Můj web s českými plemeny najdete snadno - www.ceskychov.websnadno.cz
Zdeněk Laštovka
Pohoda v Lysé 2014.
Více foto na www.ceskychov.websnadno.cz
Zdeněk Laštovka
Fotka je malinko staršího data ale když české tak české................
V naší rodině si český strakáč získává i ty nejmenší byť ještě chovatelsky se potěr nezapojuje ale straky se líbí a to je důležité.
Také se věnujeme chovu krásného českého plemene - Moravský modrý. Naše internetové stránky naleznete zde: www.kralikari.websnadno.cz
Chovám česká plemena protože se mi nejvíce líbí. U holubů českých staváků nejvíce obdivuji jejich let a temperament a králíci čeští strakáčci jsou krásní jak v králíkárně, tak upoutají svojí kresbou návštěvníky na výstavě. Objevují se také často na propagačních plagátech mnoha výstav.Pro chov strakáčů mám ještě jeden vážný důvod a to místo bydliště. Bydlím totiž nedaleko Bernartic u Milevska v jižních Čechách. V Bernarticích žil Jan Václav Kálal propagátor plemene český strakáč. Mám tu čest být nejbližším organizovaným chovatelem českých strakáčů černých k bydlišti J.V. Kálala. Na bývalém domě Kálalových mají štukovou výzdobu králíků a nyní je tam obecní knihovna. Z rodiny Kálalových jsem se setkal ještě s ing. Václavem Kálalem, který učil na Střední zemědělské škole v Táboře, kam jsem chodil. O vzniku českého strakáče a činnosti J.V.Kálala je více napsáno v článku : Český strakáč a 80. výročí Klubu chovatelů ČS v časopisu Chovatel č. 11 z roku 2012. KH
Tak jsem si neuvědomil, že máme už druhý den rok 2015. Samička je samozřejmě narozena v roce 2014. KH
Navštívil jsem Bernartice a vyfotil jsem dům Kálalových, kde žil Jan Václav Kálal, propagátor českého strakáče. Uvádí se, že na počátku 20. století doporučoval vybírat strakaté jedince z původního stájového králíka, zaměřit se na kresbu podobnou anglické a dosažení hmotnosti 3,5 až 4 kg. Cílem bylo vyšlechtit nové české plemeno zvyklé na naše podmínky s názvem český strakáč. Na fasádě jejich domu je štukatérská výzdoba v podobě králíků a nyní zde je umístěna obecní knihovna. Na domě je ještě pamětní deska MUDr. Lottiové. Tento dům je vlastě část historie spojené s plemenem králíků - český strakáč.