Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.11.2010 19:38
lapata

XXX.XXX.167.13

Všimla jsem si, že bude prodejní výstava v České Lípě. V této souvislosti mě štve, že hodně často se stává, že zvířata jsou již rozprodávána či zamluvena den předem, při přejímce a hodnocení. Není to na výstavách nic neobvyklého, když se dáte do řeči s domorodci. Také to někdo zmiňoval v časopise Chovatel. Zkrátka jeden přijde o iluze, když zjistí, že část klecí je už bud prázdná nebo aspoň zamluvená a to stál ve frontě mezi prvními. Další věc, kterou vám domorodci mezi řečí řeknou a tuším také byla v časopise a hodně mě zarazila je, že nabízená ohodnocená zvířata nejsou tak skvělá, jak vypadají. V některých případech jsou nabízení obodovaní jedinci dokonce nepříliš vhodní k chovu. Sice se oficiálně chovatelství nevěnuji, ale jedu na výstavu s tím, že si chci koupit kvalitní zvíře do chovu! Dost mě to mrzí a celkově jsem přišla o najivní iluze

19.11.2010 13:22
jarvan

XXX.XXX.15.114

Zdravím,
abych řekl pravdu, tak já se s tímto ještě nesetkal. Chovám a vystavuji králíky asi 10let. Podle máho nenavštěvujete správné výstavy. Všechno je to o lidech, u nás (Sázava) a i v okolí není prostě možné, aby se prodávalo zvíře před započetím výstavy a při otevření výstavy byly již klece prázdné. A když to někde provádějí, tak tam prostě nejezděte a nepodporujte je palcením vstupného.
Chtělo by to udělat jim někde na webu "reklamu", aby se nespálili i ostatní chovatelé.

19.11.2010 16:23
chovatelpodluzi

XXX.XXX.156.5

Souhlasím s příspěvkem výše. co se týče prodeje to by se stát nemělo. ale to s tím zamluvením je realita. chovatelé to je omezená skupina, takže pokud se věnujete nějakému plemeni většinou víte kde kdo je. např. na jaře sem byl u pepka, měl pěkné mladé, líbil se mi sameček X-Y. Jel jsem na výstavu kde toho samce vystavuje prodejného. a už mám výhodu, protože jdu rovnou do fronty. vím že tam sameček je a nemusím se ničím zdržovat protože králíka znám. nemusím se na něj dívat. taky to může vzniknout při posouzení. posuzovatel chová určité plemeno, posuzuje jiné ale samozřejmě jak skončí tak se projde a vidí tam supr kousek. řekne známému co tam bude ráno a prodej se udělá ráno jako v prvním případě. rozhodně sem neviděl, že by někde prodali králíka ještě před otevřením. ale to že má někdo detailní informace dřív než ostatní to je normální a s prominutím v tom nevidím nic špatného. zamluvit si zvíře o tom jsem taky neslyšel. vždyť by byl chovatel proti sobě, kdyby jeho prodej zdržoval. králík by mu pak mohl taky zůstat na krku. něco jiného je pokud králík není prodejný a po výstavě chovatele všichni o toho králíka uhání, on jej ale slíbil jinému a tomu jej drží z přátelství ještě nějaký měsíc. to je pak klobouk dolů supr chlap :-)
co se týče posuzování tak se posuzuje dle standartu. posuzovatel nemůže poznat zda je samec neplodný (pokud to není očividné v podobě nesestouplých varlat apod) či že má chovatelem umně vytrhané bílé chloupky apod. pokud jste přišla o najivní iluze tak s prominutím jen dobře, protože je to stará známá věc, že vítěz výstavy x vítěz výstav nedají 100% vítěze výstavy. to bych pak s prominutím musel vyhrávat všude kam dojedu, protože jsem si samičky do chovu sháněl a sháním pořád a pěkné, což není zrovna lehké. ale představte si co čert nechtěl nejlepší mladé mi háže taková šmudla ušpiněná, co na výstavě měla sotva 93b smajlík ale zapomněl jsem říct že její sourozenci vyhráli speciálku, holt slabší sourozenec ale kdesi v té zadní komůrce to dobré má a na mladé to přenese na rozdíl od špičkových sourozenců.
Pokud se oficiálně chovatelství nevěnujete, tak vám, s prominutím, na maso stačí pokud není králík výlukový tedy nemá nějakou geneticky dědičnou vadu, protože to co vám mezi řečí mohli chovatelé sdělit je např. že králík není vhodný do chovu protože jeho potomci mají třeba vystouplé kyčle a vám jako nevystavujícímu chovateli to může být šumák, ale pro chovatele na výstavy je to sakra důležité info mezi řečí.
tím jsem se Vás nechtěl dotknout, jen vysvětlit značný rozdíl mezi čistokrevným chovem na domácí užitek a na výstavy (který z velké části udělá taky domácí užitek, ale sleduje už u odchovu dost rozdílné cíle. čímž nechci nikoho urazit, ale dost masných chovatelů nepochopí - podobně jako na diskuze drůbeže ohledně snášky vajíček u čistokrevných kam se připletl s brojlerovýma slépkama).
Takže neberte to zas tak hrozně, nic se nejí tak horké :-)

