Zánět mléčné žlázy a léčba ATB

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.4.2014 20:52
mikrofarma

XXX.XXX.152.38

Dobrý den, prosím o radu. Jsem absolutní nováček v chování králíků. Svoje první králíky jsem dostala od tchána už zabřezlé a před 14 dny mi samice vrhla 9 mladých. Bohužel po 10 dnech jsem přišla na to, že má zánět mléčné žlázy. Od veterináře jsem vyfasovala antibiotika v injekcích. 5 králíčat jsem ji odebrala a krmím je stříkačkou mlékem, tři jsem ji nechala a jedno bohužel nepřežilo. Všechno se zdá být v pořádku, králíčata jsou čilá a začínají pobíhat po králíkárně. Máte prosím někdo zkušenosti s přeléčením antibiotiky? Bude ještě schopna po přeléčení dalšího vrhu a kojení dalších mláďat? Nebo bude lépe se s ní rozloučit? Předem moc děkuji za odpovědi.

12.4.2014 22:54
leprechaunek

XXX.XXX.244.126

Ochranná lhůta ATB pro potravinová zvířata bývá většinou v řádu několik dní...
Poraďte se s veterinářem, tyhle lhůty se různí i u jednotlivých antibiotik, měl by vám odpovědět.
Osobně si ale myslím, že není důvod, proč by samice neodchovala další vrhy. smajlík

13.4.2014 10:53
mikrofarma

XXX.XXX.152.38

Veterinář mi řekl, že sice moc zkušeností s tímto nemá, ale že se domnívá, že zanícené cecíky bude mít nefunkční a ona jich má nateklých 5.

13.4.2014 13:16
leprechaunek

XXX.XXX.244.126

mikrofarma napsal(a):
Veterinář mi řekl, že sice moc zkušeností s tímto nemá, ale že se domnívá, že zanícené cecíky bude mít nefunkční a ona jich má nateklých 5.

Veterinář nejsem, ale aby zánět měl za důsledek trvalou ztrátu funkce mléčné žlázy, to si myslím, že je trochu příliš černý scénář...
Notabene pokud se vet "domnívá" a sám říká, že moc zkušeností nemá, je to jasná indikace - pro vás k výměně veterináře.
Nebo alespoň konzultaci s jiným vetem, chcete-li.

Záněty mléčné žlázy jsou poměrně častým problémem u krav, řeší se u koní, slyšela jsem i o případech u domácích zvířat... o tom, že by to mělo trvalý důsledek na reprodukci samice, se nikdo nezmiňoval.
Zánět JE zcela léčitelný, není to prostě nic, co by automaticky vyvolávalo trvalé změny orgánů.

Vyloučit si to netroufnu, veterinář nejsem, ale jako divoký odhad doktora bez zkušeností se mi to zkrátka nezdá. Hledala bych adekvátní informace dál. smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.4.2014 18:31
Uživatel s deaktivovaným účtem

Aby zánět naprosto zničil mléčnou žlázu, to se bavíme o velmi těžkém zánětu. Je to možné, ovšem zvířata s takovým zánětem jsou obvykle celkově špatná, z cecíků odchází množství hnisu, zánět se provaluje na povrch kůže jako vřed, prostě to byste se tady neptal co s tím, ale asi by vám bylo jasné, že je to léčení naprd. Pokud se bavíme o "normálním" zánětu, lehký otok, zarudnutí, změněné mléko... pak by to po přeléčení mělo být v pohodě a není důvod, proč by taková samice nemohla příště v pořádku odchovat vrh.

Co se ochranné lhůty antibiotik týče, protože žádná antibiotika nejsou registrovaná pro králíka, určuje se při off label použití 28 dní. Veterinář vám to měl říctsmajlík.

13.4.2014 19:02
leprechaunek

XXX.XXX.244.126

Bodlinka: ad použití ATB - za info děkuji i já. smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík