Osobně jsem nikdy neměl nějaké velké problémy s kokcidiózou, ale drobné problémy u mladých králíků občas jo, ale daří se mi to posledních několik let eliminovat téměř na nulu.
Nejdřích bych zkusil vyřešit problémy se stávajích chovem a zařízením, než se pouštěn do něčeho nového, tím se asi příčina problému neodstraní a mohl by ten samý problém vás začit trápit po čase znova. Tím neříkám, že nová králíkárna pro chov by nebyla přínosem.
Kokcidiózu mají v sobě všichni králící a tělo dospělého králíka si s normální hladinou kokcidiózy dokáže poradit a není to pro ně nijak nebezpečné. Kokcidióza je nebezpečná hlavně pro mladé králíky ve věku cca 6 týdnů až cca 3 měsíce, kdy jejich tělo prochází změnami a je králík v tomto věku je hodně náchylný. Samozřejmě jestliže je to v nějaké velké míře, tak s kokcidiózou může mít problémy i dospělý králík, ale to není moc časté.
Takže doporučuji celý chov přeléčit na kokcidiózu - Sulfadimid (spíše jako prevence), či rovnou třeba Sulfakombin (léčba) a pořádně vydenzifikovat kotce - vypálit letlampou, desinfekce louh sodný apod. Tím by se to snad měl vyřešit akutní problém s chovem. Současně doporučuji do chovu zařazovat jedince, kteří neměli nějaký větší problém s kokcidiózou, či vůbec žádný.
Další důležitá věc je dodržovat hygienu a je dobré králíky pravidelně čistit, řekněme 1x 1-2 týdny kotce s jedním králíkem, v případě většího obsazení přiměřené dřive uměrně počtu králíků.
Zároveň doporučuji mláděta ve věku cca 5-6 týdnů preventivně přeléčit na kokcidiózu - Sulfadimidin.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já přidávám 2x týdně do vody 3l = 50ml octa, funguje to jako kokcidioka.
0370
napsal(a):
Prosil bych o radu. Dostala se mi kokcidie do chovu jak se ji mam zbavit. Kdyz postavim novou kralikarnu a dam tam jenom dospele kusy,ktere byli v kontaktu s nakazenejma kralikama pomuzeto?
Nebo mam obnovit celej chov od zakladu? Prosim o kazdou radu dekuji moc.
Jde o to v jakém rozsahu to máte . Kokcidióza je problém 90% chovů . Nejdůležitější je prevence . čistota kotců , výměna podestýlky , dezinfekce , podávání preventivních okyselovadel typu acidomit a podobně . Krmení . Mnoho chovatelů krmí granulemi s léčivou látkou , míchá je s dalšími druhy zrnin a tím si vytváří daleko odolnější formu onemocnění . Tím ale nechci granule s léčivy zatratit . Léčba . Jsem zastáncem pravidelné léčby chovných kusů před zimním připouštěním . Nejlépe přípravkem ESB3 Bio , jež nás zbaví i odolnějších druhů kokcidií . Důležitou otázkou je způsob . To je vysazení vody a šťavnatého krmiva 2dny před léčbou (velmi důležité). Potom 3dny léčivo dle návodu ,3dny pouze čistou vodu, 3 dny léčivo . Jen připomenu , že čistá a suchá podestýlka je během léčby tou nejlepší pravencí . Odchov mláďat . Pro mláďata považuji za nejhorší období nakažení kokcidiózou období od vylezení z hnízda a prvním kontaktu s krmivem a okolním prostředí do období 35 dnů od nazození . Po této době to již beru jako projev onemocnění . Naskytují se tu 2 možnosti . Krmit až do odstavu pouze granule s účinným léčivem , nebo pokud krmíte bez granulí nebo míchanicí přeléčit 35den králíky nějakým opravdu jednoduchým přípravkem např. Sulfadimidin PG . Opět je velmi důležité to vynechání napájecí vody před zahájením léčby . Po ukončení léčby je dobré podávat i nějaká probiotika pro rychlou obnovu zdravého střevního prostředí . Tímto si připravíte i samici na další vrh. Pokud máte s nemocí opravdu problém , je třeba ještě přeléčit králíky po odstavu , ale řešit to po prohlídce a jevení sebemenších známek příznaků .Že by se králíci nakazili v pozdějším věku je podle mě nepravděpodobné . Považuji za velmi dobrou diagnostiku nemoci pomocí čichu .Kokcidióza se totiž nejlépe pozná po čichu , kdy ještě nejsou vidět žádné příznaky.
Nesmíme zapomenout i na správné určení choroby , abychom naše pochybení v krmení a tím problémy s trávením nepovažovali za projev kokcidiózy.
Názory se na tuto nemoc různí . Stejně tak i na podávání léků , či prevenci v podobě zázračných preparátů neléčiv.
Rada pro vás . Důsledně přeléčte chovné králíky,dezinfikujte kotce a po té použijte jeden ze způsobů krmení či léčby mladých . Snažte se udržovat maximální sucho v kotcích . Pakliže budete mít i nadále problém s nemocí , obnovil bych chov . Ani obnovení chovu však není zárukou zdravého chovu.Tou je především čistota , prevence a léčba .
Ještě bych se rád zmínil o zkutečnosti proč je důležité vynechání pitné vody a šťavnatého krmiva před zahájením léčby . Většinou nás vede strach o strádání zvířat bez vody a možným úhynům z žízně . Ani já jsem nebyl v dřívějších dobách jiný . Ovšem to vynechání vody a šťavnatého krmiva je pro účinnost léčby velmi důležitá a nedodržení této zásady vede k neúčinné léčbě , kdy proženeme léky králíky a výsledný efekt je slabý a málo účinný . Možná to i povede k porozumění a pochopení odpůrců granulí s léčivem .
Aby se dokázalo výborného účinku léčby je nutné dostat do králíka co nejvíce léčivé látky , aby se docílilo určité koncentrace volného léku na 100ml krve.
Možná někdo s veterinárním vzděláním by to ještě upřesnil .