Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.9.130
Dneska mi 3 králíci skoro na zabití přestali žrát a jsou trošku nafouklí.Zítra je škrábnu a ptám se:můžeme je v klidu sníst i když by to byla kokca nebo enterokolitida?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.226.136
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dneska mi 3 králíci skoro na zabití přestali žrát a jsou trošku nafouklí.Zítra je škrábnu a ptám se:můžeme je v klidu sníst i když by to byla kokca nebo enterokolitida?
nevim,nevim ja bych je nejedla
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.188.76
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dneska mi 3 králíci skoro na zabití přestali žrát a jsou trošku nafouklí.Zítra je škrábnu a ptám se:můžeme je v klidu sníst i když by to byla kokca nebo enterokolitida?
Já bych maso klidně jedla, nevidím zdravotní důvod proč ne, ale psům určitě nedávat syrová střeva ani žaludek (to spíš proto, že si nemyslím, že by byli zvyklí a tudíž připravení žrát něco z nemocného zvířete) a asi maso udělat s omáčkou nebo v cibuli (vycházim z toho, že u nemocnýho zvířete ty procesy zrání v mase nebudou úplně to pravý ořechový a maso by mohlo bejt mdlejší chuti)
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.70.229
Klidně sníst,nemoci králíků nejsou přenosné na lidi ani jiná zvířata.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.9.130
Tak dneska ráno jsem našel jednoho 3měs. králíka tuhého ,šlo to rychle,včera přestal žrát byl nafouklej .Ještě mám takové 2 stejně staré ,trošku žerou a jsou nafouklý.Dneska jim dám za uši.Můžou jít v klidu na pekáč?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.178.217
Klepnout, nechat projít troubou a je to OK. Když se mi v chovu objeví kus s entero nebo kokcou, taky ho bez obav spořádám, žádný strach.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.9.130
Pokračování:Tak jsem ty dva klepl a jeden byl O.K. a druhému nevytekla skoro žádná krev když jsem otevřel břicho byl cítit zápach a všechno bylo takové nažloutlé,střeva nafouklá a jakoby prázdná,žaludek plný vody, no a maso bylo hodně červené,bylo jiné než u toho druhého ,tak ho uvařím raději slepicím.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.82.71
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokračování:Tak jsem ty dva klepl a jeden byl O.K. a druhému nevytekla skoro žádná krev když jsem otevřel břicho byl cítit zápach a všechno bylo takové nažloutlé,střeva nafouklá a jakoby prázdná,žaludek plný vody, no a maso bylo hodně červené,bylo jiné než u toho druhého ,tak ho uvařím raději slepicím.
Dobře jste udělal.
Takové maso hrozně-až nepřirozeně zapáchá.Na játrech nebývá vůbec žádná žluč.Řekl bych,že je takový králík těžce dehydrovaný.Co to je za nemoc ovšem nevím. Asi entero.!?Ovšem psovi to vadit nebude.
Jednou jsem s obdobným králíkem přišel do kuchyně.Ženuška mě hnala!!

Raději udělejte desinfekci králíkárny.Já jsem dnes taky vypaloval kokcidu.
2 kusy jsem vytáhl hrobníkovy z lopaty.Už začínali vrzat zubama.ESB3 je zachránilo.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.143.84
Když u králíka uvidíte, že se nadýmá a přestává žrát, nechejte jej proběhnout. Ze začátku sice nebude jevit zájem, ale zvědavost zvítězí. Pohybem se vyprázdní, většinou je to velmi řídké. Krmte pak jen senem (dobrá je vojtěška) a voda. Mě to pomohlo.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.64.22
Někde jsem četl, že králičí maso se má nejdřív dát do mrazáku a až potom dát na pekáč. A to i z králíka
zcela zdravého. 

Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.188.76
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Někde jsem četl, že králičí maso se má nejdřív dát do mrazáku a až potom dát na pekáč. A to i z králíka
zcela zdravého. 

1) Mrazení a rozmrazování zhoršuje kvalitu masa, uvnitř svalových vláken totiž krystalizuje voda, která vlákna potrhá a to pak hůře váže vodu
2) zdravá svalovina je po zabití prakticky mikroorganismů prostá, takže stačí jí pracovat hygienicky.
3) Nenapadá mě žádný parazit, kterého by bylo možné umrazit, ale nebylo ho možné uvařit.
Kde by to mrazení ale mělo efekt, je u vnitřností pro psy (střeva, žaludek), kde by došlo k zničení případných tasemnic, nebo toxoplasmózy (ale tam bych se bála zejména o kočky, pes by měl být taky mezihostitelem)
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.36.70
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
1) Mrazení a rozmrazování zhoršuje kvalitu masa, uvnitř svalových vláken totiž krystalizuje voda, která vlákna potrhá a to pak hůře váže vodu
2) zdravá svalovina je po zabití prakticky mikroorganismů prostá, takže stačí jí pracovat hygienicky.
3) Nenapadá mě žádný parazit, kterého by bylo možné umrazit, ale nebylo ho možné uvařit.
Kde by to mrazení ale mělo efekt, je u vnitřností pro psy (střeva, žaludek), kde by došlo k zničení případných tasemnic, nebo toxoplasmózy (ale tam bych se bála zejména o kočky, pes by měl být taky mezihostitelem)
Ano, klasický domácí mrazák nedokáže zmrazit maso na takovou hodnotu, aby byly parazité usmrceni - to dokáží jen ty průmyslové. A co se týče nákazy, z králičího masa je možný přenos hlavně toxoplazmozy - dokonce až 80% nákazy tímto onemocněním je způsobeno hlavně nesprávným zpracováním masa. Oocysty se u mezihostitelů ukládají ve svalových vláknech, tudíž největší riziko je u pozření svalů - masa.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.188.76
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, klasický domácí mrazák nedokáže zmrazit maso na takovou hodnotu, aby byly parazité usmrceni - to dokáží jen ty průmyslové. A co se týče nákazy, z králičího masa je možný přenos hlavně toxoplazmozy - dokonce až 80% nákazy tímto onemocněním je způsobeno hlavně nesprávným zpracováním masa. Oocysty se u mezihostitelů ukládají ve svalových vláknech, tudíž největší riziko je u pozření svalů - masa.
no já hlavně koukám, jak mi ta toxoplazmoza vlezla k tasemnicím ve vnitřnostech pro psy
(měla bych desetkrát opsat "nebudu psát příspěvky s dítětem na klíně" :o)))
Ale šlo mi hlavně o to, že to mražení je k ničemu (vyjma těch tasemnic).