Dobrý den, potřebovala bych poradit co s králíčky jsou dva dny staré a samice do rána umřela. Další samice má už králíčky asi o dva týdny starší takže k ní to asi nemá smysl. Prosím poradte. A ještě bych se chtěla zeptat co může způsobit narození mrtvých králíčku nebo po týdnu roztahaných z hnízda ?
jita912
napsal(a):
Dobrý den, potřebovala bych poradit co s králíčky jsou dva dny staré a samice do rána umřela. Další samice má už králíčky asi o dva týdny starší takže k ní to asi nemá smysl. Prosím poradte. A ještě bych se chtěla zeptat co může způsobit narození mrtvých králíčku nebo po týdnu roztahaných z hnízda ?
Tak malé králíky nezachráníte.
Roztahané mladé může způsobit například hluk, hlodavci, nebo prvně okocená samice.
To je opravdu věštění z koule.
Soudě dle Vašeho vyjadřování máte nejaké ňuňánky a asi to dál řešit nebudete, že?
borax
napsal(a):
Tak malé králíky nezachráníte.
Roztahané mladé může způsobit například hluk, hlodavci, nebo prvně okocená samice.
To je opravdu věštění z koule.
Soudě dle Vašeho vyjadřování máte nejaké ňuňánky a asi to dál řešit nebudete, že?
Proč myslíte že by to nešlo?
Já bych se s tím asi nepatlal, ale co jsem slyšel, tak to jde.
Stačí mladé udržet v teple aby neprochladla a krmit je stříkačkou(bohužel nevím čím)Samice kojí jednou za den, tak by to asi taka stačilo tak, nebo dvakrát aby byla jistota že maj dost, přece jen se asi neodhadne kolik..
Nepřesvědčuji, zaslechl jsem a sám se tak domnívám..
Uživatel s deaktivovaným účtem

skupa
napsal(a):
Proč myslíte že by to nešlo?
Já bych se s tím asi nepatlal, ale co jsem slyšel, tak to jde.
Stačí mladé udržet v teple aby neprochladla a krmit je stříkačkou(bohužel nevím čím)Samice kojí jednou za den, tak by to asi taka stačilo tak, nebo dvakrát aby byla jistota že maj dost, přece jen se asi neodhadne kolik..
Nepřesvědčuji, zaslechl jsem a sám se tak domnívám..
No teoreticky to máte zmáknuté. Prakticky to ale nefunguje, respektive i přes to, že mnoho lidí se o to pokoušelo, úspěšnost toho počínání je mizivá. Statisticky to těžce nemá cenu. Má-li někdo přebytek času a energie, může se pokusit o zázrak, ale musí počítat s tím, že se pokouší o zázrak, ať potom nebrečí.
jita912
napsal(a):
No hádám, že je už asi rozhodnuto... Přesto doplním, že se doporučuje - PRÝ, nemám vyzkoušené - hotové kotěcí mléko na dokrmování. Ještě existujou nějaké náhražkové recepty...
Ale nemůžu si pomoct, já souhlasím s ostatními, tohle snad ani nemá cenu...
Jasné že být to nunánci po mé milované samičce, asi bych se o to pokusila... nechám ale stranou, že já na mou náturu bych milovanou samičku ani nepřipouštěla a nejlíp vykastrovala...
Ale pokud jde o klasický chov, tak si myslím, že energie a čas vložený do POKUSU o záchranu prostě ani nemají smysl.
Tož tak...
Asi je to už bezpředmětné, ale kdyby náhodou i třeba pro někoho jiného.
Snažit se zachránit takto malá králíčata je téměř nemožné a zbytečně náročné. Nejlepší řešení je podložit k jiné samici, která má podobně stará mláďata plus minus několik dní. Sice píšete, že nemáte samici s mladými k podložení, ale jsme chovatelé a ve svém okolí určitě každý zná spoustu chovatelů králíků a určitě někdo bude mít vrh mladých kam by se mohli podložit. Každý rozumný chovatel určitě rád pomůže.
Tak většina názorů asi hovoří za vše. Popravdě ale docela bych měl chuť to vyzkoušet. Až teda bude větší vrh abych pak toho jedince nelitoval Za pokus jinak nic krom nějakého toho času nedám. Jen bych ocenil nějakou tu radu. Jestli opravdu stačí jednou za den, nepoznám jestli už má dost a nebo jen nechce pít, kolik tedy by měla být dávka na den a hlavně prosím pěkně čeho. Co koupit, nebo co namíchat k podávání. Četl jsem jednou něco o kozím mléce, ale vůbec nevím, jestli to mělo nějakou spojitost s kralikama. Také možná vhodnosti nástroje, stříkačku a nebo....?A hlavně lidi pozor, nechci nikomu nic dokazovat, prostě mi to zajímá v realitě.
skupa
napsal(a):
Tak většina názorů asi hovoří za vše. Popravdě ale docela bych měl chuť to vyzkoušet. Až teda bude větší vrh abych pak toho jedince nelitoval Za pokus jinak nic krom nějakého toho času nedám. Jen bych ocenil nějakou tu radu. Jestli opravdu stačí jednou za den, nepoznám jestli už má dost a nebo jen nechce pít, kolik tedy by měla být dávka na den a hlavně prosím pěkně čeho. Co koupit, nebo co namíchat k podávání. Četl jsem jednou něco o kozím mléce, ale vůbec nevím, jestli to mělo nějakou spojitost s kralikama. Také možná vhodnosti nástroje, stříkačku a nebo....?A hlavně lidi pozor, nechci nikomu nic dokazovat, prostě mi to zajímá v realitě.
