Mám ta nějak nemocnou chovnou samici. Většinu času nejsou žádné příznaky vidět. Ale pak z ničeho nic, se oči dost obrátí v bělmo a nepřetžitě jí tečou sliny s pusy, samice je v sedě. Jinak tato samice prodělal nejspíš kokcidiózu, která byla přeléčena, mám podezření, že jde o bacilonosičku kokcidiózy, protože to měli mladí králíci po odstavu, jeden zemřel, dva jsem léčil, jednoho jen preventivně, druhý byl nakažen. Děkuji za odpověď.
boot
napsal(a):
Mám ta nějak nemocnou chovnou samici. Většinu času nejsou žádné příznaky vidět. Ale pak z ničeho nic, se oči dost obrátí v bělmo a nepřetžitě jí tečou sliny s pusy, samice je v sedě. Jinak tato samice prodělal nejspíš kokcidiózu, která byla přeléčena, mám podezření, že jde o bacilonosičku kokcidiózy, protože to měli mladí králíci po odstavu, jeden zemřel, dva jsem léčil, jednoho jen preventivně, druhý byl nakažen. Děkuji za odpověď.
Slinění bývá příznakem problémů se zuby. Přenašečem kokcidí je již bohužel většina králíků, stejně tak přenašečem E. cuniculi, kokcidie lze vyvrátit pouze kaprologickým rozborem. Králíka by měl prohlédnout specializovaný veterinář, jinak příčinu nezjistíte.
kralikofil
napsal(a):
Králíci epilepsií netrpí - záchvaty, zdánlivě připomínající epileptické, jsou ve většině případů symptomem encefalitozoonozy.
Ano, veterinář mi kdysi tohle povídal, ale vetšinou jim nejdřív ochrnují svaly na krku, a tak se jim natáčí hlava...To trvá nějaký týden, a pak přichází další mozkové potíže.
usaci
napsal(a):
Ano, veterinář mi kdysi tohle povídal, ale vetšinou jim nejdřív ochrnují svaly na krku, a tak se jim natáčí hlava...To trvá nějaký týden, a pak přichází další mozkové potíže.
No dříve se bralo naklonění hlavičky a těkání očí jako jediný symptom, ale postupně se přišlo na další - jako záchvaty, nadměrné pití, ztráta koordinace..... Tento parazit dokáže dělat paseku v jakékoliv části těla - od mozku až po ledviny.