Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.144.26
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaká plemena králíků jsou vhodná na maso? Spíše střední velikosti nebo kříženci s velkých plemen-ev. jaká přímo?Když bych chtěla pořídit mláďata na dokrm, jak se v dnešní době pohybuje cena - cca 10-12týdenní?Králikárnu máme (prázdnou), tak mi přijde škoda toho nevyužít, navíc se mi nechtějí jíst kuřata plná hormonů a jiných sajrajtů. Dofám, že se na mě nesesypete, že je chci na maso - chápu, že dost z vás to má jako koníček a pořizuje králíky jako mazlíky.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.173.6
Já jsem přešel ze středních plemen na velká.Teď si křížím francouzské berany(samec) x německý obrovitý strakáč(samice),králíků se rodí 8-10 a dobře rostou.Jsem s tím spokojen.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.58.83
Ja križim na maso samec BOA a samica NOS ma početne vrhy a dobre rastu som nad mieru spokojny
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.48.30
Preferuji Nb x Kal, ale např.Bu x Nb je také dobrá volba.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.100.220
Pokud vám mohu doporučit tak Francouzské berany, Velké světlé stříbřité apod.
Zkuste chovat čistokrevné.
Kdyby každý choval křížence tak ty čistokrevné na křížení za chvíly nikde nekoupíte
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.173.6
Přešel jsem z BOAxNOS na FBxNOS,zdá se mi,že rostou lépe,nejou sice tak mohutní,ale přijdou mi zmasilejší.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.144.26
A jak se pohybují ceny za mládě na dokrm?Čtu, jak často krmíte granulemi - je to nutnost? Dáváte preventivně preparáty proti kokcidiím - není to pak v masu?Často se doporučuje krmení senem, v čem je problém u trávy?Z dětství si pamatuju, že u nás králici měli od jara do podzimu trávu ( někdy trochu sena - spíš jako podestýlku, která se jim pravidelně přidávala), na zimu seno, občas se dal chleba, nějaký zrno, jablka, mrkev (a další zelenina). Jsou granule čisté bez chemie?Jinak kdo další bude psát plemena, prosím o psaní bez zkratek - jako začátečníkovi mi to nic moc neřiká ( i když některé se mi porařilo už dohledat
)
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.46.246
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A jak se pohybují ceny za mládě na dokrm?Čtu, jak často krmíte granulemi - je to nutnost? Dáváte preventivně preparáty proti kokcidiím - není to pak v masu?Často se doporučuje krmení senem, v čem je problém u trávy?Z dětství si pamatuju, že u nás králici měli od jara do podzimu trávu ( někdy trochu sena - spíš jako podestýlku, která se jim pravidelně přidávala), na zimu seno, občas se dal chleba, nějaký zrno, jablka, mrkev (a další zelenina). Jsou granule čisté bez chemie?Jinak kdo další bude psát plemena, prosím o psaní bez zkratek - jako začátečníkovi mi to nic moc neřiká ( i když některé se mi porařilo už dohledat
)
český strakáč
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.170.246
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A jak se pohybují ceny za mládě na dokrm?Čtu, jak často krmíte granulemi - je to nutnost? Dáváte preventivně preparáty proti kokcidiím - není to pak v masu?Často se doporučuje krmení senem, v čem je problém u trávy?Z dětství si pamatuju, že u nás králici měli od jara do podzimu trávu ( někdy trochu sena - spíš jako podestýlku, která se jim pravidelně přidávala), na zimu seno, občas se dal chleba, nějaký zrno, jablka, mrkev (a další zelenina). Jsou granule čisté bez chemie?Jinak kdo další bude psát plemena, prosím o psaní bez zkratek - jako začátečníkovi mi to nic moc neřiká ( i když některé se mi porařilo už dohledat
)
