Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.4.2014 16:26
kikki

XXX.XXX.4.83

Plánujem začať chovať králiky a chcem si zobrať samicu a samca od jedného pána. On mi povedal, že nevadí, keď majú spoločnú matku, len musia mať iného otca a v kľude sa môžu spáriť. Je to pravda? Alebo radšej aby boli úplne od iných rodičov?

11.4.2014 16:34
pjdz

XXX.XXX.2.244

To je dobrá blbost. smajlík
Dyť to jsou sourozenci, vezměte si, že vy jakožto člověk - máte sourozence a máte stejnou matku, ale jiného otce, že by jste měli spolu děti. smajlík

11.4.2014 19:03
leprechaunek

XXX.XXX.244.126

kikki napsal(a):
Plánujem začať chovať králiky a chcem si zobrať samicu a samca od jedného pána. On mi povedal, že nevadí, keď majú spoločnú matku, len musia mať iného otca a v kľude sa môžu spáriť. Je to pravda? Alebo radšej aby boli úplne od iných rodičov?

V praxi se tomu říká prochování, v uvedeném případě by mláďata těchto dvou rodičů byla prochovaná 2x2 (druhá generace). Nevím jak u králíků, u větších zvířat se většinou rozumně začíná na 3x3 a dál; pokud je jeden z předků v rodokmenu v pozici 2 generace, pak je v druhé pozici většinou výrazně dál - např. až v páté generaci.
Pokud už se to dělá, tak jako legitimní chovatelská technika pro zafixování určitých vloh - tj. vím jakou vlastnost chci u potomků zafixovat či předat s větší pravděpodobností, a za tímto účelem spářím vzdáleně příbuzná zvířata.
Nedělá se to proto, že "pán mi dává samce a samici a říká, že to nebude vadit".

Králíků je všude dost a většinou se s novým chovem rozumně začíná na nepříbuzných jedincích. Pánovi bych slušně poděkovala, že mé představy o základu chovu jsou jiné, a sehnala bych jiná zvířata.

Nechci být podezíravá, třeba je to neoprávněné, ale pokud začínáte, jste potenciální snadná oběť snahy zbavit se nestandardních, nemocných nebo prostě nepotřebných zvířat...
Já bych si příbuzný pár prostě vnutit nenechala, tečka.
Jsou ušáci aspoň čistokrevní?
Ale i kdyby byli, prostě ne, touhle cestou bych nešla. A chovatel, který by mi toto tvrdil a vnucoval, k tomu bych se nejspíš už taky neobrátila.

Osobní názor, nic víc.

11.4.2014 19:20
kachna

XXX.XXX.188.76

kikki napsal(a):

mno, kdyby to byli jenom poloviční sourozenci, tak si myslím, že by to až takový problém nebyl. Otázkou je, pokud si pán tohle myslí, jak na tom králíci ve skutečnosti s příbuzností jsou.

Jinak se intenzivní příbuzenská plemenitba projevuje zpomalením růstu, horší plodností, problémy s deformací kostry, zubů....., vyšší náchylností k nemocem

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.4.2014 20:13
Uživatel s deaktivovaným účtem

kikki napsal(a):

Vykašlete se na pána, který vám dá bůhví co, a kupte si čistokrevné masné ušáky. Můžete využívat heterózního efektu a rodiče na sebe příbuzné mít nebudete. Je to fakt rozdíl co se rychlosti růstu týče, oproti nějaké vesnické směsce a ještě polosourozencům.

11.4.2014 21:40
rabbit

XXX.XXX.13.154

Jen mě tak napadá že kdyby se pán chtěl zbavit nepotřebných králíků, mohl by začínající chovatelce namluvit cokoli o nepříbuznosti a nikdo by neřekl ani popel.
Vemte samice a samce pořiďte jinde smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík