíků, protože podle fotek vypadají Vaši králíci velmi dobře:-)
Ještě bych dodal k prvnímu příspěvku, že samice belgických obrů špatně odchovávají mládata, toto je zcela mylná informace, protože samice belgických obrů jsou stejně dobré matky jako u ostatních plemen, bezproblémově odchovávají mladé a to i vyšší počty mladých(není problém, aby dobrá samice BOA odchovala 10mladých-vlastní zkušenost). Bohužel o belgických obrech obecně se píše i v odborné literatuře mnoho nesmyslů a omylů jako příklad lze uvést : belgický obr je málo plodné, mívá 2 až 3 mladé, pomalu roste apod. Z vlastní zkušenosti mohu uvést, že při kvalitní péči a dobrém chovném materiálu rostou belgičtí obři jako z vody a v plodnosti předčí mnohá jiná plemena. Tato a jiná tvrzení o obrech možná platí u toho, kdo má nekvalitní chovný materiál a špatné chovné podmínky, ale to snad platí u každého zvířete. Jedinou nevýhodou těchto králíků je snad vyšší cena kvalitních chovných zvířat, ale kvalita stojí vždy za víc než průměr či podprůměr.