Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.3.2011 19:18
2.kure

XXX.XXX.243.245

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o pomoc. Měla jsem 2 samice, které umřeli a nevím z jakého důvodu.
1. samice - čekala mladé, posledních asi 10 dní březosti přestala źřát skoro nepila. Byla hodně nafouklá. Pak se jí narodilo 14 mladých a všeci byli mrtví. Samice odmítala žrát, dávala jsem jí i sulfamid, protože trochu smrděla, do týdne ale umřela.
2. samice - čekala mladé, dnes zemřela. Furt nosila seno, žrala, nesmrděla. Poslední týden opět přestala žrát a odmítala i vodu. I když nesmrděla přeléčila jsem jí sulfamidem. Přesto dnes pošla - zkusila jsem jí rozpárat z důvodu prohlídky orgánů. V sobě měla 10 mrtvých mladých. Játra měla úplně světlá - světle béžová, žádné fleky jen úplně světlé. Ne jak ostatní králíci když se zabijí je mají červené. V kotci neměla žádné bobky a uvnitř střev to měla úplně suché. Připadalo mi jako by byla úplně zacpaná. Ale zase se mi nezdá, že by se během chvilky ucpaly 2 samice, když jim dávám pořád stejnou stravu.
Ostatní samice občas pčiknou ale zatím žerou. Uhynulé samice nepčikali, prostě přestali ze dne na den ´žrát.
Ještě se chci zeptat čím vydezinfikovat králičárny po těch 2 samicích zda stačí vápno.
Děkuji Vám za odpověď
Markéta

28.3.2011 15:41
beranifb

XXX.XXX.12.2

Vypadá to podle těch příznaků na enterokolitidu. Typický je zvláštní "nekráličí" smrad a nafouklé břicho. Úhyn je velice rychlý, většinou po pár dnech, kdy králík přestane žrát. Bohužel se nemoc nevyhýbá ani dospělým ani mladým králíkům. Léčení je pomocí antibiotik, které se dávají do pitné vody. Ale kokcidiostatika, ktaré jste podávala na to nezabírají.Jana

29.3.2011 20:46
2.kure

XXX.XXX.243.245

Děkuji za radu. Právě první samice smrděla trochu jinak než má. Jakmile jsem jí nasadila kokcidiotika tak se to zhoršilo a umřela - měla spíše suché bobky. Druhá samice vůbec ale nesmrděla a jakmile přestala žrát přestala i bobkovat úplně a jakmile jsem dala kokcidiotika tak uhynula. Teď se ostatní samice zatím drží pokud by se to znovu objevilo tak vyzkouším vaší radu. Můžu se vás jen zeptat, když se mi to objeví tak jak vlastně poznám zda mám použít léky na kokcidiózu nebo na tu žbluňkavku jaký je v těch nemocech rozdíl?
Děkuji za radu

Přidejte reakci

Přidat smajlík