Zdravím.
Jaký počet nepříbuzných králíků potřebuji, na vytvoření od světa izolovaného chovu, ke kterému v budoucnosti nebude potřeba dokupovat nové samce? Hodilo by se mi schéma nebo nějaký plánek jak připouštět. Pokud počítám s tím, že samcova schopnost skákat je 3-4 roky a že mi také může jeden ze samců uhynout, v tom případě je to docela komplikované.
modráček
napsal(a):
Zdravím.
Jaký počet nepříbuzných králíků potřebuji, na vytvoření od světa izolovaného chovu, ke kterému v budoucnosti nebude potřeba dokupovat nové samce? Hodilo by se mi schéma nebo nějaký plánek jak připouštět. Pokud počítám s tím, že samcova schopnost skákat je 3-4 roky a že mi také může jeden ze samců uhynout, v tom případě je to docela komplikované.
Počítala bych s víc věcmi...
Třeba s tím, že genetická diverzita je základní prvek přežití populace...
Pokud populaci uzavřete už na počátku, musí být aspoň tak široká, aby v rámci řekněme 3-4, z dlouhodobého hlediska raději možná 4-5 generací nedocházelo k příbuzenské plemenitbě...
Vlastně to jsou celkem jednoduché počty, pokud chcete jedince neprochovaného do čtvrté generace, potřebujete osm různých samců a osm různých samic.
V počátku.
A samozřejmě musíte vyjít už z nepříbuzných samců a samic navzájem...
Ale to se bavíme teprve o páté generaci. A co generace desátá, patnáctá... pro které by mělo platit totéž...?
Nakolik je tohle nějak dlouhodobě udržitelné, to si netroufám hádat... Ten systém chovu by musel být naprosto šílený...
Taky to, že samec vydrží skákat tři až čtyři roky, je fajn, ale to po něm odchováte čtyři ročníky mláďat a co dál...?
Synové budou potom v chovu nepoužitelní, a do chovu si nataháte všechno jen jeho dcery...?
Navíc z těchto dcer by se vám pak měli rodit další samci do chovu... pořád se ale bavíme o stejné krvi...?
Pokud uzavřete chov jen pro samce, a samice budete dokupovat, postrádám smysl... Pokud uzavřete obojí, vidím to skoro neudržitelně...
Stejně si netroufám hádat, jaký je smysl izolovaného chovu, když smrtelná onemocnění šíří hmyz, případně se roznášejí dokonce vzduchem, na šatech a tak...
Suma sumárum. celkem bych asi souhlasila s kolegyní :))
Tohle mi přijde jako hromada zbytečné námahy s výsledkem či přínosem... vlastně nulovým.