Zdravím,
chci se zeptat zkušenějších chovatelů FB.
Mám samice divoce zbarvené, co mi to hodí za mláďata když na samice pustím modrého samce?
Předpokládám že divoce zbarvené.Ale v jaké kvalitě?
Chov mám s PP. Chci mláďata na výstavy.
Co jsem se ptal dvou chovatelů, tak jeden říká že to nevadí, druhý že by to nedělal.
Pokud by to mělo negativní vliv raději pořídím samce divoce zbarveného nebo železáka.
Díky za odpovědi.
Negativní vliv by to pro Vás mělo v tom, že takováto mláďata by jste nesměl registrovat a tím pádem ani vystavovat, protože by jste dostal křížence. Přečtěte si registrační řád králíků.
Povolené je pouze křížení FB divokých a železitých, kde se můžou narodit opět pouze čistokrevní div a žel.
dušan91
napsal(a):
ale pokud pustím modrého samce na divoce zbarvenou samici , tak ve vrhu by měli převládat divoce zbarvení ne?
Ano, modrý má genotyp AABBCCddgg a divoký AABBCCDDGG, když je zkřížíte, tak mláďata budou sice vypadat jako FBdiv, ale genotyp bude AABBCCDdGg, tak že nečistokrevný králík, což registrovat (v normálním chovu) nesmíte.
RŘ: http://www.chovvb.wz.cz/DATA/Registracni%20Rad%20kraliku.doc
U železitých je to jiné kafe ty jsou AABeBCCDDGG a toho když připusíte s divokým, tak mláďata budou pouze a jen z 25% AABeBCCDDGG a ze 75% AABBCCDDGG, tedy čistý divočák a čistý železitý.
Doufám, že jsem Vám s tím moc nezamotal hlavu :c)