Dobrý den,
jdu pro radu ke zkušenějším. Chovám vesnickou směs na maso a moje poctivá samice mi teď u králíčat strašlivě zhubla. Mám o ní docela strach, protože se nehrne k zrní, ale od včera jsem ji viděla žrát jen seno. Mladí jsou pěkní, narození 2.4. takže mají něco přes 5 týdnů. Je jich 9kousků. Krmím seno, oves, vodu. Myslíte si, že už to ti prckové zvládnou bez maminy bez nějakého dokrmování? Zrní už žerou normálně. Chtěla bych je odstavit hlavně kvůli té samici, aby mi ji úplně nevyčerpali, ale nevím, jestli je bude třeba dokrmovat nějakým mlékem, nebo už to zvládnou bez. Děkuji. Jana
Zdravím, osobně bych je odstavil v pohodě. Už se o sebe dokáží postarat. Ale nejprve přelečte proti kokce a poté samici odstavte a 1-2 dnyj i nedávejte pití aby se zastavila laktace. Tak bych to udělal já. Jednou se mi stalo že jsem musel mladé odstavit po 4 týdnech a v pohodě přežili, ničim sem nedokrmoval.
Děkuji za odpovědi, ráno jsem samici přendala od mladých a ona se přímo vrhla do misky s ovsem, tak jsem měla radost s jakou chutí žere. Mladí byli trochu překvapení, že jsem jim sebrala mámu, ale nakonec se taky pustili do ovsa, tak to snad bude všechno v pořádku.
Jen mě ještě napadlo, jestli bych třeba jen večer neměla dát samici na chvíli k mladým, že by se od ní napili a pak bych jí zase přendala, myslíte, že je to reálné, nebo bude lepší ji už nechat v klidu? Jana
Tak to je dobře. Já osobně tedy samici alespoň na 20 hodin vodu seberu, abych zastavení laktace napomohl. Akorát jste je měla přeléčit proti kokce než jste odstavila matku. 3 dny lék- 2 dny pauza a odstavíte samici a zase 3 dny lék . Jinak už jí tam nedávejte. Pak mladé zmatete. Pro jednou je to odstav a hotovo
Tomu preliečeniu som moc neporozumel.Samicu po 3 dňoch liečenia nemôžete zobrať. Liečbu treba dodržať presne u všetkých zvierat nie len mladých. 3 dni podávania liekov zahubíte dospelé kokcídie, ale nie oocisty /vajíčka/po2 dňoch sa začnú liahnuť, preto treba dodržať ďalšie 3 dni,neprerušovať u všetkých zvierat. Odstav treba prevádzať jednorázovo.
janahol
napsal(a):
Dobrý den,
jdu pro radu ke zkušenějším. Chovám vesnickou směs na maso a moje poctivá samice mi teď u králíčat strašlivě zhubla. Mám o ní docela strach, protože se nehrne k zrní, ale od včera jsem ji viděla žrát jen seno. Mladí jsou pěkní, narození 2.4. takže mají něco přes 5 týdnů. Je jich 9kousků. Krmím seno, oves, vodu. Myslíte si, že už to ti prckové zvládnou bez maminy bez nějakého dokrmování? Zrní už žerou normálně. Chtěla bych je odstavit hlavně kvůli té samici, aby mi ji úplně nevyčerpali, ale nevím, jestli je bude třeba dokrmovat nějakým mlékem, nebo už to zvládnou bez. Děkuji. Jana
Rozumněl bych krmit oves chovným králíkům, ale kojící samici a pak ještě odstaveným, tak tomu ne. Oves má menší obsah bílkovin, proto je stravitelnější i dietetičtější, ale pro výkrm nevhodný. To už věděli staří sedláci a nekrmili jej dojnicím, ani výkrmu.
3111943
napsal(a):
Rozumněl bych krmit oves chovným králíkům, ale kojící samici a pak ještě odstaveným, tak tomu ne. Oves má menší obsah bílkovin, proto je stravitelnější i dietetičtější, ale pro výkrm nevhodný. To už věděli staří sedláci a nekrmili jej dojnicím, ani výkrmu.
Já ale řeším 5týdnů stará králíčata. Tam vždy začínám ovšem(samozřejmě tím myslím, jakmile začnou vylézat z hnízda), později přimíchávám ječmen a kolem 3měsíců věku přidávám ještě kukuřici. Pak už jsou výkrmový králíci převážně na ječmeni s trochou ovsa a kukuřice. Zabíjím v 6měsících a králíci mají 2kg čisté váhy po stažení bez hlavy, tak jsem spokojená. Jana
Jinak pro všechny, kteří v budoucnu budou tady jako já hledat rady hlásím, že králíčata jsou v pohodě, pěkně žerou a vypadá to, že jim mamina vůbec neschází a jejich odstavená mamina už je veselejší, misku má vždy během chvilky vymetenou a už nevypadá tak utahaně
Takže i odstav v 5týdnech se dá zvládnout, ale pokud příště bude vše ok, zase si raději počkám na 8-10týden
Jana
P.S. Díky všem za snahu poradit a pomoci
janahol
napsal(a):
Já ale řeším 5týdnů stará králíčata. Tam vždy začínám ovšem(samozřejmě tím myslím, jakmile začnou vylézat z hnízda), později přimíchávám ječmen a kolem 3měsíců věku přidávám ještě kukuřici. Pak už jsou výkrmový králíci převážně na ječmeni s trochou ovsa a kukuřice. Zabíjím v 6měsících a králíci mají 2kg čisté váhy po stažení bez hlavy, tak jsem spokojená. Jana
oprava: ovsem