Zdravím,pří kontrole říje jsem si všiml,že má samička na pohlaví vřídek.
Tuto samičku jsem zatím nepřipouštěl,zbytek chovu tyto vřídky na pohlaví nemají(samci ani samice).Jsem začátečník,potřeboval bych poradit od zkušenějších zda je to normalní nebo se jedná o nějaké onemocnění králíků.
Děkuji za rady
petr.kal
napsal(a):
Zdravím,pří kontrole říje jsem si všiml,že má samička na pohlaví vřídek.
Tuto samičku jsem zatím nepřipouštěl,zbytek chovu tyto vřídky na pohlaví nemají(samci ani samice).Jsem začátečník,potřeboval bych poradit od zkušenějších zda je to normalní nebo se jedná o nějaké onemocnění králíků.
Děkuji za rady
Králičí syfilis nebo také spirochetóza králíků
Onemocnění je velmi nakažlivé, má chronický průběh a projevuje se charakteristickými změnami na pohlavních orgánech králíků (postižené mohou být samice i samci). Zánětlivé změny se v pozdějším stadiu mohou objevit i na kůži králíka.
Původce onemocnění je Treponema paraluis-cuniculi. Tento mikrorganismus se řadí do řádu Spirochaetalis. Morfologicky, ale i citlivostí k antibiotikům se velmi podobá původci syfilisu člověka Treponema pallidum. Králík se téměř vždy nakazí pářením s infikovaným zvířetem, vyjímečně je možné nákazu přenést přes poraněnou kůži. Nemocné samice mohou rodit zdravá mláďata. Inkubační doba se pohybuje od 20 - 70 dnů. Změny jsou patrné především na pohlavních orgánech, v některých případech se zajišťují i na hlavě, kolem očí, uší a na jiných částech těla.Oblast je zduřelá, objevuje se zánět penisu i pochvy, objevují se povrchové vředy, které na povrchu hnisají, občas lechce krvácejí a vytváří bělavé strupy. V okolí genitálu se objevují lysá místa.
Toto onemocnění se dá velmi dobře léčit antibiotiky, léčba je časově delší, ale téměř vždy úspěšná. Vyléčené zvíře je možné opět zapojit do dalšího chovu (samozřejmě po prokázání úplného vyléčení).
.