Moje samice porodila o dva dny dříve než měla, mladí byli po celé kleci, nepřichystala žádné hnízdo a o čerstvě narozená mláďata nejevila žádný zájem.
Postupně všichni uhynuly. Bylo jich celkem 12. Mám ji dát ještě jednu šanci nebo rovnou vyřadit z chovu?
Jedná se o křížence strakáče.
Samičce jsem v čase březosti podstrojovala mrkví,jablky,ovesnými vločkami a kvalitním senem tak nevím proč se o mladé nepostarala.
Na lidi je samice agresivní a musím si dávat pozor na ruce při krmení, je možné že by to bylo třeba i tím?
Někdy se to může stát i u osvědčené samice. Pokud bych mladé od uvedené samice potřeboval, zkusil bych ji dát znovu co nejdříve připustit. Pokud by to udělala znovu, připravil bych jí pěkně vyhřátou troubu. O vyřazení z chovu bych uvažoval i vzhledem k její agresivitě. Co chovatel, to jiný názor.
Ted,asi hodinu po porodu si začíná chystat hnízdo. Dvě pěkná mláďata jsem mezitím strčila do hnízda jiné samičce. Pokud si ta samice hnízdo postaví a vystele srstí - mám ji ty dva mladé tam dát a nebo je nechat u náhradní matky? Nevím jestli je vůbec příjme,má své mladé téměř o týden starší.
verconika
napsal(a):
Moje samice porodila o dva dny dříve než měla, mladí byli po celé kleci, nepřichystala žádné hnízdo a o čerstvě narozená mláďata nejevila žádný zájem.
Postupně všichni uhynuly. Bylo jich celkem 12. Mám ji dát ještě jednu šanci nebo rovnou vyřadit z chovu?
Jedná se o křížence strakáče.
Samičce jsem v čase březosti podstrojovala mrkví,jablky,ovesnými vločkami a kvalitním senem tak nevím proč se o mladé nepostarala.
Na lidi je samice agresivní a musím si dávat pozor na ruce při krmení, je možné že by to bylo třeba i tím?
Mám samici, která mě normálně skočila po ruce a rafla mě do palce, taky jsem myslel, že ji proženu troubou. Po mladých, kdy zjistila, že jí a mladým nosím dobroty, úplně obrátila, dnes ji můžu drbat, šahat do hnízda a lepší matku nemám, takže bych to ještě zkusil a dal bych jí šanci.
"Na lidi je samice agresivní a musím si dávat pozor na ruce při krmení..."
" O vyřazení z chovu bych uvažoval i vzhledem k její agresivitě. Co chovatel, to jiný názor."
To už by padla za oběť pěkná spousta zvířat. Předesílám, že nejsem chovatel, mám jen zkušenosti z velké skupiny pet "mazlitelů"... Při obraně teritoria a hlavně u misek je "agresivní" poměrně velká část zvířat. Moje samička to dělala taky, ač jinak to bylo nejzlatější, nejněžnější zvíře... Právě proto, že jsem ji znala, mi utrácet při agresivitě u misky přijde fakt zbytečné. O povaze toho králíka to nevypovídá ani to nejmenší.
Ale jak už zaznělo, co chovatel, to jiný názor.
Vyřazení a pekáč při neodchování mladých je samozřejmě jiná věc.