Dobrý den,
chci se zeptat, jak se má správně připravit kožka králíka, aby se dala prodat? Přítel to dělal naposledy před 25 lety, tak si to moc nepamatuje. Dělal to takto: Králíka udeřil za krk, tomu vytekla krev z nosu, pak nařízl kůži na nožkách - podélně, pak dokola a celého králíka stáhl dolů přes hlavu, na břiše kůži nerozřízl, takže mu vznikla jakoby "roura" tu pak u hlavy odřízl, nenechával ani přední ani zadní tlapky ani uši. Vzhledem k tomu, že měl králík na čumáčku krev, trocha se utřela do chlupů - vadí to? V tuto chvíli je kožka napnutá na ohlém dráte ve tvaru U chlupama dovnitř. Je toto správný postup? Děkuji
mesič
napsal(a):
Dobrý den,
chci se zeptat, jak se má správně připravit kožka králíka, aby se dala prodat? Přítel to dělal naposledy před 25 lety, tak si to moc nepamatuje. Dělal to takto: Králíka udeřil za krk, tomu vytekla krev z nosu, pak nařízl kůži na nožkách - podélně, pak dokola a celého králíka stáhl dolů přes hlavu, na břiše kůži nerozřízl, takže mu vznikla jakoby "roura" tu pak u hlavy odřízl, nenechával ani přední ani zadní tlapky ani uši. Vzhledem k tomu, že měl králík na čumáčku krev, trocha se utřela do chlupů - vadí to? V tuto chvíli je kožka napnutá na ohlém dráte ve tvaru U chlupama dovnitř. Je toto správný postup? Děkuji
Zdravím, myslím že je to ok.
Při zabití je lepší jej vykrvit píchnutím přes krční tepny. Při nedostatečném vykrvení se snižuje kvalita masa. Se zašpiněnou srstí od krve jsem nikdy problémy při výkupu neměl, po vyschnutí kůže to již není tolik vidět. Jinak já přední nohy a ocas odřezávám až po její uschnutí, zdá se mi, že to jde lépe a hlavně se mi s tím nechce při zabijení zdržovat.