Velikost mezer v roštu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.10.2011 12:27
martin4

XXX.XXX.51.196

Vyrábím králikárnu pro středně velké plemeno králíka.Bude mít dřevěný rošt z 3,5cm latěk a pod ní bude vysunovací šuplík. Jak velké by měli být mezery mezi laťkami roštu,aby propadaly bobky a zároveň z toho neměl králík nějaká zranění. A zadruhé - až jednou budu vyrábět klec i pro mláďata,jak velká by mohla být mezera tam. Děkuju

20.10.2011 15:35
jarvan

XXX.XXX.144.210

martin4 napsal(a):
Vyrábím králikárnu pro středně velké plemeno králíka.Bude mít dřevěný rošt z 3,5cm latěk a pod ní bude vysunovací šuplík. Jak velké by měli být mezery mezi laťkami roštu,aby propadaly bobky a zároveň z toho neměl králík nějaká zranění. A zadruhé - až jednou budu vyrábět klec i pro mláďata,jak velká by mohla být mezera tam. Děkuju

Zadina uvádí v "Chovu králíků", že šířka latěk by měla být 2-3cm a mezera 1-1,5cm. Mezeru bych volil raději při té horní hranici aby bobky dobře propadávaly. U odchovu mláďat by se musely používat kotiště. Já také používám rošty, ale s mírnou slámovou podestýlkou. Když má mít králíce mladé, tak jí nastelu jako u klasického chovu s podestýkou, protože kotiště nepoužívám.
Rošty jsou dobrá věc, protože je králík neustále v suchu, horší ale je, když máte nějaké žravější plemeno, tak vám je postupně systematicky rozebírají :c)

20.10.2011 18:07
kachna

XXX.XXX.188.76

ještě mě napadlo, mívali jsme rošty tak, že ta část u dveří byla z užších hranolků, ta část vzadu byla z prken.
Jenom mě štvalo, že tam furt byly myši, to se nám nepodařilo vyřešit.
Odchovávali jsme na slámě.

24.10.2011 09:49
Jiří Herynek

XXX.XXX.221.82

Ahoj. Používám rošty, i odchovny bez nich.
Velikost bych řešil dle plemena a zda pujde o odchovnu mladých.
Někde na fotkách jsem viděl rošty z hranolků, králík se netvářil spokojeně.
Mám širší prkénka - 3-4 cm s mezerou něco přes 1 cm. Tam, kde je užší, bobky zůstávají a rošt ztrácí funkčnost. Ožírání řevěných roštů značí nedostatek některých látek, v létě především soli, kterou králík vyloučí pocením. Přidáním větviček ovocných nebo jehličnatých stromů s přídavek soli do vody většinou omezí nebo zastaví ohryz králíkárny. co se týče myší, je to ideální schovka. Pokud se však použije šuplík, neměla by se tam dostat, potvora. Možná oplechovat zadní číst, aby se neprokousaly. U roštů je jeden problém, když není bobek celistvý a tvrdý, rád se přilepí a nejde z prkének dostat, králík má špinavé nohy:) Rošty používám už u odrostlých jedinců, mláďata mám na slámě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík