Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.4.2014 22:46
benik

XXX.XXX.174.225

Známý zkřížil kralíky divoce zbarvené s modrými a očekával že potomstvo bude celé divoce zbarvené. Ale bohužel všechny mláďata z tohoto spojení jsou černá. Oba rodiče jsou řádně tetováni, dokáže někdo vysvětlit kde je chyba?? Dle mě má rodič divoce zbarvený má genotyp AABBCCDDGg

8.4.2014 23:16
chovatelpodluzi

XXX.XXX.242.20

benik napsal(a):
Známý zkřížil kralíky divoce zbarvené s modrými a očekával že potomstvo bude celé divoce zbarvené. Ale bohužel všechny mláďata z tohoto spojení jsou černá. Oba rodiče jsou řádně tetováni, dokáže někdo vysvětlit kde je chyba?? Dle mě má rodič divoce zbarvený má genotyp AABBCCDDGg

Překvapením je, že VŠECHNA byla černá. Ale jinak je vaše úvaha správná. Chyba je v tom, že v zahraničí nejsou jako u nás regenerační křížení a tak si může kdokoliv cokoliv jakkoliv "vylepšovat", nikdy tak nevíte zda zrovna tento králík nenese i nějakou jinou vlohu. A například králíky vídeňské mnoho lidí chová zaráz ve více plemenech, a tak se třeba stane že udělá po skončení sezony křižení na maso, je tam typem nádherný kus, tak vymněkne, nedá to na maso a napíše na PP králíky. Není to pěkné, ale když se lže už v králíkárně tak to nikdo nevyvrátí... pokud nezavedeme rozbory DNA jako u koní či snad už i psů.

9.4.2014 13:08
bronda

XXX.XXX.98.84

To je pravda! Pro mne to třeba znamená, že všechny kusy Kuh z dovozu musím nejdříve ověřit křížením se Siž, jestli nemají náhodou Bb místo BB.

9.4.2014 18:31
bombata

XXX.XXX.153.9

benik napsal(a):

Dokáže někdo stručně vysvětlit co znamenají ta písmena AABBCCDDGg ??? výdávám to často ale nějak to nechápu smajlík

9.4.2014 21:42
bronda

XXX.XXX.98.84

Stručně lze pouze říci, že jde o genetický vzorec a jednotlivá písmena popisují vlohy (geny), které si králík nese jako dědictví po rodičích. Úsek chromozonu, který gen obsazuje, se nazývá lokus. Gen se může vyskytovat v různých formách (alely). Alely se označují písmeny (velká písmena = dominantní, malá = recesivní) případně ještě s dalšími indexy, aby se rozlišily. A protože polovinu dědictví získává králík od otce a druhou polovinu od matky, jsou na každém lokusu písmena (alely) dvě.

A dále je to již mnohem rozsáhlejší a složitější. Musíte se kouknout na Mendelovy zákony, abyste věděl co můžete očekávat křížením dvou kusů s různými vzorci a nastudovat si jaké vlastnosti jednotlivá písmena popisují. Zkrácenou formu naleznete na mnoha webových stránkách, podrobněji pak v knihách (Fingerland - Králíkářská genetika aj.)

A co je podstatou? Podstatou je to, že čistokrevná plemena jsou popsána přesným základním vzorcem a nekontrolované křížení - jak popsal například "Chovateleladna" do něj zanáší často nežádoucí vlohy, které jsou v potlačené (recesivní) formě, ale projeví se, pokud se dva takovéto kusy setkají. Pak nepracujeme s čistokrevnými plemeny, ale mnohdy nevědomky s různými nežádoucími hybridy, i když fenotypově to nepoznáme.

Základy genetiky by měly být povinnou vědomostní výbavou každého chovatele čistokrevných plemen alespoň v rozsahu jím chovaných plemen.

10.4.2014 09:06
kachna

XXX.XXX.188.76

bombata napsal(a):
Dokáže někdo stručně vysvětlit co znamenají ta písmena AABBCCDDGg ??? výdávám to často ale nějak to nechápu smajlík

Sakra, už se mi to podruhé ztratilo. Výše je to vysvětleno perfektně, já to zkusím ještě maximálně zlidštit.
- Ta písmenka znamenají, jakou má králík barvu, v širším popisu i strukturu a délku srsti, zakrslost.
- Každá ta dvě písmenka označují vlastnosti nějaké barvy.
- Jednotlivá dvojpísmenka mohou spolupracovat si jinými dvojpísmenky: např.: AchiAchiBBCCDDGG je činčila malá, AchiAchiBBCCDDgogo je bílopesíkatý černý až po AAbbccddgg, což je český luštič.
Pokud je jedno písmenko velké a jedno malé, je barva zpravidla dle toho velkého písmenka a to druhé označuje vlohu (s několika výjimkami, třeba u strakáčů) pro tu barvu. Když se vám tedy spojením dvou divokých králíků narodí černá mláďata, může za to malé g u obou rodičů.

10.4.2014 09:57
bronda

XXX.XXX.98.84

Jen ještě dodám, že z rodičů na děti se přenáší celá řada dalších dědičných vlastností. V genetickém vzorci ale popisujeme jen to, co můžeme nějak rozumně rozlišit. A to jsou nejmarkantněji právě ty barvy. Takže je to jen takový základní, hodně zjednodušený pohled na králíka. Řadu dalších vlastností, které "zatím" neumíme popsat vzorcem, se snažíme dosáhnout výběrem a přiblížit se k požadovanému ideálu.

11.4.2014 06:18
bombata

XXX.XXX.153.9

Dík za info asi si važně budu muset něco dostudovat ;-)

17.4.2014 20:03
bombata

XXX.XXX.153.9

No dnes jsem koukal do hnízda kříženců Nč a Kaliforňačky a vypadáto že králíci budou tmavý s bílýma ušima. Je to možný??

17.4.2014 23:45
stzich

XXX.XXX.110.102

Když má samec AA ------ a samice má AA bb CC DD GG y1y1, tak jaké by teoreticky měli mít mladé? Už sice mladé mám, ale nevím, jestli je to tak správně. Narodili se mi 3 oranžové po samici, 3 bílí po otci a jeden je divoký. smajlík

18.4.2014 07:57
kachna

XXX.XXX.188.76

bombata napsal(a):
No dnes jsem koukal do hnízda kříženců Nč a Kaliforňačky a vypadáto že králíci budou tmavý s bílýma ušima. Je to možný??

vyjma strakáčů si neumím představit jak, podle mě by měli být divocí, s ohnivější mezibarvou. Ale já jsem těžký teoretik, "míchání barviček" mě nikdy nelákalo a nebavilo

18.4.2014 10:35
chovatelpodluzi

XXX.XXX.242.20

stzich napsal(a):
Když má samec AA ------ a samice má AA bb CC DD GG y1y1, tak jaké by teoreticky měli mít mladé? Už sice mladé mám, ale nevím, jestli je to tak správně. Narodili se mi 3 oranžové po samici, 3 bílí po otci a jeden je divoký. smajlík

Teoreticky je o to, za jste zapsal správně. Protože buď je to albín a to by mělo být malé aa -- -- -- -- a nebo je to leucín (morooký) a to je tedy AA -- -- -- -- ale ještě xx. Pokud se nepletu, právě to xx by mělo značit potlačenou holanskou kresbu, projevující se pouze morým okresm (to je normální znak této kresby, který se ale u králíků Ho potlačuje - jsou to ony nežáoucí moré klínky v oku, které teíčkáři tak milujísmajlík).
Moc to ale nemění. Samec může nést cokoliv. Ale poku je samice v barvě 100% čistá jak uvádíte, pak by mladé mohly být pouze žluté a divoce zbarvené. Pokud píšete že že po samci jsou tři bílé, pak je váš samec tedy albín (a mělo být aa) a v takovém případě je vaše samice na lokuse A heterozygot (kříženec) a nese založení Aa. To znamená, že kdykoliv ve spojení s albínem dá albíny a při spojení s jiným takovým jako je ona dá taky albíny. Bohužel, viděl jsem tu pár inzerátů, kde lidi chovají ČA i Bu zároveň a asi hřeší na to, že když dají ČA X BU tak jejich mladé jsou vždy žluté - prodaj jako Bu. A když si nechaj takové křížené samice, daj je s ČA, tak je to 50x50 tak jedny daj jako ČA, další BU.
Myslím, že jsem vám trefil dobře i ta rodičovská plemena - samec ČA samice Bu. Mladí padaj takoví jací teoreticky mohou, nic nenormálního.smajlík

18.4.2014 11:46
kachna

XXX.XXX.188.76

chovatelpodluzi napsal(a):
Teoreticky je o to, za jste zapsal správně. Protože buď je to albín a to by mělo být malé aa -- -- -- -- a nebo je to leucín (morooký) a to je tedy AA -- -- -- -- ale ještě xx. Pokud se nepletu, právě to xx by mělo značit potlačenou holanskou kresbu, projevující se pouze morým okresm (to je normální znak této kresby, který se ale u králíků Ho potlačuje - jsou to ony nežáoucí moré klínky v oku, které teíčkáři tak milujísmajlík).
Moc to ale nemění. Samec může nést cokoliv. Ale poku je samice v barvě 100% čistá jak uvádíte, pak by mladé mohly být pouze žluté a divoce zbarvené. Pokud píšete že že po samci jsou tři bílé, pak je váš samec tedy albín (a mělo být aa) a v takovém případě je vaše samice na lokuse A heterozygot (kříženec) a nese založení Aa. To znamená, že kdykoliv ve spojení s albínem dá albíny a při spojení s jiným takovým jako je ona dá taky albíny. Bohužel, viděl jsem tu pár inzerátů, kde lidi chovají ČA i Bu zároveň a asi hřeší na to, že když dají ČA X BU tak jejich mladé jsou vždy žluté - prodaj jako Bu. A když si nechaj takové křížené samice, daj je s ČA, tak je to 50x50 tak jedny daj jako ČA, další BU.
Myslím, že jsem vám trefil dobře i ta rodičovská plemena - samec ČA samice Bu. Mladí padaj takoví jací teoreticky mohou, nic nenormálního.smajlík

no ale ono například také probíhalo uznané křížení pomocí Nb na zlepšení typu Bu.

Mně teda vcelku šumák, co "mi padá" z králíků pro kuchyňskou spotřebu a vzhledem k rozšíření moho plemene považuju křížení za lepší volbu než příbuzenskou, ale když jsem začínala, zrušila jsem kvůli tomu jedno plemeno, protože jsem vůbec nevěděla co s tím. Až po letech jsem se náhodou dozvěděla, že do toho chovatel dával hermelíny (a je úplně jedno, jestli legálně). Ocenila bych možnost o tom majitele svých odchovů nějak informovat, bohužel mám zkušenost, že když vložím lísteček do rodokmenu, tak se zpravidla nedostane k novému majiteli (na výstavě, doma to mám ošetřené kupní smlouvou)

18.4.2014 20:46
stzich

XXX.XXX.110.102

chovatelpodluzi napsal(a):

Tak samec i samice jsou čistokrevní s papíry. Jestli se ale v některé větvi u samice použilo nějaké křížení, třeba s tím Nb, tak to samozřejmě nepoznám. Samice ale opravdu je i typově Bu.

Zapsat jsem to špatně nemohl, protože jsem to kopíroval.

Je to opravdu Ča samec a Bu samice. smajlík

19.4.2014 02:19
kachna

XXX.XXX.188.76

stzich napsal(a):
Tak samec i samice jsou čistokrevní s papíry. Jestli se ale v některé větvi u samice použilo nějaké křížení, třeba s tím Nb, tak to samozřejmě nepoznám. Samice ale opravdu je i typově Bu.

Zapsat jsem to špatně nemohl, protože jsem to kopíroval.

Je to opravdu Ča samec a Bu samice. smajlík

chyba ve zdroji.
Dokonce i můžu přesně popsat, jak k ní došlo. Nezodpovědný správce plivníka si neaktualizoval databázi oprav a když pak dělal opravu (přidání těch článků, jejichž adresu mezitím změnila ifauna), vzal staré stoubory. Kdyby to aspoň bylo poprvé, ale tu pitomou chybu opravuju každou aktualizaci smajlík.
AA je blbost, to by ten králík měl normální barvu :o). No opravila jsem to. Otázka je, kdy se dokopu udělat opravu těch článků a bude to zpět smajlík

19.4.2014 18:05
stzich

XXX.XXX.110.102

kachna napsal(a):
chyba ve zdroji.
Dokonce i můžu přesně popsat, jak k ní došlo. Nezodpovědný správce plivníka si neaktualizoval databázi oprav a když pak dělal opravu (přidání těch článků, jejichž adresu mezitím změnila ifauna), vzal staré stoubory. Kdyby to aspoň bylo poprvé, ale tu pitomou chybu opravuju každou aktualizaci smajlík.
AA je blbost, to by ten králík měl normální barvu :o). No opravila jsem to. Otázka je, kdy se dokopu udělat opravu těch článků a bude to zpět smajlík

Tak to jo. Kopíroval jsem to tam odsud.smajlík

Co to je tedy normální barva?

19.4.2014 21:44
kachna

XXX.XXX.188.76

stzich napsal(a):
Tak to jo. Kopíroval jsem to tam odsud.smajlík

Co to je tedy normální barva?

To je to, co nikdo neví :oD.
aa totiž potlačí projevy všech těch ostatních barev, proto jsou v genotypu albínů místo písmen jen ty pomlčky. Z potomstva se dá usuzovat, že tam, kde je změněná barvička z divokého zbarvení, má albín pro tu barvu vlohu.
třeba ti žluťásci a zároveň přítomnost divokého zbarvení naznačují, že genotyp je aa Bb ?? ?? ??.
Jde o aplikaci Mendelových zákonů /a předpokládá se, že mají tu slušnost a platí/

20.4.2014 14:30
stzich

XXX.XXX.110.102

kachna napsal(a):
To je to, co nikdo neví :oD.
aa totiž potlačí projevy všech těch ostatních barev, proto jsou v genotypu albínů místo písmen jen ty pomlčky. Z potomstva se dá usuzovat, že tam, kde je změněná barvička z divokého zbarvení, má albín pro tu barvu vlohu.
třeba ti žluťásci a zároveň přítomnost divokého zbarvení naznačují, že genotyp je aa Bb ?? ?? ??.
Jde o aplikaci Mendelových zákonů /a předpokládá se, že mají tu slušnost a platí/

No stejně jsem z toho trošku jelen. smajlík

Je na netu někde nějaká stránka, kde je to srozumitelně popsané? smajlík

Chovám králíky už tak strašně dlouho, ale toto je stále pro mě španělská vesnice.smajlík

Také jsem se o to moc nezajímal, protože jsem choval strašně dlouho pouze čistokrevně a tam mě to zase tolik nezajímalo. smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík