velmez
napsal(a):
Dneska jsem uviděl jak králík kýchl a z nosu mu vylítla pěkná oprat a u nosu mu zůstal bílý sopel.Hned jsem ho izoloval a večer až jsem měl čas tak jsem ho škrábl a půjde na pekáč.Normálně žral a zdál se mi zdravý ,ale raději sem ho škrábl.Byla to rýma?
Provedl bych exhumaci.Poté to zjistíte.
Hm teď vážně.Pokud nemáte stěr hlenu se kterým by jste skočil na veterinu,tak to asi nezjistíte.
A proč vás to tak zajímá?? Králík už to má za sebou, tak co!!
Je tu již několik témat s názvem Rýma, tak nebudu zakládat další a dám to sem.
V neděli jsem si přivezla samici. Na pohled se mi jevila v pořádku. V pondělí jsem si všimla, že to má okolo čenichu takové olezlé. Žádný výtok či nudle (jak tu někdo píše "jako opratě") ale neměla. Včera jsem ji chvíli sledovala a ona si 2x kýchla a z čenichu jí vyletěly dva takové bílé kousky čehosi... Nevypadalo to jako třeba pěnivá hustá rýma nebo tak, spíš sytě bílé pevné kousky. Opět neprovázeno výtokem z nosních dírek. Mám ji radši vyléčit topůrkem? Je mi to líto, jinak je pěkná. :( Ale mám strach z nákazy ostatních. Zatím je v karanténě, tak snad to ostatní nechytí.
ola007
napsal(a):
Je tu již několik témat s názvem Rýma, tak nebudu zakládat další a dám to sem.
V neděli jsem si přivezla samici. Na pohled se mi jevila v pořádku. V pondělí jsem si všimla, že to má okolo čenichu takové olezlé. Žádný výtok či nudle (jak tu někdo píše "jako opratě") ale neměla. Včera jsem ji chvíli sledovala a ona si 2x kýchla a z čenichu jí vyletěly dva takové bílé kousky čehosi... Nevypadalo to jako třeba pěnivá hustá rýma nebo tak, spíš sytě bílé pevné kousky. Opět neprovázeno výtokem z nosních dírek. Mám ji radši vyléčit topůrkem? Je mi to líto, jinak je pěkná. :( Ale mám strach z nákazy ostatních. Zatím je v karanténě, tak snad to ostatní nechytí.
Já bych to tak černě neviděl...
Taky mám ukýchané králíky.
Normální vzhledem k počasí.
Jen pro všechny přítomné dodám, že kýchnutí je fyziologický reflex na jakékoliv podráždění v dýchacích cestách. Také hlen se tvoří naprosto fyziologicky, zvlhčuje nosní sliznici a právě slouží k zachytávání cizorodých částic.
Zamyslete se, kolikrát vy sami při kýchnutí letíte pro kapesník... asi skoro pokaždé, ne?
Pokud zvíře kýchne, protože zrovna vdechlo prach ze sena, tak nezbývá než opravdu gratulovat pitomci, co ho kvůli tomu zabije.