Dobrý deň, poradí mi prosím niekto osvedčený spôsob ako správne držať králika pri určení pohlavia a kedy je na to najvhodnejší čas? Viem, že pri odstave, ale každý odstavuje v inom čase. Naše králiky sú dosť divoké a každý pokus o chytenie končí škrabancami, ale keď ich idem chovať sú zrazu ohromne prítulné. Ďakujem za rady. Andrea.
Když potřebuju roztřídit králíky, dělám to jednoduše - ušáka čapnu za kůži na krku, když má položené uši na zádech. Tím má de facto zafixovanou i hlavu, protože o ouška se bojí, ačkoli mu je nijak nemačkám nebo nedržím. Sednu na zadek, králíka si takto opřu o koleno tak, aby na mě vystrčil břuch a juknu mezi nohy. Pokud to není vyloženě divočák, je to v pohodě a králíci jsou bez úhony. Jinak doporučuji na čapnutí koženou rukavici, ale je lepší, dkyž je ušoun v klidu.
Ďakujem, skúsime ako píšete. Až sa bojím napísať ako to robil môj priateľ, za mojej skromnej asistencie, aby ma nezavreli za týranie zvierat. Chytil králička (oddeľovali sme ich až v 12 týždňoch) dolu hlavou za zadné nohy, chvíľu sa hrozne metal ale po minútke sa úplne ukľudnil, no a potom sme v pohode kukli či je samec alebo samica, ale keď som videla ako sebou mrská tak som počítala min. s vykĺbenými nohami a prasknutou chrbticou, no proste som z toho veľkú radosť nemala, preto ma zaujímalo ako sa to robí inde...hlavne bez stresu. Inak ušiaci to zvládli úplne v pohode, neviem či sú taký pružní, alebo sme mali len šťastie, v žiadnom prípade im nechceme nijako ublížiť. Celý večer až do polnoci som sa potom chodila pozerať, či náhodou nejaký nie je ochrnutý, alebo niečo a nosila som im pamlsky na uzmierenie.
Ono by bylo nejlepší, kdybyste navštívili nějakého zkušeného chovatele a ten Vám to názorně ukázal. Každý to dělá trošku jináč. Já u mladých to dělám tak, že králíka chytím za kůži mezi hřebetem a krkem a šupnu si ho pod levou paži a tím ho fixuji a pravou se podívám co to vlasně mám - jestli kluka nebo holku.
Velké králíky je lepší položit na neklouzavou podložku, chytít ho za kůži na krku společně s ušima a otočit si ho na záda. Králík je tak zafixovaný a zůstane v klidu v takové jakoby kolébce. Volnou druhou rukou zjistíte pohlaví.