19.11.2010 18:39
nitraner

XXX.XXX.37.68

smajlík

20.11.2010 20:33
lapata

XXX.XXX.186.84

Ještě přihodím nejlepší hlášku od jednoho chovatele a vystavovatele. Když prý potřebuje a není jediný, nějaká zvířata prodat, tak vyrazí na výstavu. Nechá je ohodnotit a prodá. Ty nejlepší si pochopitelně nechává doma. Vyznělo to, jako když už přetéká králíkárna, tak je pochytá a odveze na výstavu. Kupující by měl být skoro rád, že vůbec koupí jedince odpovídající plemenu smajlík Neberu to nijak tragicky, ale prostě ten červíček pochyb, jestli je to oficiální chovatelství tak oficiální a pravé, prostě hlodá.

20.11.2010 21:01
peepa77

XXX.XXX.207.136

lapata napsal(a):
Ještě přihodím nejlepší hlášku od jednoho chovatele a vystavovatele. Když prý potřebuje a není jediný, nějaká zvířata prodat, tak vyrazí na výstavu. Nechá je ohodnotit a prodá. Ty nejlepší si pochopitelně nechává doma. Vyznělo to, jako když už přetéká králíkárna, tak je pochytá a odveze na výstavu. Kupující by měl být skoro rád, že vůbec koupí jedince odpovídající plemenu smajlík Neberu to nijak tragicky, ale prostě ten červíček pochyb, jestli je to oficiální chovatelství tak oficiální a pravé, prostě hlodá.

no, berte to tak, že i lidé pohybující se v chovatelství, jsou prostě vzorek obyvatelstva se vším všudy. Tedy lidé slušní, ochotní, sprostí, chytří , hloupí, atd.
To , že si každý chovatel snaží ponechat nejkvalitnější zvířata pro sebe v chovu je určitě do jisté míry pravda a je to pochopitelné, ale také to má své praktické meze: když mám doma z odchovu 5 parádních samců, tak si přece nebudu nechávat všechny. Nanejvýš jednoho a to také ne každý rok. Ale je možné, že je dost takových, co raději pěkného králíka zabijí na maso, než by ho prodali dalšímu chovateli.
A jinak, spousta chovatelů jsou pěkní tlučhubové a chlubilové :-). Některým nemůžete věřit ani polovinu toho co řeknou. Upřímě řečeno, je mě za mnohé stydno. Ale nic s tím člověk nenadělá, je důležité se rozkoukat, udělat si vlastní nazor, časem se v tom zorientujete a některým věcem se člověk jen v duchu zasměje.
I přesto co jsem napsal, je většina lidí co znám a pohybujících se v chovatelství velmi zapálená, chytrá a pro věc přínosná. A to je důležité.

28.11.2010 19:15
anmara

XXX.XXX.69.201

no, také mě občas naštve, když přijedu na výstavu a většina prodejných zvířat je fuč (nedávno jsme takhle něměli na výstavě, druhý den ze tří, pomalu na co koukat, protože tam nebyla ani většina těch i dle katalogu neprodejných :-( - a to jsme tam jeli něco přes sto kilometrů)... ale asi víc by mě mrzelo, kdybych na výstavě narazila na zvíře, o které bych měla zájem, a platilo by to co kdysi - že všechna zvířata se vydávají až po konci výstavy... pokud by se na výstavách neprodávalo (nebo nevydávalo hned po prodeji), tak by se asi pořadatelé potýkali s velmi nízkou návštěvností - a to už dneska se mnohde potkávají stále stejní lidé, kteří tam jdou hlavně proto, aby si popovídali se známými smajlík
a že si někdo králíka "zamluví", tak na tom nevidím nic špatného - když se při přejímce objeví zajímavé zvíře a dostane pěkné body, tak proč bych čekala, jestli mi ho někdo "vyfoukne" smajlík
z mého pohledu je zcela logické, že nejlepší zvířata si chovatel "nechá doma" (ale i ta musí pro uchovnění absolvovat výstavu nebo stolní bodování), tak to snad dělá každý, kdo svůj chov chce dostat ně nějakou slušnou úroveň - další velmi kvalitní kusy může nechat známým chovatelům (třeba i na výměnu) - a to, co z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje jeho potřebám a představám, jde do prodeje - ať už na výstavě nebo mimo...
My na výstavu nedáváme pouze to, co např. nesplňuje hmotnost nebo má očividnou výlukovou vadu (pokud si nejsem jistá, tak nechám rozhodnutí na posuzovateli)...
Pokud vím, že si z vrhu nechci nechat žádné mladé (třeba kvůli příbuznosti), tak je dám na výstavu všechna jako prodejná...
Pokud si ale chci nechat "to nejlepší doma" (nebo už je má někdo zamluvené), tak jdou na výstavu jako neprodejní... Tetovaná zvířata prodávám vždy hodnocená - nejsem takový expert, abych dokázala vyhodnotit všechny případné vady, tak proč prodávat někomu do chovu králíka, který bude dobrý akorát na pekáč :-) A zatím něměli zájemci problém počkat si na králíka (a to třeba i půl roku)...:-)

28.11.2010 19:29
jarvan

XXX.XXX.15.114

Naprosto souhlasím, k čemu by potom chovatelství bylo, kdybych se s nejlepším králíkem nepochlubil na výsavě.

A co říkáte na vystavování koupených králíků?
(Nemluvím o králících doposud neoceněných)
Často se poslední dobou na výstavách setkávám s tím, že si chovatel koupí špičkového králíka, a aby se mu vyplatil, tak s ním prohání výstavy a běda posuzovateli, když nedostane pohár, nebo dokonce když si mu dovolí dát nižší hodnocení !

28.11.2010 20:20
anmara

XXX.XXX.69.201

inu, pokud si někdo koupí "šampiona" jen proto, aby s ním "obrážel výstavy", tak je to jeho volba. smajlík Ale kdo ví, jestli má z jeho ocenění stejnou radost, jako mám já z každého pěkného hodnocení u svých odchovanců?
Horší je, pokud takový člověk dělá "dusno", když body nejsou takové jako by očekával... člověk by měl počítat s tím, že ne vždy se králík předvede ideálně, nebo že si posuzovatel (ne)všimne všeho, čeho by (ne)měl smajlík
Pokud by takových "vystavovatelů" bylo víc, tak by to nebylo nic moc :-(
Když vybírám a kupuji králíka tak podle toho, aby se mi hodil do chovu a neměl určité nectnosti v hodnocení... slušné body jsou taková třešinka na dortu (poněvadž už tu bylo zmíněno, že ani titul šampiona nezaručí kvalitní potomstvo)... navíc nevidím důvod, proč riskovat, že mi ho na další výstavě nějaký posuzovatel zdrbe :-) (jen proto, že on třeba má trošku "jiné oko" nebo upřednostňuje něco jiného) nebo nedej bože že králík odlapí nějakou chorobu... Výjimkou jsou jedinci, které koupím hodnocené predikátem a jako dospělé je nechávám přebodovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík