Zdravím, chovám belgické obry albíny, rád bych vám poradil pokud budu vědět, napište čím, jak a v jakém množství krmíte, jakým způsobem máte králíka ustájeného, čím napájíte, stav chrupu, podávání preparátů atd. Na základě těchto informací se budeme snažit příčinu nechutenství zjistit.
BOA-kralik@seznam.cz
Zdravím,
to co popisujete se mi stalo přes zimu s mladým samcem - žral, byl v pohodě ale trochu hubnul - myslel jsem že je to třeba tím, že je byl dost využívaný pro zapouštění. Ale i potom pořád hubnul at jsem ho krmil sebelépe. Nakonec uhynul, bylo to tak asi 2 měsíce poté co jsem si všimnul že nějak ztrácí na váze. Naprosto žádné vnější říznaky. Trochu mě ted samaotného mrzí, že jsem ho nenechal dát na pitvu, zajímalo by mě o co se jednalo. Mládata po něm jsou v pohodě a rostou jako z vody.
--------------------------------------
> Dobrý den, píši vám ohledně mého samce Belgického obra. Jsem velice rád že
> mi pomůžete. Samec je celkově v pořádku akorát že dost zhubnul, akorát mě
> udivuje že žere pořád stejně. Krmím ječmen, granule, seno, napájím vodou.
> Opravdu nevím co se děje. Děkuji
Zdravím, takže krmíte tzv. suchým celý rok, což by mělo být v pořádku, předpokládám, že je krmivo kvalitní a není nijak závadné např. zatuchlé či plesnivé. Další věcí je kolik sežere váš králík sena a obilí s granulemi, jde o poměr, někteří králíci jsou vybíraví a žerou si jen co jim chutná z čehož mohou nastat také problémy. Já osobně krmím přes vegetační sezonu zeleným a nedám na zelené krmení dopustit, možná by stálo za to krmnou dávku trochou zeleného obohatit. Dalším problémem bývají tzv. monodiety, znám chovatele, který krmí celý rok suchým (podobně jako vy), zdůvodnuje to prevencí kokcidiozy, problém je ale v tom, že krmí senem z čistého porostu vojtěšky, prostě krmí jen vojtěškovým senem a směsí ječmene s granulemi a čas od času má s králíky problémy, protože taková krmná dávka není pestrá a pestrá strava je základem zdraví nejen u králíků. Samozřejmostí je ustájení v prostorném kotci, viděl jsem na kost vyhublého samce belgického obra, který byl "chován" v králíkárně, kde se sotva tak otočil, dle jeho "chovatele" žral normálně přesto králík pošel. Na závěr bych vám doporučil určitě konzultaci s veterinářem, byla by škoda, kdyby vám samec uhynul, zvláště pokud je to kvalitní jedinec tak se to určitě vyplatí, protože se muže jednat i o parazita či jiné onemocnění či vadu.
S chovatelským pozdravem Šimoník
Pokud začal hubnout najednou v době dospívání nebo v dospělosti, je to divné. Přikládal bych tuto příčinu parazitovi. Prvním bych začal Sulfadimidinem nebo ESB a přeléčil bych samce na kokcidiózu. I starší králík může být vnímavý na kokcidie, pokud byl ve stresu ( dlouhá cesta, změna prostředí). Pokud by mu toto nepomohlo, domluvil bych se s veterinářem na odčervení. Mohly by to taky dělat škrkavky, ikdyž je to u králíků dost vzácné . Pokud králík přijímá potravu a je jinak čilý, vyloučil bych virovou nebo bakteriální infekci. Napište jak jste dopadl a co mu pomohlo.
Přeji brzké vyléčení.
V.E.