V tématu o plemenech králíků se dostalo na dotaz, jak je to se "strakami" u králíků. Abych nezůstal jen u psaného vysvětlení, zde máte fotografického průvodce. Nejde o top fotky, ale podstatu z nich pochopíte... AH
1) anglická kresba - anglický strakáč
2) stejná strakatost/ kresba - český strakáč. Rozdíl je v požadavku na boční kresbu, hmotnost a typ
3) taktéž anglická strakatost, tentokráte v plášťovém provedení u ZBstrmad
Holandská strakatost, zde v dost náročném provedení jako Hojap (Letňany 2008 - posuzování)
5) Kombinace holandské a anglické strakatosti v provedení zakrslý hototský (ZHb). Toto zbarvení je typické pro střední plemeno hototský, následně se s ním setkáme u zakrslých a zakrslých beranů.
6) anglická strakatost u rexů - DSčRex (za poskytnutí fotky děkuji př. Šimkovi, zjistil jsem že foto DSRexe ve své galerii nemám)
8) "Leopard rex" chovatelky paní Jahodové (nick na iFauna - jery). Jde o plášťovou kresbu u rexe, který tak je trojbarevným strakáčem (černo-žlutý nebo se vyskytují i modro-žlutí). Doufám, že se na mne nebude zlobit za použití fotky z jejich webu. Moje fotky leopardů z Welsu 2010 nejsou tak pěkné
Častým problémem u holandských králíků je výskyt modrých klínků v oku.
Které jsou dovedeny k dokonalosti u leucínů, kteří se vyznačují bílou barvou a modrým okem. Použijte do chovu na maso bílého vídeňáka a o kresebnou nadílku se bát nemusíte Navíc pokud v chovu strakáče nemáte, uvedete tím laickou návštěvu k mírnému šoku, nepochopí kde se Vám vzali z celobarevných králíků strakáči
Ideálně když máte oba rodiče "bílé"