Dobrý den, před časem jsem taky začal chovat králíky a měl stejné nejasnosti jako Vy. Pročtěte si zdejší fórum, daleko do historie toho objevíte hromadu, a nějakou základní literaturu, třeba Kunc: Začínáme s chovem králíků, to je opravdu úplný základ, trochu "lepší" čtení je Zadina: Chov králíků. Stejně si ale spoustu věcí budete zezačátku dělat po svém, zkušenost je nesdělitelná, jak říká můj táta. :)
K Vašim dotazům:
- ceny jsou od 150,- za mladé křížence a výše
- žádné preparáty preventivně proti kokcidióze nedávám a zatím větší problémy nemám; můj názor je, že to v masu pak zůstane; co má chcípnout, ať chcípne - když se nemocné kusy přeléčí, tak jsou potom i neduživí a nemají takové přírůstky jako zdraví králíci; co občas dávám, to je Acidomid, ten se dává na okyselení vody (kokcidie nesnáší kyselé prostředí v trávicím traktu), pak je dobré sem tam hodit větvičky jehličnanů, vrby anebo čerstvý či sušený stonek pelyňku - všechny ty rostliny okyselují trávicí soustavu
- seno je základ a nutnost, králík musí neustále něco přežvykovat, jinak bude mít potíže; pokud jim seno dávat nemůžete nechcete, tak o chovu ani neuvažujte; můj názor na trávu je takový, že by se dávat měla, samozřejmě v omezeném množství (větší hrst na jednoho, třeba i několikrát denně) - když se jí dává víc a láduje se do kotců vidlemi, králíci ji ušlapou do podestýlky - kromě toho, že je to živná půda pro kokcidie, může se tam zapařit a zahnívat a když to králík sežere, tak se v lepším případě podělá; krátkodobě se dá seno zeleným nahradit, ale od podzimu do jara to bez něj nejde
- zrno: pro králíky je vhodný oves a ječmen - oves dávám chovným jedincům a mladým do 3 měsíců, ječmen na výkrm (na ten postupně zvykám); pak už se dá přilepšovat ledasčím - slunečnice a lněné semínko na kvalitu srsti, větvičky ovocných stromů na okus, omezeně chléb (rád kvasí v žaludku a jsou v něm plísně, které se asi taky dostanou do masa), mrkev, celer, petržel, jablka, zbytky ze zahrádky - všechno ale s mírou a ne každý den; pro nejmenší ještě ovesné vločky
- granule jsem se rozhodl nedávat, většina, co se prodává v mém okolí, obsahuje antikokcidika a ty se nesmí podávat neustále a kolik králík sežere (tzv. ad libitum), protože si na ně pak králíci vytvoří rezistenci; po granulích ale králíci očividně rychleji rostou, to nepopírám, ovšem nevěřím tak úplně tomu složení, které se uvádí na obale, a jsem zastáncem tradčních metod (tzv. zdravé maso)
- zkratky králičích plemen hledejte ve vzorníku na webu: http://kralik.plivnik.cz/
- pokud chcete chovat čistokrevně, doporučuju některé z masných plemen: burgundský (s tím mám nejlepší zkušenosti), novozélandský bílý, kalifornský; jsou to plemena opravdu zmasilá, s tenkou kůží, hlavní výhoda je ale v tom, že jsou nejrozšířenější a snadno seženete nepříbuzný pár k chovu; pak se ještě nabízí tyto jedince křížit mezi sebou, jak už radili mnozí nade mnou, ale potomstvo je pak nevzhledné a ta králíkárna prostě líp vypadá, když chováte pouze jedno plemeno
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.170.246
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
český strakáč
Pokud někdo říká, že český strakáč je vhodné plemeno na maso, tak neví, o čem mluví. ČS je národní klenot, a to pro svoji kresbu a variabilitu barevných rázů, je to opravdu krásné zvíře. Ale o zmasilosti u něj nelze mluvit. Vím, o čem je řeč, protože ČS chovám a mám porovnání třeba s Kal a Bu, což jsou plemena, se kterými se v tomto ohledu ani s přimhouřenýma očima nedá měřit.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.100.220
Souhlasím
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.144.210
Pokuď se Vám jedná o množství masa, tak jednoznačně nějaké masné plemeno, ideální je tvorba heterozygotních (meziplemenných) kříženců, kteří vyrostou vždy o něco více (o cca 5-10%). V tomto případě je většnou jedno, jaká plemena si vyberete. Dle mých zkušeností je jako samička nejlepší kaliforňačka.
Nejlepší jatečná výtěžnost je uváděna u králíka zaječího.
Jestli Vám jde o kvalitu masa, tak je ideální nějaké střední plemeno. Nejlepší je maso již jmenovaného českého strakáče. Když si seženete nějakého chovatele, který je chová, tak Vás jistě bude rád zásobovat mláďaty se špatnou kresbou, kteří mu v králíkárně akorát zabírají místo.
Napište od kuď jste a třeba se do budoucna nějak domluvíme.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.170.246
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokuď se Vám jedná o množství masa, tak jednoznačně nějaké masné plemeno, ideální je tvorba heterozygotních (meziplemenných) kříženců, kteří vyrostou vždy o něco více (o cca 5-10%). V tomto případě je většnou jedno, jaká plemena si vyberete. Dle mých zkušeností je jako samička nejlepší kaliforňačka.
Nejlepší jatečná výtěžnost je uváděna u králíka zaječího.
Jestli Vám jde o kvalitu masa, tak je ideální nějaké střední plemeno. Nejlepší je maso již jmenovaného českého strakáče. Když si seženete nějakého chovatele, který je chová, tak Vás jistě bude rád zásobovat mláďaty se špatnou kresbou, kteří mu v králíkárně akorát zabírají místo.
Napište od kuď jste a třeba se do budoucna nějak domluvíme.
Co myslíte tím, že nejlepší je maso českého strakáče?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.144.210
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Co myslíte tím, že nejlepší je maso českého strakáče?
Myslím tím to, že Český strakáč má výbornou kvalitu masa.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.170.246
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Myslím tím to, že Český strakáč má výbornou kvalitu masa.
A na základě čeho tak usuzujete? Měl jste někdy možnost přímého porovnání stejně upraveného masa více různých plemen? Mně připadá králík jako králík.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.144.210
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A na základě čeho tak usuzujete? Měl jste někdy možnost přímého porovnání stejně upraveného masa více různých plemen? Mně připadá králík jako králík.
Kromě subjektivního názoru jsem nedávno narazil i na článek přítele Laštovky (kterého jako strakáčkář určitě znáte) a ten mě v tom ještě utvrdil. Krásně v něm popisuje jak dal náš "strakatý poklad" na frak i na kvalitu pěstovaným francouzským křížencům.
http://www.ocasky.cz/druhy/drobni-savci/kralici/cesky-strakac/cesky-strakac
http://www.ceskychov.websnadno.cz/Publikacni-cinnost.html
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.218.180
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A na základě čeho tak usuzujete? Měl jste někdy možnost přímého porovnání stejně upraveného masa více různých plemen? Mně připadá králík jako králík.
Tak taky vstoupim do debaty asi jste moc čistokrevnych druhů králika moc neochutnal co? Není to myšleno ve zlém ,ale rozdíl chuti masa podle druhu králíka je obrovsky co se týče Čs jak je to suprrr ,ale mě osobně uplně nejvíce nadchla chut králíka Tříslového černého to je opravdu špička . Nejdůležitější faktor v dnešní době je délka vykrmu jatečného králíka a na mastná plemena v tomto není ,Druhů je dost stačí si jen vybrat najděte si klub tam jsou všechny druhy zajděte na vystavu prohlídněte a pak si můžete vybrat co se vám bude líbyt ve vaší králikárně . a eště je tu jeden českej poklad ktery ani v nejmenčim nezaostává pozadu co se tyče vytěžnosti a růstovích schopností ČESKY ALBÍN doporučuju v mateřské pozici . Jo a Nb si nepořizujte zněho budete jen zklamáni a ani Vss není špatny
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.170.246
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kromě subjektivního názoru jsem nedávno narazil i na článek přítele Laštovky (kterého jako strakáčkář určitě znáte) a ten mě v tom ještě utvrdil. Krásně v něm popisuje jak dal náš "strakatý poklad" na frak i na kvalitu pěstovaným francouzským křížencům.
http://www.ocasky.cz/druhy/drobni-savci/kralici/cesky-strakac/cesky-strakac
http://www.ceskychov.websnadno.cz/Publikacni-cinnost.html
Tak ten článek jsem četl, jen jsem myslel, že nabídnete zajímavější odpověď než subjektivní názor. :) I tak ale díky za odpověď. Podle mě stejně nejvíc záleží na tom, jak se v kuchyni králík upraví. Mimo to, chuť je vždycky subjektivní. :)
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.70.204
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak taky vstoupim do debaty asi jste moc čistokrevnych druhů králika moc neochutnal co? Není to myšleno ve zlém ,ale rozdíl chuti masa podle druhu králíka je obrovsky co se týče Čs jak je to suprrr ,ale mě osobně uplně nejvíce nadchla chut králíka Tříslového černého to je opravdu špička . Nejdůležitější faktor v dnešní době je délka vykrmu jatečného králíka a na mastná plemena v tomto není ,Druhů je dost stačí si jen vybrat najděte si klub tam jsou všechny druhy zajděte na vystavu prohlídněte a pak si můžete vybrat co se vám bude líbyt ve vaší králikárně . a eště je tu jeden českej poklad ktery ani v nejmenčim nezaostává pozadu co se tyče vytěžnosti a růstovích schopností ČESKY ALBÍN doporučuju v mateřské pozici . Jo a Nb si nepořizujte zněho budete jen zklamáni a ani Vss není špatny
Nedá mě to se nazapojit.Chovám tři plemena Al,Ha a Tč už řadu let a při nich jsem občas měla i jiná Nb ,Nč ,Čv ,ale pro svoji kuchyň si nechávám nejvíce Tč,jejich maso lze přirovnat ke kuřecímu.Nestor chovu Tč pan Mikolášek mě na začátku chovu říkal třísláky co neotetuješ si nech a nikomu je nedávej na maso jsou nejlepší.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.144.210
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak ten článek jsem četl, jen jsem myslel, že nabídnete zajímavější odpověď než subjektivní názor. :) I tak ale díky za odpověď. Podle mě stejně nejvíc záleží na tom, jak se v kuchyni králík upraví. Mimo to, chuť je vždycky subjektivní. :)
No, jestli chcete výsledky od Frantíků na papíře, tak ty samozřejmě nemám (Zdeněk možná jo, tak mu zkuste napsat).
Ať se daří příteli !
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.144.26
Všem moc děkuju za informace, hlavně 170.246
Ještě bych měla dotaz, kolik králíků máte v jednom kotci (při jakých rozměrech)?Králikárna má kotce cca 80x100cm - jsou tedy jen 4 - stačí to na rozdělení mláďat při nějakém početnějším vrhu, aby měli místo?Teď bych pořídila jen mláďata na dokrm, ale na zimu bych pak nechala jednu samičku na připuštění.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.173.6
Tyto čtyři kotce Vám pro jednu samici bohatě stačí.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.6.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tyto čtyři kotce Vám pro jednu samici bohatě stačí.
V žádném případě není chuťově králík jako králík! Konkrétně porovnávám kvalitu masa Čv a Sž. Nesrovnatelné, všichni zájemci sáhnou vždy raději po Sž.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.188.76
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
V žádném případě není chuťově králík jako králík! Konkrétně porovnávám kvalitu masa Čv a Sž. Nesrovnatelné, všichni zájemci sáhnou vždy raději po Sž.
a nemůže to být vyzrálostí masa? Ono když zabijete čtyřměsíčního nebo sedmiměsíčního střeďáka, taky tam je neskutečný rozdíl.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.182.197
Súhlasím s tvrdením, že nie je králik ako králik. Mám známeho, ktorý choval králiky celý život, pravdaže iba krížencov - poriadnu smesku :-))) a o plemenách králikov (podľa mňa) nema ani potuchy. Pred pár rokmi som mu daroval samičku HYPLUS, ktorú som mu pripúšťal českým albínom. Po pár mesiacoch som ho navštívil a prišlo aj na tému králiky. Celá jeho rodina si nevedela vynachváliť chuťové vlastnosti králikov odo mňa. Nazývali ich "másloví" mali chuť jemnú ako maslo :-D. ..Samozrejme netvrdím, že je to to najlepšie..iba chcem potvrdiť "není králik jako králik"
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.70.204
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
V žádném případě není chuťově králík jako králík! Konkrétně porovnávám kvalitu masa Čv a Sž. Nesrovnatelné, všichni zájemci sáhnou vždy raději po Sž.
