Německý velký stříbřitý

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.7.2014 01:52
vita6161

XXX.XXX.202.21

máte někdo skušenosti s tímto plemenem- plodnost - užitkovost v čisté formě i v křížení
díky za rady

21.7.2014 07:17
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

Asi vás zklamu, ale co jsem viděl, tak v ČR je mají či měli odhadem tři, čtyři lidi (počítám ty, co vystavili za posledních asi 5let na CVMK, CV, Bohdalov, Přerov, apod.). Z toho mimo černý barevný ráz je choval pouze Martin Šlancar od nás z okresu, který měl všech pět barevných rázů (černý, modrý, havana, žlutý, divoký). Bohužel, jak to jde, dělá i ČL, jeho dobrý kamarád končil, tak zrušil Nvs po padesáti letech a převzal většinu druhého chovu ČL. A nejspíš ani jeden z nich není počítačově schopný natolik, aby vám tu sděloval své zkušenosti z chovu.

21.7.2014 14:32
vita6161

XXX.XXX.202.21

hmm děkuji za info dostal jsem nabídku na toto plemeno samce a samici prý nepříbuzný ale podle tetování mě to odradilo měly skoro stejné čísla a byly pouze jen dva že už jich pán víc nemá tak zkusím neco jiného .
mám ješte zájem o českého albína co Vy nato děkuji

21.7.2014 21:42
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

Tetování dnes nemá skoro žádnou vypovídací hodnotu o nepříbuznosti. Když dnes chováte skoro jakékoliv plemeno na výstavy, prostě s PP, tak je málo krve k dostání a nemámeli chovatele stejného plemene ve vedlejší vsi, drží každý z nás několik kmenů (jistota, že když pojedu např. na podzim do Německa, a neseženu, tak nejsem v háji, ale mám doma druhého nepříbuzného samce. Když se zase sejdou dva pěkní, vezmu oba). Taky tím, jak to chová málo lidí, není důvod tetovat desítky kusů, protože je neprodám. Takže natetuji z 7,9 kusů ve vrhu jen ty nejlepší, jednoho, dva, tři a v dalším vrhu podobně. Udělám totiž kolekce S2+2 a tak tetování je na vrh omezeno na 8 čísel, ale klidně to v 8mi číslech mohou být 4 vrhy... No a když jako u většiny plemen jsem sám na okrese, je pak jasné, že i nepříbuzné kusy jsou čísly blízko sebe. Chce to vidět rodokmen, a věřit že je v pořádku, případně mrknout do chovu, zda má pán fakt dva samce.
Pokud nepůjdete do vyloženě rozšířených plemen, která jsou v každém okrese (což jsou snad jen Vss a s výjimkami třeba ČS) a pojedete max desítky km, tak všude budete muset shánět a projedte aspoň kraj. Např. ČA chovají na jihu Moravy tuším 4-5 lidí. Ale v rámci ČR patří k rozšířeným plemenům. Prolém je, že kdo dnes začíná s králíky, většinou se spokojí s křížením a u PP králíků zústávají dědečci, co ubývají... I ten Nvs je dle mne výborný králík, protože nemá takový typ, jako Vss a lze tak produkovat hodně králíků do kuchyně, bez toho, že mi rve srdce porážení typařů. Záleží co chcete, jaké máte možnosti (finanční, dopravní, prostorové). Králíka ze zahraničí si totiž lze pořídit i přes kamarády chovatele, co jedou na výstavu a domluvíte se s nimy. Nemusíte tak ani vytáhnout paty z domu a import je doma. Jen to chce věřit kolegovi a domluivit se. Radost z chovu a zdravé králíky! smajlík

22.7.2014 15:06
vita6161

XXX.XXX.202.21

plně vám rozumím pán mě informoval že jsou tetovaní ale rodokmen už tak nějak zamlouval no a jet přes půl republiky bez záruky to už jednou bylo aže dědečci už odcházej vím od jědnoho jsem převzal chov VSS a mám i BU a ty mám z koutů naší země a k tomu samce dovoz z francie jinak děkuji optám se

Přidejte reakci

Přidat smajlík