Uživatel s deaktivovaným účtem

Před chvílí jsme si všiml, že mi jedna samice zvláštně dýchá. jako ryba na suchu. Při každém nadechnutí otevře pusu. a přijde mi, že se ji nějak moc cuká břicho, jako by měla křeče. přitom žere a vypadá zdravě. i chování mi přijde stejné. Před týdnem jsem ji odstavil od mladých, tak by měla mít konečně chvilku klidu. Je to samice Neklemburského a i když mi na omak přijde pohublá, váží 4 kila.
Může to být něco znepokojujícího?

přídávám video: https://www.youtube.com/watch?v=-JMbIJs6spo&feature=youtu.be

Tak podle veterináře je to na 90% otrava, na 10% kokcidioza. Má o jeden stupeň menší tělesnou teplotu, než by měla mít. To lapání po dechu dělá schválně, aby se víc okysličila. Jinak na dýchání nic zvláštního není. Doporučil mi ji zužitkovat, dokud je čas. Já ji ale dám šanci. sehnal sem jí kyselou stravu, do vody dávám kyseliny jako prevenci. Stravu bych závadnou neměl mít. A ani se nemohla dostat nikam, kde by něco ožrala a z toho měla problém. jako třeba dřevotřísku nebo podobně. Tak uvidíme.
Tak se projevuje zanět plic. Samice lapá po dechu, dusi se. Vidite tu namodralou pusu? Takovou jsem jednou měla. Sice se vylečila, ale když jsem ji zabila, misto jedne plice měla pytlik s hnisem. Mimochodem, jestli máte v chovu infekčni rymu nebo pasterelozu, tak to vam sraži připustky u mladych.

burešov
napsal(a):
Tak se projevuje zanět plic. Samice lapá po dechu, dusi se. Vidite tu namodralou pusu? Takovou jsem jednou měla. Sice se vylečila, ale když jsem ji zabila, misto jedne plice měla pytlik s hnisem. Mimochodem, jestli máte v chovu infekčni rymu nebo pasterelozu, tak to vam sraži připustky u mladych.
to nemám. jsem sice začátečník, ale nic takového jsem doposud nepozoroval. jak jste ji léčila? Je fakt, že vedle ve výběhu mám mladou samičku, která má poprvé mladé. narodilo se osm, hned 4 pošly. dnes ráno pošel další, ale to už vylézají z hnízda a mají 300g. A mají zahnisané oči. Takové ty slepené. Ale jenom dva, tak sem jim to rozkapal očníma kapkama a ošetřil hnis a sem tam jim kápnu do oka, aby se to přeléčilo. Ale to s tím nejspíš nesouvisí . . .
napsal(a):
to nemám. jsem sice začátečník, ale nic takového jsem doposud nepozoroval. jak jste ji léčila? Je fakt, že vedle ve výběhu mám mladou samičku, která má poprvé mladé. narodilo se osm, hned 4 pošly. dnes ráno pošel další, ale to už vylézají z hnízda a mají 300g. A mají zahnisané oči. Takové ty slepené. Ale jenom dva, tak sem jim to rozkapal očníma kapkama a ošetřil hnis a sem tam jim kápnu do oka, aby se to přeléčilo. Ale to s tím nejspíš nesouvisí . . .
Samice je k vyřazení.I kdyby přežila.Souvislost s nemocí očí u mláďat je zřejmá.Málo mléka-protilátek. Mláďata vyléčíte širokospektrými atb.injekčně.Postačí 2-3 injekce ( vlastní zkušenost ).Musíte jednat rychle, jinak budou slepá.Dokrmit a na maso!! Do chovu bych s nimi nepočítal.

díky za info. mláďata jsou ale od jiné samice . . . nepatří k sobě
napsal(a):
díky za info. mláďata jsou ale od jiné samice . . . nepatří k sobě
Jestli jsem to správně pochopil, tak mláďata byla" podstrčena" od jiné samice?
Těžko radit u PC, ale jak jsem psal...
Jedině přísnou selekcí v chovu můžete mít v budoucnu zdravé jedince.
Někdy se prostě nedaří....

