Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.12.2014 00:23

Ahoj zdravím všechny chovatelé a chovatelky otáčím se na vás s prosbou. Změnila jsem chovatelské zaměření a přecházím na nové krmivo. Doposud jsem krmila vykrmovou směsí z Křížova mlýna. Zakrslíkům a králíkům určeným pro sport to stačilo, ale po mým prvním stolním bodování a nedostatcích v srsti my bylo zděleno že krmivo co používám nemusí být nejvhodnější. Ráda bych přešla na krmení od firmy Energys Hobby na směs přímo pro výstaváky bez antidikoksidiostatik. Mám objednanou značku Králík Champions http://www.energyshobby.cz/produkt/kralik-champion
A ráda bych tyto granule ředila Ovsem který už doma mám. Chci se optat na zkušenosti a rady. Defakto s výstavními králíčky začínám, a ráda bych si našla vhodné a stabilní krmivo. Mám Zakrslé červené a červené strakáče beránky. Ty již mám rok, ale zatím jsem si moc netroufala. Odchov byl ale neregistrovala jsem. Zatím spíše zjišťuji kolem co a jak. A taky králíky Zaječí ve třech barevných rázech. Děkuji předem za rady. Pro mě jsou výstaváčci novinkou a proto jsem v tomto odvětví začátečník.

31.12.2014 00:23

Omlouvám se za pravopisné chyby na PC my to moc nejde.

31.12.2014 14:38
makro

XXX.XXX.217.113

Zdravím,

no mám skúsenosti s týmto krmivom už cca 2r, boli lacnejšie ako zahraničné. Kŕmim klasikom ale aj championom, podľa toho na čo je daný králik selektovaný, či už na výstavu alebo výkrm. Nerád to napíšem, ale v poslednej dobe sa my zdá že Energys pokuľháva v kvalite. Zo začiatku, ako som s ním kŕmil, neboli takmer žiadne problémy, krmivo sa vizuálne a čuchovo dalo porovnať k renomovaným nemecký, či belgickým krmivám. Len posledného pol roka pozorujem že sa horšia. Takisto je to u oboch variantoch, či klasik alebo champion. Stratila sa povestná lesklosť, tuhosť granúl(prašnosť), tiež vôňa melasy a taký na oko prírodný dojem. Vždy si kontrolujem dátum výroby, aby boli čerstvé, v danom mesiaci vyrobené. Takže o starý dátum výroby nemôže byť reč. V poslednej dobe veľmi premýšľam nad zmenou, lebo cenový rozdiel 1-2, prípadne 3 Eur nie je až tak veľa, ak sa jedná o kvalitu a širší sortiment granúl prispôsobených na jednotlivé fázy života králika.
Momentálne som začal testovať granule iba z prírodných zložiek od jednej menej známej nemeckej firmy. Uvidíme aké budú výsledky s porovnaním Energysu.

Inak nebolo by od veci, keby sa Energys viac zaujímal o recenzie svojho sortimentu medzi chovateľmi.

31.12.2014 14:50
rabbit

XXX.XXX.11.81

Můžete prosím napsat, jakou značku zkoušíte?

31.12.2014 14:56
makro

XXX.XXX.217.113

rabbit napsal(a):
Můžete prosím napsat, jakou značku zkoušíte?

Bohužiaľ nemôžem, som ako skúšobný chovateľ - tester pre jednu zahraničnú firmu. Takže teraz mi posielajú dačo za darmo, niečo za slušné ceny a tiež im budem poskytovať svoje skúsenosti ohľadom chovu s ich granulami. Niečo na spôsob výskumu. Tiež sa budem podieľať na vývoji.

31.12.2014 16:18

makro napsal(a):
Bohužiaľ nemôžem, som ako skúšobný chovateľ - tester pre jednu zahraničnú firmu. Takže teraz mi posielajú dačo za darmo, niečo za slušné ceny a tiež im budem poskytovať svoje skúsenosti ohľadom chovu s ich granulami. Niečo na spôsob výskumu. Tiež sa budem podieľať na vývoji.

No já bych ráda kvalitní ale cenově dostupné Granule. Na Berkel bohužel finance zatím nejsou. Třeba časem budou, ale ted ne.

31.12.2014 19:51
danbela

XXX.XXX.42.162

S krmivem Energys mám dobré zkušenosti. Krmím jím cca rok. Používám Klasik, Champion je podle mě stejné, akorát dražší(žádné změny při používání Championu nebyli).

31.12.2014 20:10

Ano taky jsem na klasik koukala ale vadí my obsah antikoksidiotik. Omlouvám se neumím to napsat. Ráda bych krmení bez léku. To že králíci neustále mají krmivo s obsahem látky proti koksidiose dle mě není dobré.

31.12.2014 20:20
danbela

XXX.XXX.42.162

Mám na Kokcidiostatika stejný názor.
Mám tyhle http://www.energyshobby.cz/produkt/kralik-klasik ;)

31.12.2014 20:36

danbela napsal(a):
Mám na Kokcidiostatika stejný názor.
Mám tyhle http://www.energyshobby.cz/produkt/kralik-klasik ;)

Jo na ty jsem taky koukala ale odradil mě ten výkrm v závěrečné fázi. Champion je pro výstavní a tak jsem usoudila vzít Champion sehnala jsem za cenu 260,- za 25kg

1.1.2015 10:23
velpap

XXX.XXX.2.24

Energys se prodává i bez antikokcidiozik, jinak cena klasiku a championu se liší o cca 10 Kč, dle vámi udávané ceny.

1.1.2015 16:15

velpap napsal(a):
Energys se prodává i bez antikokcidiozik, jinak cena klasiku a championu se liší o cca 10 Kč, dle vámi udávané ceny.

No cenu ani neřeším spíš my jde o kvalitu

3.1.2015 10:03
makro

XXX.XXX.200.43

rabbit napsal(a):
Má někdo zkušenost s krmivy Mifuma?
http://www.krmivo-ovator.cz/chovatel/eshop/7-1-Kralici-a-Hlodavci-MIFUMA/1-2-Krmivo-a-Vitaminy-pro-Kraliky

Mifuma je dobrá voľba, patri medzi mojich top 10. Len čo by som jej vytkol, tak to je vyššia obstarávacia cena. Inak samé plusy.

3.1.2015 15:38

makro napsal(a):
Mifuma je dobrá voľba, patri medzi mojich top 10. Len čo by som jej vytkol, tak to je vyššia obstarávacia cena. Inak samé plusy.

Nezlobte se ale pokud si chcete diskutovat mimo téma založte si vlastní vlákno. MIfuma taky sice vypadá pěkně ale je mimo moje možnosti. To rovnou mohu kupovat Berkel Futer.

3.1.2015 15:42
makro

XXX.XXX.231.78

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nezlobte se ale pokud si chcete diskutovat mimo téma založte si vlastní vlákno. MIfuma taky sice vypadá pěkně ale je mimo moje možnosti. To rovnou mohu kupovat Berkel Futer.

Tak potom doporučujem kúpiť si peletovací lis a robiť si svoje vlastné granule, len treba si uvedomiť či by bola investícia návratná a za aký čas.

Tiež som nad touto možnosťou rozmýšlal.

3.1.2015 16:10

makro napsal(a):
Tak potom doporučujem kúpiť si peletovací lis a robiť si svoje vlastné granule, len treba si uvedomiť či by bola investícia návratná a za aký čas.

Tiež som nad touto možnosťou rozmýšlal.

Ptám se na kvalitu Energys. Už je mám doma a začínám s nimi krmit, ale to je fuk. Ted už uvidím sama.

3.1.2015 16:14
makro

XXX.XXX.231.78

Ptám se na kvalitu Energys. Už je mám doma a začínám s nimi krmit, ale to je fuk. Ted už uvidím sama.

Myslím že nebudete až tak spokojná, záleží čo si od nich slubujete

3.1.2015 16:33
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Tak potom napište, jak se Vám osvědčily. Máme objednaný Energys Champion pro výstavní králíky. Zejména mě zajímá, jestli budou mít nějaký pozitivní vliv na srst. Nemáte někdo zkušenost konkrétně s tímto parametrem?

3.1.2015 16:41

mustela.erminea napsal(a):
Tak potom napište, jak se Vám osvědčily. Máme objednaný Energys Champion pro výstavní králíky. Zejména mě zajímá, jestli budou mít nějaký pozitivní vliv na srst. Nemáte někdo zkušenost konkrétně s tímto parametrem?

Taky my ted došel Champion. Můžeme spolu komunikovat i meilem. Já to ředím ještě kvalitním Ovsem a zatím ta vypadá slibně. Chci jen aby králíci byli kvalitní na výstavu taky především tou srstí. Nic více nepotřebuji.

3.1.2015 16:42
makro

XXX.XXX.231.78

mustela.erminea napsal(a):

No používal som ich pred výstavnou sezónou, nejaké veľké výsledky oproti inak krmeným jedincom neboli. Aj na oceňovacích lístkoch sa to v položke srsť neprejavilo.

Porovnateľné výsledky s krmivom obohateným o slnečnicu, t.j. používal som zmäsku oves, jačmeň, slnečnica + krmenie zeleným

3.1.2015 16:43
rabbit

XXX.XXX.11.81

makro napsal(a):

Děkuji za odpověď. Zatím se mi nepodařilo najít dodavatele v rozumné vzdálenosti ,s dodàním se cena šplhá opravdu vysoko. Zatím vyzkouším jejich doplňky a uvidím.

3.1.2015 16:44

makro napsal(a):
No používal som ich pred výstavnou sezónou, nejaké veľké výsledky oproti inak krmeným jedincom neboli. Aj na oceňovacích lístkoch sa to v položke srsť neprejavilo.

Porovnateľné výsledky s krmivom obohateným o slnečnicu, t.j. používal som zmäsku oves, jačmeň, slnečnica + krmenie zeleným

Já ječmen nechci už v životě vidět.

3.1.2015 16:46
makro

XXX.XXX.231.78

Já ječmen nechci už v životě vidět.

Proč né ječmeň?

3.1.2015 16:47

makro napsal(a):
Proč né ječmeň?

Protože pro zakrslá a malá plemena není vhodný. Byl to zdroj problémů kdy my králíci hynuli na těžkou Enterokolitýdu a zácpu

3.1.2015 16:48

Známí chovatelé i veterinář my řekli když obilí tak pouze Oves. Od doby co jsem krmila něčím jiným než ječmenem vše je OK.

3.1.2015 16:49
makro

XXX.XXX.231.78

Protože pro zakrslá a malá plemena není vhodný. Byl to zdroj problémů kdy my králíci hynuli na těžkou Enterokolitýdu a zácpu

No hej, záleží na tom v akom množstve sa dáva. Napr. ja dáva 3 odmerky ovsa, 1 jačmeňa, 1 slnečnice, prípadne obohatujem cez zimu alebo na výkrm o 1odmerku kukurice, či 2 odmerky výkrmové granule

3.1.2015 16:52
rabbit

XXX.XXX.11.81

Přijde mi zbytečné zakládat každému výrobci nové vlákno. Jednodušší se mi zdají různá krmiva v jednom vládně.

3.1.2015 16:53
makro

XXX.XXX.231.78

makro napsal(a):
No hej, záleží na tom v akom množstve sa dáva. Napr. ja dáva 3 odmerky ovsa, 1 jačmeňa, 1 slnečnice, prípadne obohatujem cez zimu alebo na výkrm o 1odmerku kukurice, či 2 odmerky výkrmové granule

ešte dodám, že musia mať plné krmelce kvalitného sena, najlepšie sa mi osvedčila stéblovina(stonkové seno) + dostatok vody obohatenej o okyslelovadlo, prípadne probiotiká

3.1.2015 16:58

makro napsal(a):
ešte dodám, že musia mať plné krmelce kvalitného sena, najlepšie sa mi osvedčila stéblovina(stonkové seno) + dostatok vody obohatenej o okyslelovadlo, prípadne probiotiká

Krmímila jsem výkrmovkou z Křížova ,lína. Zvládalo se to i bez sena. Králíci OK. Mám problém se senem přestěhovali jsme se a zatím zjištuji možnosti. Jinak Krmím pouze Granule + max. ten oves. Voda je samozřejmostí. Sem tam použiji Acinomid K a probiotika pouze u miminek po přeléčení. Probiotika jsou celkem drahé

3.1.2015 17:05
makro

XXX.XXX.231.78

Krmímila jsem výkrmovkou z Křížova ,lína. Zvládalo se to i bez sena. Králíci OK. Mám problém se senem přestěhovali jsme se a zatím zjištuji možnosti. Jinak Krmím pouze Granule + max. ten oves. Voda je samozřejmostí. Sem tam použiji Acinomid K a probiotika pouze u miminek po přeléčení. Probiotika jsou celkem drahé

Jsou drahé, ale efektívne a najlepšie tie čo obsahujú Laktobacilly. Je to lepší spôsob ako pchať antibiotiká do chovu. Nie som zástancom preliečovania nimy. Použiť sa majú len u jedincov, kde nemoc prepukla. Ale aj to je naprd. Zaradovať do chovu sa majú len geneticky zdravé a silné jedince. To platí aj pre králiky na výkrm.

3.1.2015 17:19

makro napsal(a):
Jsou drahé, ale efektívne a najlepšie tie čo obsahujú Laktobacilly. Je to lepší spôsob ako pchať antibiotiká do chovu. Nie som zástancom preliečovania nimy. Použiť sa majú len u jedincov, kde nemoc prepukla. Ale aj to je naprd. Zaradovať do chovu sa majú len geneticky zdravé a silné jedince. To platí aj pre králiky na výkrm.

Na léčbu koksidiosi Antibiltika nepoužívám a ani se nepoužívaj. Já to taky nezastávám. Obvikle přelečuji jen králíčata po odstavu a dál už nic nedělám. Pak přelečuji pokud je nějaký marod jinak nic. Nezlobte se na mě ale nebudu každý den dávat probiotika 40 králíkům. Přišla bych na buben. Navíc jakmile se to začne dávat musí se to dávat 6 dní a jeden sáček je pro jednoho. Cena jednoho sáčku je 30-40kč

3.1.2015 17:32
makro

XXX.XXX.231.78

Na léčbu koksidiosi Antibiltika nepoužívám a ani se nepoužívaj. Já to taky nezastávám. Obvikle přelečuji jen králíčata po odstavu a dál už nic nedělám. Pak přelečuji pokud je nějaký marod jinak nic. Nezlobte se na mě ale nebudu každý den dávat probiotika 40 králíkům. Přišla bych na buben. Navíc jakmile se to začne dávat musí se to dávat 6 dní a jeden sáček je pro jednoho. Cena jednoho sáčku je 30-40kč

Nechcem robiť reklamu výrobku, ale sú aj také, ktoré sa nemusia užívať dlhodobo a stoja u nás cca 13-14Eur za 0,5kg. Tiež ich nedávam pravidelne, len ak je dáka stresová situácia ako napr. prechod na iné krmivo, teplotné rozdiele a pod....tiež by sa mali dávať pred a po podávaní antibiotík...ale to predsa všetci vieme, črevná mikloflóra musí pracovať inak je amen...smajlík

Inak neprelečujete ani po odstavu preventívne, to sa môže tiež vypomstiť.....iba ak sú príznaky....preliečiť matku aj z potomstvom ak sa jedinec nedá oddeliť ....

Niekedy sa doporučovalo aj preventívne liečiť matky pred pripúšťaním alebo po zabreznutí, ale ani toho neni som zástancom, veď antibiotika máme všade a prečo ich nezmyselne pchať do nich....

3.1.2015 17:36
makro

XXX.XXX.231.78

Králikárska problematika je niekedy veda, treba sa učiť aj na vlastných chybách, niekedy skúšať aj také veci, čo sa zdajú prichytené za hlavu...niekedy je treba aj rád starých skúsených chovateľov, ale aj tie nemusia vždy fungovať....treba si ich prispôsobiť dnešnej dobe a spôsobom chovu.

Preto rád chovám králiky a aj ťažké málo chované plemeno.

3.1.2015 17:41

makro napsal(a):
Králikárska problematika je niekedy veda, treba sa učiť aj na vlastných chybách, niekedy skúšať aj také veci, čo sa zdajú prichytené za hlavu...niekedy je treba aj rád starých skúsených chovateľov, ale aj tie nemusia vždy fungovať....treba si ich prispôsobiť dnešnej dobe a spôsobom chovu.

Preto rád chovám králiky a aj ťažké málo chované plemeno.

Mě se vždy vymstilo po odstavu nepřeléčit. Prostě odstavím a automaticky použiji Sulfacox T. Pak mám vše bez komplikací a koksidiosu téměř neznám. Jestli tu mám ročně 1-3 výskyty u mladých tod vše. Nepoužívám granule s Koksidiostatiky. Nejsem těchto krmiv zastánce i když jsem ted jeden pytel na zkoušku měla a nic moc.

3.1.2015 18:14
bronda

XXX.XXX.98.84

Víte, s těmi cenami je to různé dle toho co, kde a v jakém množství kupujete.
Několik příkladů:
1) Acidomid je u nás k dostání v prodejně krmiv za 120 Kč/l. Tak jsem nejdříve kupoval u Drimla za 100 Kč, ale nyní koupím 3 x do roka z jiného místního zdroje 10 l kanystr, kde mne 1l vyjde na 65 Kč. Do vody dávám jen 50% doporušeného množství.
2) Emanox 50ml je u nás za 180 Kč, ale přímo z Biokronu mi pošlou 250ml za 420 Kč (tedy v přepočtu 50ml za 84 Kč, nebo 1l za 1500, tedy 75 Kč/50ml.
3) Z probiotik jsem dříve bral Prorabbit 1kg/500Kč, nyní beru z Biokronu Probiostan 1 kg/cca 180 Kč a uvádějí, že 1-3 kg stačí na 1 tunu kompletního krmiva, což mi bohatě vystačí na dlouhou dobu.
4) Mifunu Basic můžete pořídit buď draho někde v internetových zasilatelských službách, nebo kolem 315Kč/25kg přímo v Sedlčanech (možná šla cena nahoru - teď jsem dlouho nekupoval).
5) Také jsem přešel na Energys (z důvodu ceny a starších dobrých referencí). U nás v prodejně krmiv je byli schopni zajistit kolem 300 Kč/25Kg, ale Líhně Veselý rozváží do 100 Km zdarma v cenách jak jste uváděla. Zatím jsem spokojen, nekrmím však jen granule, ale v míchanici granule + oves + ječmen + slunečnice zhruba v poměru 4 - 2 - 2 + hrst (na 10l ostatního). Mladým týden před odstavem a cca 3 týdny po odstavu dávám jinou směs a to granule Hlučín (s Adikoxem, speciál KK2 pro odstav) + oves cca 1,5 : 1.

Co se Emanoxu a Probiostanu týče, používám preventivně dle návodu doporučeného na nemoderce, tedy týden před až 14 dnů po odstavu - do vody. Žádná ATB, žádné přeléčování. Zatím to funguje.

K tomu ječmenu - nedávám mladým po odstavu, pro pozdější výkrm a chovné kusy se ho nemusíte bát. Mám také jen malá plemena. Podstatné je spíše množství směsi, což nesmíte přehnat, jinak je zle. Uvádí se 30-50g na 1kg živé váhy (já se držím spíše u spodní hranice, přilepšuji jen březím samicím (pro kojící dávám spec. granule bez dalších složek) a v době mrazů, kdy potřebují více energie). Jako zásadní ale vidím dostatek sena !!! Možná právě zde byla ta chyba, proč jste měla problémy s Enterokolitidou.

3.1.2015 18:20

bronda napsal(a):
Víte, s těmi cenami je to různé dle toho co, kde a v jakém množství kupujete.
Několik příkladů:
1) Acidomid je u nás k dostání v prodejně krmiv za 120 Kč/l. Tak jsem nejdříve kupoval u Drimla za 100 Kč, ale nyní koupím 3 x do roka z jiného místního zdroje 10 l kanystr, kde mne 1l vyjde na 65 Kč. Do vody dávám jen 50% doporušeného množství.
2) Emanox 50ml je u nás za 180 Kč, ale přímo z Biokronu mi pošlou 250ml za 420 Kč (tedy v přepočtu 50ml za 84 Kč, nebo 1l za 1500, tedy 75 Kč/50ml.
3) Z probiotik jsem dříve bral Prorabbit 1kg/500Kč, nyní beru z Biokronu Probiostan 1 kg/cca 180 Kč a uvádějí, že 1-3 kg stačí na 1 tunu kompletního krmiva, což mi bohatě vystačí na dlouhou dobu.
4) Mifunu Basic můžete pořídit buď draho někde v internetových zasilatelských službách, nebo kolem 315Kč/25kg přímo v Sedlčanech (možná šla cena nahoru - teď jsem dlouho nekupoval).
5) Také jsem přešel na Energys (z důvodu ceny a starších dobrých referencí). U nás v prodejně krmiv je byli schopni zajistit kolem 300 Kč/25Kg, ale Líhně Veselý rozváží do 100 Km zdarma v cenách jak jste uváděla. Zatím jsem spokojen, nekrmím však jen granule, ale v míchanici granule + oves + ječmen + slunečnice zhruba v poměru 4 - 2 - 2 + hrst (na 10l ostatního). Mladým týden před odstavem a cca 3 týdny po odstavu dávám jinou směs a to granule Hlučín (s Adikoxem, speciál KK2 pro odstav) + oves cca 1,5 : 1.

Co se Emanoxu a Probiostanu týče, používám preventivně dle návodu doporučeného na nemoderce, tedy týden před až 14 dnů po odstavu - do vody. Žádná ATB, žádné přeléčování. Zatím to funguje.

K tomu ječmenu - nedávám mladým po odstavu, pro pozdější výkrm a chovné kusy se ho nemusíte bát. Mám také jen malá plemena. Podstatné je spíše množství směsi, což nesmíte přehnat, jinak je zle. Uvádí se 30-50g na 1kg živé váhy (já se držím spíše u spodní hranice, přilepšuji jen březím samicím (pro kojící dávám spec. granule bez dalších složek) a v době mrazů, kdy potřebují více energie). Jako zásadní ale vidím dostatek sena !!! Možná právě zde byla ta chyba, proč jste měla problémy s Enterokolitidou.

Ebterokolitýdu jsem tu měla před několika Lety a to sena bylo dostatek. Sice nemám seno ale přidávám dostatek kvalitní slámy + senové a vojtěžkové granule

3.1.2015 18:27
bronda

XXX.XXX.98.84

Mě se vždy vymstilo po odstavu nepřeléčit. Prostě odstavím a automaticky použiji Sulfacox T. Pak mám vše bez komplikací a koksidiosu téměř neznám. Jestli tu mám ročně 1-3 výskyty u mladých tod vše. Nepoužívám granule s Koksidiostatiky. Nejsem těchto krmiv zastánce i když jsem ted jeden pytel na zkoušku měla a nic moc.

Zrovna dnes je na nemoderce v tematu Kokcidioza příspěvek, kde se píše, že: "..... sulfonamidy budou snad už v tomto roce 2015 zakázané a zmizí z trhu...". Takže se časem budete muset asi přeorientovat.

Také jsem měl v roce 2013 Enterokolitidu (u cca 12 kusů): Byl jsem v té době na operaci s okem a krmila rodina. Přehnali to s dávkou granulí a zrnin a problém byl na světě. I nyní, když se náhodou stane, že některý králík má průjem, stačí na pár dnů omezit směs a nechat ho jen o senu a vodě a rychle se to spraví. Králíci jsou na množství škrobů a nedostatek vlákniny strašně citliví.

3.1.2015 18:43

bronda napsal(a):
Zrovna dnes je na nemoderce v tematu Kokcidioza příspěvek, kde se píše, že: "..... sulfonamidy budou snad už v tomto roce 2015 zakázané a zmizí z trhu...". Takže se časem budete muset asi přeorientovat.

Také jsem měl v roce 2013 Enterokolitidu (u cca 12 kusů): Byl jsem v té době na operaci s okem a krmila rodina. Přehnali to s dávkou granulí a zrnin a problém byl na světě. I nyní, když se náhodou stane, že některý králík má průjem, stačí na pár dnů omezit směs a nechat ho jen o senu a vodě a rychle se to spraví. Králíci jsou na množství škrobů a nedostatek vlákniny strašně citliví.

No tosi snad dělaj srandu. Já používám Sufadimidin a Sulfacox. Baycox ne pro mě je to už zlo. Tak to abych si nakoupila zásobu.

3.1.2015 18:52
bronda

XXX.XXX.98.84

No tosi snad dělaj srandu. Já používám Sufadimidin a Sulfacox. Baycox ne pro mě je to už zlo. Tak to abych si nakoupila zásobu.

S Emanoxem uděláte mnohem lépe pro zdraví králíků i těch, kdo je budou jíst. To, že to bude zakázané má své důvody. I u granulí již mnoho výrobců opustilo sulfonamidy a přešlo na Adikox.

3.1.2015 18:55

bronda napsal(a):
S Emanoxem uděláte mnohem lépe pro zdraví králíků i těch, kdo je budou jíst. To, že to bude zakázané má své důvody. I u granulí již mnoho výrobců opustilo sulfonamidy a přešlo na Adikox.

Vzhledem že se u nás králíci nejí tohle neřeším. Adicox v granulích u mě byl propadák. Králíci to odmítali žrát a vyskytli se i střevní potíže. A To jsem jim sehnala i seno. Přesto problém byl. Granule s tímto přípravkem již vidět v mém chovu též nechci. Emanoxem zkušenosti nemám ale taky o něm přemýšlím již delší dobu. Ovšem problém je se sehnáním

3.1.2015 19:09
bronda

XXX.XXX.98.84

Vzhledem že se u nás králíci nejí tohle neřeším. Adicox v granulích u mě byl propadák. Králíci to odmítali žrát a vyskytli se i střevní potíže. A To jsem jim sehnala i seno. Přesto problém byl. Granule s tímto přípravkem již vidět v mém chovu též nechci. Emanoxem zkušenosti nemám ale taky o něm přemýšlím již delší dobu. Ovšem problém je se sehnáním

Já jsem s granulema s Adicoxem neměl nejmenší problém. Zkontrolujte si ještě tu velikost denních dávek.
Co se Emanoxu týče - nejlépe objednat přímo u výrobce (Biokron). Jejich stránky najdete na netu. Ceník zašlou na požádání. Ale než 50ml za 120 Kč, raději berte 250ml. Větší balení se vyplatí + poštovné cca 130 Kč.

5.1.2015 19:00
jan.kvapil

XXX.XXX.236.1

makro napsal(a):

Ve Vašem přípsěvku píšete, že králíky krmíte směsí oves:ječmen:slunečnice v poměru 3:1:1. Ve svém chovu výstavních králíků používám velmi podobnou směs, jen dávám méně slunečnice, asi jen větší hrst, přičemž jedna odměrka má objem asi 1 litr.

To množství slunečnice mně přijde dost velké. Osobně jsem měl strach tak velký podíl slunečnice do směsi zařadit, kvůli možnému výskytu trávicích problémů. Zároveň jsem však nikde nečetl ani neslyšel, že velký podíl slunečnice v krmivu králíků by měl tyto obtíže vyvolávat.

Chtěl jsem se tedy zeptat, jestli touto směsí krmíte všechny kategorie králíků (březí samice, samice po porodu, mladá králíčata, po odstavu, atd.) nebo třeba jen před výstavou?

Případně, zda je zapotřebí pro některou kategorii králíků podíl slunečnice snížit?

Děkuji za odpověď.

5.1.2015 19:41
makro

XXX.XXX.205.120

jan.kvapil napsal(a):
Ve Vašem přípsěvku píšete, že králíky krmíte směsí oves:ječmen:slunečnice v poměru 3:1:1. Ve svém chovu výstavních králíků používám velmi podobnou směs, jen dávám méně slunečnice, asi jen větší hrst, přičemž jedna odměrka má objem asi 1 litr.

To množství slunečnice mně přijde dost velké. Osobně jsem měl strach tak velký podíl slunečnice do směsi zařadit, kvůli možnému výskytu trávicích problémů. Zároveň jsem však nikde nečetl ani neslyšel, že velký podíl slunečnice v krmivu králíků by měl tyto obtíže vyvolávat.

Chtěl jsem se tedy zeptat, jestli touto směsí krmíte všechny kategorie králíků (březí samice, samice po porodu, mladá králíčata, po odstavu, atd.) nebo třeba jen před výstavou?

Případně, zda je zapotřebí pro některou kategorii králíků podíl slunečnice snížit?

Děkuji za odpověď.

Zdravím,

ako ste uviedli, "to množstvo slnečnice je veľké" máte pravdu, ale pre výkrm, či chovné jedince pred prípravou na výstavu má svoje opodstatnenie. Len sa musí ísť na všetko pomaličky a zvyšovať opatrne podiel v zmesi, až na hore uvedené množstvo. Tento postup my trvá tak cca 10 dní a potom nie je žiadny problém s chorobami tráviaceho traktu. Vždy si dávam pozor pri zmene kŕmenia a tiež stresových situáciách. Na to králici najviac reagujú.

Kotné (březí)samice chovám do pôrodu podobnou zmeskou, len vypúšťam(prípadne množstvo zmenším na 1/3) kukuricu, nahradím väčším objemom granúl určených pre kotné samice, prípadne chovné kusy, pozor nie výkrmové granule! Tiež nedávam slnečnicu, alebo ju zmenším ako u kukurici. O tieto zmenšené množstvá pridám ovsa. Takto chovám aj mladé králičky cca do 6 týždňa, až potom postupne navyšujem podiel kukur, slneč.

Cez jaro, leto využívam zelené kŕmenie. Zo začiatku opatrne, po lístku púpavy(Pampelišky), potom ďatelinu(jetel, vojtešku) prípadne iné trávne porasty bohaté na rôzne druhy tráv, bylín a pod... Mesiac trvá než králiky môžu žrať bez obmedzenia. Dávam plné jasle, polovička seno, druhá zelené. Do vody pridávam okyseľovadla. Musím spomenúť, že chovám nos a ako je známe toto plemeno je moc žravé a preto som sa rozhodol dávať túto zmesku a tiež kŕmiť zeleným, aby som ušetril financie, ktoré môžem zasa opätovne vložiť do kvalitných krminych komodít.

Základ správneho chovu by som zhrnul takto:

1.kvalitné krmivo - bohaté na vlákninu, vitamíny, mineráli
2.neprekrmovať
3.obmedziť náhle zmeny v kŕmení
4.vylúčiť stres počas chovu, alebo ho eliminovať na minimum
5.dobrý genetický základ v chove - vyraďovanie slabých jedincov, zaradovať do chovu iba 100% zdravé zvieratá počas celej doby chovu

To len tak v skratke, dalo by sa o tom písať litánie

17.3.2015 19:55
rabbit

XXX.XXX.11.253

Snad nebude vadit že se zeptám tady:
Máte někdo zkušenost s granulemi Afeed ?

18.3.2015 07:20
borax

XXX.XXX.32.40

rabbit napsal(a):
Snad nebude vadit že se zeptám tady:
Máte někdo zkušenost s granulemi Afeed ?

Krmím granulemi Afeed a jsem s kvalitou spokojený.
Nepatrná prašnost.Jen ty s léčivy maji bohužel ochrannou lhůtu.
Proto kupuju jen ty bez léčiv.

18.3.2015 09:28
zorkka

XXX.XXX.231.218

Jaké máte zkušenosti s granulama od Drcmana?

18.3.2015 10:03
rabbit

XXX.XXX.11.236

borax napsal(a):
Krmím granulemi Afeed a jsem s kvalitou spokojený.
Nepatrná prašnost.Jen ty s léčivy maji bohužel ochrannou lhůtu.
Proto kupuju jen ty bez léčiv.

Díky, Byly mi nabídnuté jako alternativa Energys-u. Také používám jen ty bez "léčebných" preparátů. Vyzkouším a uvidím.

18.3.2015 10:06
rabbit

XXX.XXX.11.236

zorkka napsal(a):
Jaké máte zkušenosti s granulama od Drcmana?

Od Drcmana jsem přešel k jinému výrobci. Drcman je zajímavý cenou(v okolí je asi nejlevnější) ale zdá se mi že se dost pokazil.

18.3.2015 20:23
borax

XXX.XXX.91.21

rabbit napsal(a):
Od Drcmana jsem přešel k jinému výrobci. Drcman je zajímavý cenou(v okolí je asi nejlevnější) ale zdá se mi že se dost pokazil.

No dnes jsem kupoval Afeed a už ty granule tak hezky nevoní.
Přijde mi to jako slisovaný šrot...Uvidím, jak jim to bude chutnat.
Měl jsem za to, že recepturu mají výrobci pořád stejnou...
Asi se snaží ušetřit všichni...

Přidejte reakci

Přidat smajlík