Doporučuju zalézt do archivu králíci.cz:
http://www.kralici.cz/archiv.asp?mode=search&time=rok&fulltext_text=
- dají se tam vyhledat zkušenosti lidí, co se o to pokoušeli... aspoň pro zajímavost. :)
jita912
napsal(a):
Děkuji všem za rady :) králíčky dokrmujeme tak uvídíme co bude dál.. Určitě dám vědět jak to dopadlo :)
Tak jsem se v tom trošku prohrabal a zjistil následující.
Králíčata by neměl být problém uměle odchovat.Jak jsem psal o kozím mléce. tak opravdu by mělo stačit, popřípadě i kravský polotučné se smetanou v poměru 5:1.Teplota mléka 37-39stupňů. Stačí jednou denně jako u samice. Bohužel to na velké úskalí, není to problém a je to možné, ale až tak mě pátého dne života. Do té doby dává samice mlezivo, které je nenahraditelný. Takže co je zde psáno o praxi a nemožné realitě bude převážně pravdivé. Pokud se o to opravdu pokusíte, určitě informujte o průběhu. Jinak kolem desátého dne je prý vhodné dávat měkký bobek kvůli mikrofloře.Pozor na přehlceni a vniknutí mléka do plic. Nejideálnější je něco z čeho by mohli sami sát tak jako při kojení, nejvhodnější asi dětská flaška pro panenky s dudlíkem.Přeji mnoho štěstí. samotného mi to mlezivo odradilo na tolik, že zbytečně mládě likvidovat nebudu. Pokud se někdy stane, že bude nutnost, tak se určitě pokusím. Tak asi tolika k mému odhodlání to vyzkoušet.
skupa
napsal(a):
Tak jsem se v tom trošku prohrabal a zjistil následující.
Králíčata by neměl být problém uměle odchovat.Jak jsem psal o kozím mléce. tak opravdu by mělo stačit, popřípadě i kravský polotučné se smetanou v poměru 5:1.Teplota mléka 37-39stupňů. Stačí jednou denně jako u samice. Bohužel to na velké úskalí, není to problém a je to možné, ale až tak mě pátého dne života. Do té doby dává samice mlezivo, které je nenahraditelný. Takže co je zde psáno o praxi a nemožné realitě bude převážně pravdivé. Pokud se o to opravdu pokusíte, určitě informujte o průběhu. Jinak kolem desátého dne je prý vhodné dávat měkký bobek kvůli mikrofloře.Pozor na přehlceni a vniknutí mléka do plic. Nejideálnější je něco z čeho by mohli sami sát tak jako při kojení, nejvhodnější asi dětská flaška pro panenky s dudlíkem.Přeji mnoho štěstí. samotného mi to mlezivo odradilo na tolik, že zbytečně mládě likvidovat nebudu. Pokud se někdy stane, že bude nutnost, tak se určitě pokusím. Tak asi tolika k mému odhodlání to vyzkoušet.
Tak jsem to tu pročetl a mám tuto dávnou zkušenost.
Nepamatuju se, kdy uhynula samice, určitě ale králíčata už viděla, ale nebyla vyběhlá z hnízda. Děti byly malé, asi 10 a 6 let a tak s časem nebyl problém, holky se staraly, piplat v paneláku králíky byl pro ně hyper zážitek, byl leden roku asi tak 1989 a na chalupě "tuhej mráz" řečeno jako od Kabátu.
Byl tedy "totáč", žádný internet a ŽÁDNÉ informace, ani v žádné mě známé knize a ani žádný zkušený chovatel v okolí a ani přítel na telefonu (na zavedení pevné linky //jiné nebyly// se čekalo 5 let, slovy pět let). Velký výběr v mléce nebyl a tak králíčata dostávala kravské mléko ze Sunaru, ten byl drahý a na předpis, ale sehnat se od někoho, kdo měl mimino, dal.
Minilahvička pro panenky s minidudlíčkem nefungovala ani náhodou, bylo to doma = malé dcerky to měly ve standardní panenkovské výbavě. Fungovala pouze stříkačka a to se musel najít určitý grif, králíče pilo a muselo se opatrně tlačit na píst tak intenzivně, jak králíče stíhalo. Když se zatlačilo víc, zakuckalo se, ale o mléce v plicích čtu až tady poprvé, ani nás nenapadlo, že by se něco takového mohlo stát.
Králíčata zničila několik stříkaček, hryzali ten tvrdý plast při pití. Minidudlíček nefungoval nejdřív proto, že králíčata asi neměla sílu sát a tak bylo nutné pomocí pístu stříkačky mu pomáhat. Když byla pak větší, hned první králíče po vložení dudlíčku do tlamičky ho ihned prokouslo.
Králíčata byla v už nepoužívané vaničce po dětech, několikrát denně se to čistilo, žádný zápach v bytě, prostě to šlo. Nevěděli jsme, asi jsme to v jediné knize, kterou jsem tehdy měl přehlédl, že králíče pije jen jednou denně a tak jsme je krmili vždy, když se králíčata probudila a ožila. Pamatuju se, že se dokázala krmení dožadovat dost vehementně, jak stárla, tak víc a víc!
Koprofaggi, tedy požírání měkkých bobků jsme neřešili, ani se na tyhle bobky nepamatuju, nepamatuju se na žádné bobky z mléka v první fázi, jakmile začali králíci trochu žrát, objevily se bobky normální, tuhé. Žádný průjem, žádná potíž, žádná opatření proti kokcidioze. Vlastně se nám tehdy podařil asi malý zázrak. Dodneška jsem si myslel, že by se to podařilo kdykoliv, po přečtení tady toho si už tak jistý nejsem...
Jednoho dne jsme přišli z práce (školy) a králíci byli už po celém bytě a taky svinčík. Bylo jich myslím 7, neuhynulo ani jedno a nepamatuju se, jak byla stará, řekl bych tak kolem šesti neděl když se probourala ze staré, mnohem větší dětské plechové vaničky. Něčím byla přiklopená, to něco králíci odsunuli a vyskákali. Venku už nebylo tak zle a tak putovala na chalupu zase do králíkárny, jestli mrzlo nevím, musel být únor či začátek března.
No a resume? NESMYSL!!!! Králíčata byla kříženci, nestála za tu práci. Jenže pro dcerky to bylo více než výchovné a byl to pro ně zážitek na celý život a tím to za to stálo víc než hodně! Výkrm takto odpiplaných králíčat se protahoval, prostě pak stejně nerostla, byla sice pěkná, ale jakoby zakrslíci nebo jak to říct. Vybil jsem je pak "podměrečná" a došlo mi, že toto už nikdy více. A hlavně, i kdyby to byli čistokrevní králíci, umělým odchovem stejně zůstanou po celý život "podtržení" a tak to za tu práci vážně nestojí. Je to smutné, ale je dobré nechat to přírodě...
Ano máte pravdu...o tom že tak jako tak jsou králíčata zbržděný v růstu a ne jen zbržděný ale prostě nedosahují toho co zvládne příroda..o tom jsem nepsal, snažil jsem se jen tak v krátkosti.
Mléko v plicích?Tak když vás někdo zaleje vodou, že nebudete moc dýchat, nejspíš se to stane i vám, natož pak takovjm prckum.No a bobek?jasně že ne mléčný
Jinak píšete o králíčatech co už viděla, to už jim byl nějakej ten den, vždyt oni nevidí docela dlouho.A i přesto píšete, že později to s nimi stejně nebylo ono.Takže i pokud by se nějakým zázrakem povedlo od nějakého druhého dne, tak co by z toho asi tak bylo.
Pravda je, že to opravdu nejspíš nemá cenu.Jinak pro ty děcka to muselo být opravdu úžasné, uplně si dokážu představit ty svoje.
Tak bohužel králíci nam umřeli.. Je pravda že měli jen jeden den a krmit takové malé larvičky je hrozné a bohužel i trochu nemožné.. ale je pravda že dvoutýdenní králíčky jsme zachránily a krmily jsme je jen rozpuštěným sušeným mlékem ohřáté v mikrovlnce a i nekolikrát denně a jak jim chutnalo :D :) že se krmí jen v noci sem se dočetla až na internetu před týdnem. Tak děkuji moc za rady :) a třeba někdy příště
Dnes jsem se pokoušela jednoho, posledního kralicka (5tidenniho) zachranit, samice je odmitla... po kapickach v injekcni strikacce redene susene mleko a kapicku smetany ohrate na 37 st... Kdyz jsem ho brala od samice, byl studeny, ale hybny, pistel... Bohužel po 10 minutach moji pece zemrel... obtecela jsem drobecka, trebaze jsem četla o 0 sancich na záchranu... Výčitky presto mam... neni lehke krmeni, chybu vidim pro krmeni, kdy se mrnous hybe a mlecko nateklo i na nos... mozne vdechnuti mleka a nebo sušené mléko nebylo vhodné... priste do záchrany nejdu... rozhodne příroda... jeho matka... a nemusím mít výčitky.