borax
napsal(a):
Jestli jsem to správně pochopil, tak mláďata byla" podstrčena" od jiné samice?
Těžko radit u PC, ale jak jsem psal...
Jedině přísnou selekcí v chovu můžete mít v budoucnu zdravé jedince.
Někdy se prostě nedaří....
nene. mláďata se zalepenýma očima jsou vedle v kotci s jinou samicí.
napsal(a):
nene. mláďata se zalepenýma očima jsou vedle v kotci s jinou samicí.
To je divný...Asi nějaká infekce.
Přečtěte si článek o Pasteureloze.
Já jsem si letos přivezl nemocnou samici...Dopadlo to tak, že jsem ji usmrtil a revakcinoval jsem Pasorinem celý chov.
Z mých králíků to chytl jen jeden a ten šel liškám..
Jinak ta vakcína je docela slušný utrejch!!
Po očkování z toho byli docela špatní( malé kusy cca 7týdenní ).A finančně...ani nemluvím

Ano, je to velmi znepokojivé, díváme se na těžce dušné zvíře. Jestli jí chcete zachránit, tak je to na hospitalizaci s kyslíkem.
Nejčastější příčinou je pasteurelóza, a vypuknutí nákazy v chovu by vysvětlovalo i ty králíky se zahnisanýma očima v jiném kotci.
Upřímně, nemocné kusy zlikvidujte, nebo minimálně tuhle samici, i když by se nějak podařilo antibiotiky nemoc u ní potlačit, plíce zůstanou trvale zjizvené a pravděpodobně se v nich zapouzdří abscesy které už nikdy ničím nevyléčíte. A samice zůstane trvalým nosičem, zdrojem nákazy, u které nemoc může každou chvíli propuknout znovu.
To samé platí i o jiných nemocných kusech, i když se podaří "vyléčit" je antibiotiky, zůstávají trvalými nosiči infekce.
napsal(a):
Ano, je to velmi znepokojivé, díváme se na těžce dušné zvíře. Jestli jí chcete zachránit, tak je to na hospitalizaci s kyslíkem.
Nejčastější příčinou je pasteurelóza, a vypuknutí nákazy v chovu by vysvětlovalo i ty králíky se zahnisanýma očima v jiném kotci.
Upřímně, nemocné kusy zlikvidujte, nebo minimálně tuhle samici, i když by se nějak podařilo antibiotiky nemoc u ní potlačit, plíce zůstanou trvale zjizvené a pravděpodobně se v nich zapouzdří abscesy které už nikdy ničím nevyléčíte. A samice zůstane trvalým nosičem, zdrojem nákazy, u které nemoc může každou chvíli propuknout znovu.
To samé platí i o jiných nemocných kusech, i když se podaří "vyléčit" je antibiotiky, zůstávají trvalými nosiči infekce.
Hospitalizace s kyslíkem?!
To je sarkasmus, pokus o legraci, nebo to myslíte vážně? Jinak s Vámi souhlasím....

Mě to připadá jako to co jsem tu měla letos. Někteří my taky takto dýchali a Lapali po dechu. Podezřívala jsem Pasterelu kterou jsem v chovu kdysi měla a taky jsem chov zlikvidovala a znova založila. Já to klidně otevřeně přiznám. Umím se podívat pravdě do očí. Po prvním úhynu jsem to moc neřešila ale když takto padl druhý odnesla jsem ho na pitvu kde my řekli že vše OK jen byl napaden dýchací systém a že to je Morovitého původu. Ovšem je to záhada jelikož chov vakcinován byl. No asi nedržela vakcína a nebo měli ušiska slabší imunitní systém. Takto my postupně vymřelo půl chovu. Těžko se dohadovat co to je, ale i já bych doporučila tuhle samičku usmrtit jelikož musí nesmírně trpět. Průběh byl podobný po nějaké době se začali dusit a vykášlávat hledy a něco jako vodu. Došlo to tak daleko až se defakto utopili. Byla jsem u dvou co takto odešli. Zbytek uhynul v průběhu noci či dne kdy jsem tam nebyla. Smutný konec. Moje první setkání s morem po 10 letech chovu

borax
napsal(a):
Hospitalizace s kyslíkem?!
To je sarkasmus, pokus o legraci, nebo to myslíte vážně? Jinak s Vámi souhlasím....
To myslím vážně:D Technicky je to možné a občas se to i dělá. Každopádně pro takové zvíře je cokoliv jiného kromě jeho okamžité likvidace či kyslíkové terapie, která mu zpříjemní čekání na diagnózu a pak buď jeho léčba nebo utracení, týrání.

napsal(a):
To myslím vážně:D Technicky je to možné a občas se to i dělá. Každopádně pro takové zvíře je cokoliv jiného kromě jeho okamžité likvidace či kyslíkové terapie, která mu zpříjemní čekání na diagnózu a pak buď jeho léčba nebo utracení, týrání.
Je pravda že ten ušák musí opravdu hodně zkusit.

Díky za vaše rady. Budu ji dále sledovat. Veterinář mi onehdá řekl, že se jedná o otravu a snaží se to kompenzovat tím, že nabírá hodně vzduchu, aby se víc zakysličila a nějak tu otravu zlikvidovala. Tomuhle moc nerozumím, necméně nemám důvod mu nevěřit. Doporučil mi ji zlikviovat z toho důvodu, že se dá jen těžko odhadnout, jak je to vážné a jak se stím popere.
Já se podle toho v jakém byla stavu rozhodl ji dát šanci. Sice dýchala s otevřenou pusou, ale nijak nefrkala, nekašlala, nesýpala, nic nevykašlávala a až na onen den žere. Da sem ji do kotce na výběr z několika potravin a vybrala si černý oves, pak sbodne kukuřičnou siláž a zapíjí to syrovátkou z kozího mléka.
O dalším průběhu "léčby" budu dále informovat.
napsal(a):
Díky za vaše rady. Budu ji dále sledovat. Veterinář mi onehdá řekl, že se jedná o otravu a snaží se to kompenzovat tím, že nabírá hodně vzduchu, aby se víc zakysličila a nějak tu otravu zlikvidovala. Tomuhle moc nerozumím, necméně nemám důvod mu nevěřit. Doporučil mi ji zlikviovat z toho důvodu, že se dá jen těžko odhadnout, jak je to vážné a jak se stím popere.
Já se podle toho v jakém byla stavu rozhodl ji dát šanci. Sice dýchala s otevřenou pusou, ale nijak nefrkala, nekašlala, nesýpala, nic nevykašlávala a až na onen den žere. Da sem ji do kotce na výběr z několika potravin a vybrala si černý oves, pak sbodne kukuřičnou siláž a zapíjí to syrovátkou z kozího mléka.
O dalším průběhu "léčby" budu dále informovat.
Je to sice nerozumné, ale Vaše rozhodnutí...
Možná si nenakazíte zbytek chovu

Věřím tomu, že to byla otrava a tím pádem i tomu, že se žádná nákaza nekoná. Pokud se veterinář spletl, tak to bude kruté :(

napsal(a):
Věřím tomu, že to byla otrava a tím pádem i tomu, že se žádná nákaza nekoná. Pokud se veterinář spletl, tak to bude kruté :(
Mě se nechtěně králík otrávil jeden na Krysi a takto to neprobíhalo. Králíka jsem zachránila díky včasnému zásahu a podáním vitamínu K který je Koagulant a zajišťuje že se krev normálně sráží a tím to eliminuje podaní jedu který obsahuje Varfarin čili antikolagulant. Králík přežil i když to hodně rozhodilo imunitu a propukla koksidiosa, ale samička to zvládla a žije