Mohu s vámi jen souhlasit.Chovám léta Al a Tč a při nich jsem měla i Čv, Nb,Nč,Hylu,ale nakonec jsem si pro nás vždy nechávala na maso Tč a Al ti byli nejlepší a kdo si je od nás koupil na maso tak je chtěl příště znovu i když třeba Čv nebo Nb byli větší.Ono každý chce mít králíka co nejdříve a co největšího,ale kvalitnější maso je u králíků krmených déle.Maso je vyzrálejší.Pokud onemocníte dnou,tak první co vám zakáží jsou kupovaná kuřata,jelikož tito brojleři jsou vykrmeni rychle a maco obsahuje hodně dusíkatých látek ,ale doma vykrmené kuře můžete a to platí u ostatních brojlerů.Zdravější je maso,které roste déle.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.71.100
Zdravím,
ale přirovnávat králičí maso k jako by výše postavenému kuřecímu je nesmysl. Pokud chcete jíst kuřecí, koupíte ho za 1/4 ceny masa králičího. Moje sestra nemá ráda chuť ryby. Proto když grilují makrely mají je tak překořeněné, že necítíte rybu. No není to blbina ? Petr S.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.48.30
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak ten článek jsem četl, jen jsem myslel, že nabídnete zajímavější odpověď než subjektivní názor. :) I tak ale díky za odpověď. Podle mě stejně nejvíc záleží na tom, jak se v kuchyni králík upraví. Mimo to, chuť je vždycky subjektivní. :)
Naprosto souhlasím že záleží na kuchařce(kuchaři).Asi každý chovatel preferuje to svoje plemeno,ale když vám připravím tři krrálíky k obnědu poznáte to své preferované? Na 100% že NE.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.71.100
Pokud chcete velké (masité)králíky doporučuji křížence samičky Francouzkého berana a Novozelanského bílého. Tito králíci měli čistou váhu ve třech měsících od 2,6 kg do 2,2kg bylo jich 5 sourozenců. Sežrali všechno co jsem jim dal a bylo toho dvojnásobně vic než jsem toho dal ostatním králíkům (Kal+Nb; Ku+Nb; Vss+Nb;) Takže ekonomicky byli pozadu, za ostatnimi křiženci. Byli to ale opravdu zvláštní králíci. Mohutní,silní a řek bych hodně životaschopní. Když jsem je hladil musel jsem hodně roztáhnout ruce, abych je obejmul.
Petr S.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.183
Tak asi Vám nikdo na pekáči nepoví, že tenhle je Kal. a tenhle je zase Tč. Ale poznat od sebe chuťově horší a lepší králíky není problém.
Je to sice už velmi dávno, jsme chovali cca 200 králíků, různých plemen. Postupně jsme přecházeli na Sž. Měli jsme králíka na různý způsob několikrát v týdnu. Jednou při obědě jsme s bratrem oba řekli, že nám ten králík dneska moc nejede. Oba rodiče nám řekli, že to není dnes Sž, ale Čv. Rozdíl byl markantní, a to jsme byli ještě děti. Nepoznali jsme samozřejmě, že jíme Čv, ale že ten králík není tak dobrý, jako normálně jsme poznali oba hned.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.54.5
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, před časem jsem taky začal chovat králíky a měl stejné nejasnosti jako Vy. Pročtěte si zdejší fórum, daleko do historie toho objevíte hromadu, a nějakou základní literaturu, třeba Kunc: Začínáme s chovem králíků, to je opravdu úplný základ, trochu "lepší" čtení je Zadina: Chov králíků. Stejně si ale spoustu věcí budete zezačátku dělat po svém, zkušenost je nesdělitelná, jak říká můj táta. :)
K Vašim dotazům:
- ceny jsou od 150,- za mladé křížence a výše
- žádné preparáty preventivně proti kokcidióze nedávám a zatím větší problémy nemám; můj názor je, že to v masu pak zůstane; co má chcípnout, ať chcípne - když se nemocné kusy přeléčí, tak jsou potom i neduživí a nemají takové přírůstky jako zdraví králíci; co občas dávám, to je Acidomid, ten se dává na okyselení vody (kokcidie nesnáší kyselé prostředí v trávicím traktu), pak je dobré sem tam hodit větvičky jehličnanů, vrby anebo čerstvý či sušený stonek pelyňku - všechny ty rostliny okyselují trávicí soustavu
