Fixácia králikov pri určení pohlavia

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.6.2012 10:27
a.durackova

XXX.XXX.0.0

Dobrý deň, poradí mi prosím niekto osvedčený spôsob ako správne držať králika pri určení pohlavia a kedy je na to najvhodnejší čas? Viem, že pri odstave, ale každý odstavuje v inom čase. Naše králiky sú dosť divoké a každý pokus o chytenie končí škrabancami, ale keď ich idem chovať sú zrazu ohromne prítulné. Ďakujem za rady. Andrea.

5.6.2012 18:47
michaela83

XXX.XXX.208.4

Když potřebuju roztřídit králíky, dělám to jednoduše - ušáka čapnu za kůži na krku, když má položené uši na zádech. Tím má de facto zafixovanou i hlavu, protože o ouška se bojí, ačkoli mu je nijak nemačkám nebo nedržím. Sednu na zadek, králíka si takto opřu o koleno tak, aby na mě vystrčil břuch a juknu mezi nohy. Pokud to není vyloženě divočák, je to v pohodě a králíci jsou bez úhony. Jinak doporučuji na čapnutí koženou rukavici, ale je lepší, dkyž je ušoun v klidu.

7.6.2012 09:01
a.durackova

XXX.XXX.0.0

Ďakujem, skúsime ako píšete. Až sa bojím napísať ako to robil môj priateľ, za mojej skromnej asistencie, aby ma nezavreli za týranie zvierat. Chytil králička (oddeľovali sme ich až v 12 týždňoch) dolu hlavou za zadné nohy, chvíľu sa hrozne metal ale po minútke sa úplne ukľudnil, no a potom sme v pohode kukli či je samec alebo samica, ale keď som videla ako sebou mrská tak som počítala min. s vykĺbenými nohami a prasknutou chrbticou, no proste som z toho veľkú radosť nemalasmajlík, preto ma zaujímalo ako sa to robí inde...hlavne bez stresu. Inak ušiaci to zvládli úplne v pohode, neviem či sú taký pružní, alebo sme mali len šťastie, v žiadnom prípade im nechceme nijako ublížiť. Celý večer až do polnoci som sa potom chodila pozerať, či náhodou nejaký nie je ochrnutý, alebo niečo a nosila som im pamlsky na uzmierenie.

7.6.2012 15:31
michaela83

XXX.XXX.208.4

no, to je tak o zlámání nohou nebo min. vykloubení. Já to takhle dělám už řádku let a už mám natrénováno, jak chytit, aby byl ušoun v klidu. Samozřejmě, že se to někdy nepovede, pak si ho položím a chytnu znova a jinak

8.6.2012 11:13
cervik

XXX.XXX.22.20

Ono by bylo nejlepší, kdybyste navštívili nějakého zkušeného chovatele a ten Vám to názorně ukázal. Každý to dělá trošku jináč. Já u mladých to dělám tak, že králíka chytím za kůži mezi hřebetem a krkem a šupnu si ho pod levou paži a tím ho fixuji a pravou se podívám co to vlasně mám - jestli kluka nebo holku.
Velké králíky je lepší položit na neklouzavou podložku, chytít ho za kůži na krku společně s ušima a otočit si ho na záda. Králík je tak zafixovaný a zůstane v klidu v takové jakoby kolébce. Volnou druhou rukou zjistíte pohlaví.

Přidejte reakci

Přidat smajlík