Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.7.2011 09:24
usaci

XXX.XXX.38.186

Nepodělíte se někdo o zkušenost s křížením genotypů, kteří se liší pouze v lokusu "D" a "d" (modrá barva)?smajlík

Abych zlepšila bílopesíkování, zkřížila jsem velmi dobře bílopesíkatý genotyp achiachi BB CC DD gogo (Zbíč) se svým genotypem achiachi BB CC dd gogo (Zbím). Teoreticky jsou v první generaci všechna mláďata achiachi BB CC dD gogo a vypadají jako Zbíč a v druhé generaci při připuštění s achiachi BB CC dd gogo by už měli být půl napůl mláďata jak dd , tak dD. Je to tak i v praxi???
Chovám Zbím a jde mi o to, kdy se mi začnou rodit aspoň napůl mláďata Zbím = achiachi BB CC dd gogo ?smajlík

Přikládám foto z tohoto pokusu.

13.7.2011 11:29
chovatelpodluzi

XXX.XXX.156.5

Pokud jsem správně pochopil co jste psala, tak máte Zbíč s VD kvalitou bílopesíkatých znaků a Zbím, kde je to s těmito znaky horší. A chcete se dopracovat zpátky k Zbím, ale s lepší kvalitou bílopesíkatých znaků.
Jak jste správně uvedla v případě, že jsou oba rodiče homozygoty bude F1 generace fenotypově podobná Zbíč. Bude se ale jednat o heterozygoty. Takže pokud máte oba rodiče homozygoty, k modrým potomkům se dopracujete až v další generaci. U ní máte dvě možnosti. 1) pokud máte více Zbím a jeden např. samec lepší v bílopesíkatých znacích, tohoto pářit na F1 samičky. Jak jste psala 50% potomků by měli být Zbím. 2) Pokud nemáte solidního Zbím ve znacích a nebo není nepříbuzný, využijte páření F1 x F1, tedy potomky vzniklé z onoho křížení Zbíč x Zbím. Vyberte samozřejmě zvířata, která nejvíce splnují vaše požadavky. Tedy zlepšující bílopesíkaté znaky. Z páření F1 generace vám již Zbím taky budou padat. Sice jen 1/3, ale budou. Pokud se povede odchovat více pěkných nepříbuzných zvířat a máte i toho nepříbuzného samce Zbím, nic nebrání tomu využívat oba způsoby odchovu. Získáte více zvířat Zbím mezi sebou nepříbuzných.
Pak je tu ale možnost, že máte doma již samce Zbíč heterozygota. Tedy o genotypu jaký jste uvedla teoreticky pro potomky. V tom případě, by výsledek byl jako v případě páření ad 1) s tím, že by jste výsledku dosahovala již v této generaci. Ať se daří :-)

13.7.2011 13:23
usaci

XXX.XXX.38.186

Děkuji za výpis možností! Už se těším na výsledky z varianty 1).
Myslím, že oba rodiče při prvním připuštění jsou homozygoti - soudím podle průkazu původu.

13.7.2011 16:51
chovatelpodluzi

XXX.XXX.156.5

Jo, tak to by měli být. Jinak pokud chcete odchov registrovat a nedělat přitom "černotu" napište si žádost o regenerační křížení. Nemyslím si, že je to něco složitého. Na www.cschdz.eu si stáhnete formulář, vyplníte. Napíšete pár řádek, vlastně zkopírujete co jste napsala zde - to co tu máte obsahuje důvod proč chcete křížit, jak chcete křížit. A pošlete. Neměl by s tím být problém, do rodokmenu budete moci bez problémů oficiálně uvést, že F1 jsou kříženci Zbíč x Zbím, budou mít tetování, budou moci být honoceni, atd. :-)

14.7.2011 08:24
usaci

XXX.XXX.38.186

Jejda, to jsem netušila, že k tomu potřebuju povolení. Dík za upozornění.smajlík

14.7.2011 12:53
chovatelpodluzi

XXX.XXX.156.5

Nemáte vůbec zač, mne to v první chvíli taky nedošlo. Až když jsem si uvědomil, že jako chovatel domácích mazlíčků bez PP by jste asi neřešila nevýrazné oční kroužky, jsem to připojil. To povolení má svůj důvod. Králíčci z tohoto spojení nebudou homozygoty, a co když se Vám povede víc pěkných králíčků, než budete potřebovat? Co s nimi, byla by škoda je dát někam na mazlíka, když jste si dala tu práci se zlepšením očních kroužků a tak by šli jinam do chovu. No, ale představte si, jak by jste byla vy sama teď v šoku, kdyby Vám Zbím padali už v F1 :-)) A ono nejde jen o zakrslíky, máme tu skoro 70 plemen králíků, tak aby v tom nebyl "bordel", a každý si "nezlepšoval" jak se mu zachce.
Na tomto odkazu je uvedený online seznam chovatelů, kteří mají uznaná regenerační křížení, na co a od kdy. Některá jsou běh na velice dlouhou trať.
http://cschdz.eu/odbornosti/kralici/chovy-regeneracni-krizeni.aspx
To je ofiko název toho co chcete dělat u Zbím. Checete je regenerovat za cílem zlepšení bílopesíkatých znaků.
Na dalším odkazu máte Směrnice pro RK, je to vypsané co by jste jako majitelka regeneračního křížení měla dělat. Ale myslím, že to je spíše jen rozumné doporučení, které dle mne stejně každý rozumný chovatel dělá - evidovat si králíčky, dokumentovat (ideálně fotit :-))), atd. Úplně dole je pak onen dokument ke stažení, který vyplníte a zašlete.
Regenerační chovy má mimo jiné na starost pan Kulanda. Kontakt na něj najdete zde
http://cschdz.eu/odbornosti/kralici/slozeni-uok.aspx
Tak ať se daří a nezapomeňte se pochlubit ušákama :-) AH

Přidejte reakci

Přidat smajlík