- seno je základ a nutnost, králík musí neustále něco přežvykovat, jinak bude mít potíže; pokud jim seno dávat nemůžete nechcete, tak o chovu ani neuvažujte; můj názor na trávu je takový, že by se dávat měla, samozřejmě v omezeném množství (větší hrst na jednoho, třeba i několikrát denně) - když se jí dává víc a láduje se do kotců vidlemi, králíci ji ušlapou do podestýlky - kromě toho, že je to živná půda pro kokcidie, může se tam zapařit a zahnívat a když to králík sežere, tak se v lepším případě podělá; krátkodobě se dá seno zeleným nahradit, ale od podzimu do jara to bez něj nejde
- zrno: pro králíky je vhodný oves a ječmen - oves dávám chovným jedincům a mladým do 3 měsíců, ječmen na výkrm (na ten postupně zvykám); pak už se dá přilepšovat ledasčím - slunečnice a lněné semínko na kvalitu srsti, větvičky ovocných stromů na okus, omezeně chléb (rád kvasí v žaludku a jsou v něm plísně, které se asi taky dostanou do masa), mrkev, celer, petržel, jablka, zbytky ze zahrádky - všechno ale s mírou a ne každý den; pro nejmenší ještě ovesné vločky
- granule jsem se rozhodl nedávat, většina, co se prodává v mém okolí, obsahuje antikokcidika a ty se nesmí podávat neustále a kolik králík sežere (tzv. ad libitum), protože si na ně pak králíci vytvoří rezistenci; po granulích ale králíci očividně rychleji rostou, to nepopírám, ovšem nevěřím tak úplně tomu složení, které se uvádí na obale, a jsem zastáncem tradčních metod (tzv. zdravé maso)
- zkratky králičích plemen hledejte ve vzorníku na webu: http://kralik.plivnik.cz/
- pokud chcete chovat čistokrevně, doporučuju některé z masných plemen: burgundský (s tím mám nejlepší zkušenosti), novozélandský bílý, kalifornský; jsou to plemena opravdu zmasilá, s tenkou kůží, hlavní výhoda je ale v tom, že jsou nejrozšířenější a snadno seženete nepříbuzný pár k chovu; pak se ještě nabízí tyto jedince křížit mezi sebou, jak už radili mnozí nade mnou, ale potomstvo je pak nevzhledné a ta králíkárna prostě líp vypadá, když chováte pouze jedno plemeno
Na tenhle názor jsem čekal 2 roky. Konečně se našel kdo napsal rozumnou věc.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.205.87
co takhle Hyla brojler ? na maso asi dobré bych řekl
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.105.49
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
co takhle Hyla brojler ? na maso asi dobré bych řekl
Na přírustky výborné,ale mě osobně maso moc nechutná.Králík krmený klasicky má prostě maso jemnější a chutnější.Hyla musíte krmit granulemi jinak se těžko dosáhne takových přírustků aby se mohl ve třech měsících porážet.Je to prostě vyhnané maso.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.110.102
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Na přírustky výborné,ale mě osobně maso moc nechutná.Králík krmený klasicky má prostě maso jemnější a chutnější.Hyla musíte krmit granulemi jinak se těžko dosáhne takových přírustků aby se mohl ve třech měsících porážet.Je to prostě vyhnané maso.
Normální plemena králíků také většina lidí neporáží. Tak zrovna tak Hyla se nemusí krmit jen granulemi, ale klasicky. Samozřejmě přírůstky pak nebudou takové, jak se o nich píše. Já to vidím, jaký je rozdíl, když králíky
jen senem a granulemi, sem tam mrkev, kousek jablka a větvičky, nebo když jim dávám i zrní. Ty po granulích rostou mnohem rychleji.