Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.10.2011 16:54
boot

XXX.XXX.232.41

Mám ta nějak nemocnou chovnou samici. Většinu času nejsou žádné příznaky vidět. Ale pak z ničeho nic, se oči dost obrátí v bělmo a nepřetžitě jí tečou sliny s pusy, samice je v sedě. Jinak tato samice prodělal nejspíš kokcidiózu, která byla přeléčena, mám podezření, že jde o bacilonosičku kokcidiózy, protože to měli mladí králíci po odstavu, jeden zemřel, dva jsem léčil, jednoho jen preventivně, druhý byl nakažen. Děkuji za odpověď.

22.10.2011 19:22
kralikofil

XXX.XXX.221.2

boot napsal(a):
Mám ta nějak nemocnou chovnou samici. Většinu času nejsou žádné příznaky vidět. Ale pak z ničeho nic, se oči dost obrátí v bělmo a nepřetžitě jí tečou sliny s pusy, samice je v sedě. Jinak tato samice prodělal nejspíš kokcidiózu, která byla přeléčena, mám podezření, že jde o bacilonosičku kokcidiózy, protože to měli mladí králíci po odstavu, jeden zemřel, dva jsem léčil, jednoho jen preventivně, druhý byl nakažen. Děkuji za odpověď.

Slinění bývá příznakem problémů se zuby. Přenašečem kokcidí je již bohužel většina králíků, stejně tak přenašečem E. cuniculi, kokcidie lze vyvrátit pouze kaprologickým rozborem. Králíka by měl prohlédnout specializovaný veterinář, jinak příčinu nezjistíte.

24.10.2011 10:00
usaci

XXX.XXX.38.186

Obrací oči v sloup...
Mě to připadá jako záchvat epilepsie..??smajlík

24.10.2011 20:17
elik1

XXX.XXX.131.244

Popis této nemoci nebo lépe záchvatu, připomíná epileptický paroxismus. Ale nikdy jsem o epilepsii u králíka neslyšel. Jak dlouho tento záchvat trvá?

24.10.2011 22:11
jarvan

XXX.XXX.144.210

elik1 napsal(a):
Popis této nemoci nebo lépe záchvatu, připomíná epileptický paroxismus. Ale nikdy jsem o epilepsii u králíka neslyšel. Jak dlouho tento záchvat trvá?

S epileptockými záchvaty se u králíků setkáváme pouze u leucínů (bílý králík s pigmentovaným okem, Např Vb).

25.10.2011 05:35
boot

XXX.XXX.232.41

Trvá to tak pár minut. Jinak je to Meklendubrský strakáč černý se zbarvením, jaké má mít.

25.10.2011 07:42
kralikofil

XXX.XXX.36.70

usaci napsal(a):
Obrací oči v sloup...
Mě to připadá jako záchvat epilepsie..??smajlík

Králíci epilepsií netrpí - záchvaty, zdánlivě připomínající epileptické, jsou ve většině případů symptomem encefalitozoonozy.

25.10.2011 08:39
usaci

XXX.XXX.38.186

kralikofil napsal(a):
Králíci epilepsií netrpí - záchvaty, zdánlivě připomínající epileptické, jsou ve většině případů symptomem encefalitozoonozy.

Ano, veterinář mi kdysi tohle povídal, ale vetšinou jim nejdřív ochrnují svaly na krku, a tak se jim natáčí hlava...To trvá nějaký týden, a pak přichází další mozkové potíže. smajlík

25.10.2011 09:13
kralikofil

XXX.XXX.36.70

usaci napsal(a):
Ano, veterinář mi kdysi tohle povídal, ale vetšinou jim nejdřív ochrnují svaly na krku, a tak se jim natáčí hlava...To trvá nějaký týden, a pak přichází další mozkové potíže. smajlík

No dříve se bralo naklonění hlavičky a těkání očí jako jediný symptom, ale postupně se přišlo na další - jako záchvaty, nadměrné pití, ztráta koordinace..... Tento parazit dokáže dělat paseku v jakékoliv části těla - od mozku až po ledviny.

25.10.2011 11:44
jarvan

XXX.XXX.144.210

kralikofil napsal(a):

Ale trpí, to máte špatné info, ale v tomto případě tomu naštěstí tak není.

25.10.2011 12:31
kralikofil

XXX.XXX.36.70

jarvan napsal(a):
Ale trpí, to máte špatné info, ale v tomto případě tomu naštěstí tak není.

No zatím pokud každý králík zdánlivě trpící epileptickými záchvaty, byl testovaný na E. cuniculi, byl parazit potvrzen a následně byla nasazena léčba, tak vždy problémy ustaly.

Přidejte reakci

Přidat smajlík