Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.3.2012 09:35

Ahoj vespolek, ráda bych se s vámi podělila o neveselý zážitek, který se mi ještě za celou králíkářskou éru nestal. Pokud jste zažili něco podobného a máte rádu, sem s ní. Chovám výstavní Čv a Tč. Pak mám jednu kříženku pro produkci jatečných králíků. Je už cca 3letá, supr matka. Ted v únoru porodila 11králíčat. Všechny v poho krmila, odchovávala, malí se po 3týdnech začali rozlézat a přijímat potravu. Cca ve 4týdnech věku králíčat jsem při večerním krmení zpozorovala u samice potíže s dýcháním. Dýchala rychle jak parní lokomotiva, pomalu i s otevřenou tlamou. Měla zvětšené jakoby vodnaté břicho. Za hodinu uhynula. Měla adlibitní přístup ke kvalitním granulím, vodě i senu. Zkusila jsem samici otevřít a vyvalilo se na mě značné množství vody a trkly mě do očí skoro černá játra. Mladí už přijímali potravu, ale ted týden po úhynu je začíná trápit průjem a i přes léčbu hynou. Veterinář tvrdí, že za kolaps samice může tak vysoký počet mladých a jedná se o poporodní laktační parézu a selhání organismu. A prevence je příp pár mladých podsadit k jiné. Jediné co mě na tom zaráží, že samice uhynula po takové době. Největší záběr je přece v prvních 10dnech po porodu. Máte nějaké recepty jak samicím s vyšším počtem mladých přilepšit aby to zvládla?

21.3.2012 13:05
jarvan

XXX.XXX.144.210

Podle všeho je to kokcidióza, potažmo enterokolitýda, která zaviní průjem, poté i střevní neprůchodnost a nejčastěji smrt králíka. Mláďata je nutné přeléčit. Někde je tu o tom vlákno, kde je vše popsáno.
Chovu zdar !

21.3.2012 18:51

děkuji, o kokcidioze mám poměrně dost informací a králíčata přelečuji již druhý den. Spíš mě zajímalo jak do příště zabránit úhynu samice. Jak ji přilepšit v době mládat a kojení?

21.3.2012 18:59
borax

XXX.XXX.91.54

jarvan napsal(a):
Podle všeho je to kokcidióza, potažmo enterokolitýda, která zaviní průjem, poté i střevní neprůchodnost a nejčastěji smrt králíka. Mláďata je nutné přeléčit. Někde je tu o tom vlákno, kde je vše popsáno.
Chovu zdar !

Taky se mi to stalo po cca 10 dnech od narození mladých.
Nafoukla se a začala žbluňkat.Dle mého názoru toto není způsobeno špatnou skladbou stravy,ale poporodním výčerpaním+ kojením.
A enetro je nelečitelná takže smajlík smajlík
Koupil jsem teď vitaminy do vody( Rabitin ) a budu občas kojícím samicím přilepšovat.

21.3.2012 19:36
jarvan

XXX.XXX.144.210

borax napsal(a):
Taky se mi to stalo po cca 10 dnech od narození mladých.
Nafoukla se a začala žbluňkat.Dle mého názoru toto není způsobeno špatnou skladbou stravy,ale poporodním výčerpaním+ kojením.
A enetro je nelečitelná takže smajlík smajlík
Koupil jsem teď vitaminy do vody( Rabitin ) a budu občas kojícím samicím přilepšovat.

Enterokolityda je "převlečená" střevní kokcidióza, která zneprůchodní střeva. Jeden kolega léčí klystýrem s účinnou látkou a prý má dobré zkušenosti. K (E) se rozjíždí nejčastěji vlivem nesprávného krmení spojeným s tlakem původců a oslabením jedince. To znamená: mít zdravé chovné králice, správně krmit a nestresovat. Potom se nemůže nic stát. Pro zdravou králici nejsou jedny mláďata žádná zátěž.
Ať se daří !

7.3.2014 07:53
bronda

XXX.XXX.98.84

Zdravím!
Měl jsem nyní podobný problém. Mláďata narozená 10.2, tedy něco přes 3 týdny. Samice byla 3.2 očkována Pestorin-Mormyxem - teoreticky by to nemělo mít vliv - ale možná přidalo stres - přestala žrát a mírně se nafoukla. Možná se projevilo i oslabení z druhého vrhu těsně po sobě - byla připuštěna těsně po odstavu předchozího vrhu. Polovina mláďat mírný průjem, druhá polovina zatím dobrá. Řešil jsem to radikálně, nečekal jsem až samice zdechne, nebo se nakazí všechna mláďata a vše zasažené, včetně samice, jsem zlikvidoval. Tři zbylá mláďata jsem přidal ke staršímu málopočetnému vrhu - rozdíl je ale 3 týdny, tak nevím, zda bude mít samice ještě dostatek mléka. Měl jsem sice k dispozici i dva vrhy s mladšími mláďaty, ale početné a tyto samice jsem nechtěl přetěžovat. Sám jsem zvědav, zda vydrží. Preventivně jsem jim přidal do vody Emanox. S parézou jsem se setkal asi potřetí v životě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík