roko20
napsal(a):
Je dobře jako podestylku použit hobliny
Hobliny všeobecně vhodné nejsou - většinou jsou prašné - mohou dráždit oči a špatně pohlcují pachy.
Králíkovi do králíkárny je to zřejmě jedno - smrad nevadí a nějaký slzící oči a záněty jsou v takových chovech také jedno. U králíka bytového hobliny vhodné nejsou - tam je vhodný do klece na dno koberec a do záchodku podestýlku nejlépe na dřevité bázi a pohlcující pachy - např. dřevěné pelety (někdo používá ty topné, ale zrovna vhodné také nejsou, mohou také dráždit, bývají dělané ze zbytků jakéhokoliv dřeva - i lakovaného) typu cats best, jonáš..... určené pro zvířata nebo dřevité hrudkující cats best oko plus např.
kralikofil
napsal(a):
Hobliny všeobecně vhodné nejsou - většinou jsou prašné - mohou dráždit oči a špatně pohlcují pachy.
Králíkovi do králíkárny je to zřejmě jedno - smrad nevadí a nějaký slzící oči a záněty jsou v takových chovech také jedno. U králíka bytového hobliny vhodné nejsou - tam je vhodný do klece na dno koberec a do záchodku podestýlku nejlépe na dřevité bázi a pohlcující pachy - např. dřevěné pelety (někdo používá ty topné, ale zrovna vhodné také nejsou, mohou také dráždit, bývají dělané ze zbytků jakéhokoliv dřeva - i lakovaného) typu cats best, jonáš..... určené pro zvířata nebo dřevité hrudkující cats best oko plus např.
Jestli si ale nepletete hobliny s pilinami. Piliny práší. To je pravda.
Michaela83

XXX.XXX.38.250
Milá zlatá Kralíkofil, hobliny používám již dlouhé roky jako podestýlku všem králíkům v králíkárně a budete se divit, opravdu, ale opravdu nemám uslzené kýchající trosky, ale pěkné a čisté králíky. Nevím, jak jste přišla na to, že venku smrdí nebo je to dráždí, hnůj tahám pravidelně a králíci mi opravdu nesmrdí - asi takhle, smrdí uplně stejně jako vám v bytě.
I když mám králíky v králíkárně, netrpí špínou, nezapáchají a hobliny opravdu nepráší. Slámu dostávají březí samice a odchovy, jinak výstavní kousky mám výhradně na hoblinách, protože je s nimi i lepší manipulace a znečištěné hoblininy se mi lépe uklízejí, navíc není tolik odpadu při kydání.
Až budu mít králíka doma v kleci, možná budu uvažovat jinak, ale zatím jsem chovatel, nikoli mazlitel a doufám, že to tak i zůstane. A vy byste si měla uvědomit, že stránky mazlitelů jsou jinde.
mazlitelé - velice trefné, a ani trošku urážlivé, doufam že se tenhle název ujme, budu jej používát
ale k dotazu:
hobliny nebo piliny v suchém stavu jsou velice dobrým absorbačním prostředkem, pohozením trochou slámy nebo sena nedochází k potížím, v případě kokcidiozy jedineční prostředek pro udržení určité suché vrstvy podestylky
Karol.H

XXX.XXX.129.244
Nejlepší je do rohu hobliny a na zbytek sláma a k tomu koberci, kralici maji potom otlaky na nohou...