Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.4.162
Zdravím ..nemáte někdo recept na šunku z králíka abych tam nemusel dát rychlosůl?????jsem to zkoušel jen s obyčejnou solí a nespojilo se to nevím kde byla chyba...dík za radu.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.199.239
Sůl vám nic nespojuje, bude to chtít nejspíš zalít vývarem. Ale z králíka to nebude sinej vývar. Docela jsem sám zvědavej na nějakou odzkoušenou radu.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.35.239
Dělala jsem z králíka, přidala jsem tam pár kousku vepřového , ať to není tak suché. Tu normální sůl je potřeba do toho masa vmačkat až to maso začne být takové jakoby oslizlé. Tím se právě v té šunce spojí. Taky pomůže pár kousku rozmixovat. Já ji měla krásné spojenou růžovou.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.35.239
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dělala jsem z králíka, přidala jsem tam pár kousku vepřového , ať to není tak suché. Tu normální sůl je potřeba do toho masa vmačkat až to maso začne být takové jakoby oslizlé. Tím se právě v té šunce spojí. Taky pomůže pár kousku rozmixovat. Já ji měla krásné spojenou růžovou.
Promáčkavala jsem ji minimálně 15 minut. Prostě jsem sedla k telce a mačkala a mačkala.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.35.239
Recept podle kterého jsem ji dělala
Ingredience:
krůtí maso z různých částí krůty, nakrájené na kostky a promíchané (šunka tak bude barevnější a chuťově pestřejší.
kuchyňská sůl (počítáme 20 g soli na 1 kg masa)
moučkový cukr (počítáme 1 malou vrchovatou lžičku na 1 kg masa)
Postup
Maso promícháme se solí a cukrem. Vše potom důkladně prohněteme – sůl a cukr je třeba do masa pořádně „zapracovat“. Maso pak vložíme do formy a víko na maso pořádně „natlačíme“.
Maso necháme 3–4 dny zrát v lednici. Formu poté vyjmeme, vložíme do hrnce s vodou a 2,5–3 hodiny zahříváme při 80 °C.
Přes noc opět necháme vychladnout v lednici. Pak vyklopíme z formy – a můžeme ochutnávat.
Místo krůtího masa jsem dělala z králíka -1 kg králík + 0,15kg vepřová kýta
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.179.130
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím ..nemáte někdo recept na šunku z králíka abych tam nemusel dát rychlosůl?????jsem to zkoušel jen s obyčejnou solí a nespojilo se to nevím kde byla chyba...dík za radu.
Spojte to prátem . Pokud budete dělat šunku pouze z králíka udělejte ho z králičího . Ale nechá se míchat i z jiným druhem masa . Má to potom i jinou barvu . Rychlosůl nikdy nepoužívám , ale při nakládání do normální soli přidávám trošku práškovýho cukru . A další věcí je dobrá forma na vaření šunky . Hodně zdaru.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.143.138
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím ..nemáte někdo recept na šunku z králíka abych tam nemusel dát rychlosůl?????jsem to zkoušel jen s obyčejnou solí a nespojilo se to nevím kde byla chyba...dík za radu.
Ahoj.Dělám šunku každý týden.Sice s kuřecího,ale vliv to nemá.
Nechej si pár kousků masa a zbytek rozmělni tyčovým mixérem.Poté vmíchej kousky masa a dej do šunkovaru vyloženým mikrotenovým sáčkem a pořádně z toho vymačkej vzduch!!! Nechám ji 12 hod. v lednici a nemám problém s proležením masa.3-4 dny se bere na vepřovou šunku.Dávkuji dle návodu kolegyně nademnou,ale vařím na max. teplotu 75 stupňů a stačí 1,5 hod. Hlavně šunkovar vkládej až do ohřáté vody.Staré recepty říkají, co kilo masa,to hodina vaření.
Vydrží v pohodě 5 dní,ale pokud nemáš kráječ na salámy,tak se nebudeš stydět mít pořádné kolečka
a za tři dny je po ní
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.143.138
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím ..nemáte někdo recept na šunku z králíka abych tam nemusel dát rychlosůl?????jsem to zkoušel jen s obyčejnou solí a nespojilo se to nevím kde byla chyba...dík za radu.
Ještě jsem zapomněl na 0,1l vody
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.4.162
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ještě jsem zapomněl na 0,1l vody
kam tu vodu???
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.154.82
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
kam tu vodu???
V té vodě rozmícháš sůl,cukr a přidáš ji k masu,poté rozmixuješ,vznikne lepivá spojka,přidáš kostky zbylého masa a hurá do šunkovaru.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.182
Moc děkuju za zde uveřejněné recepty a rady
Přidávám fotku mé úplně první šunky z králíka. Přidala jsem trochu vepřové plece a málem jsme jí snědli teplou
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.182
Měla jsem víc masa, než se vešlo do šunkovaru, tak jsem ten zbytek napěchovala do plechového hrnečku a ten jsem v lednici zatížila sklenicí s vodou a ani ta se po uvaření nerozpadala
Tady na téhle fotce je rozkrojená ta z hrnečku
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.179.130
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Měla jsem víc masa, než se vešlo do šunkovaru, tak jsem ten zbytek napěchovala do plechového hrnečku a ten jsem v lednici zatížila sklenicí s vodou a ani ta se po uvaření nerozpadala
Tady na téhle fotce je rozkrojená ta z hrnečku
Opravdu vypadá moc dobře .
Nedávno se tu řešil šunkovar . Obě témata jsou velice podobná . Napsal jsem tam radu pro ty ,kdo by si šunku rádi uvařili a nemají zrovinka šunkovar a chuť by byla . Proto to sem přidám ,aby to bylo pěkně pohromadě.
Dneska již šunkovar vůbec nepoužívám . Je to zbytečný kus do kuchyně. Po vyrobení budoucí šunky smícháním ingrediencí , pomocí malé naběračky napěchuji do pytlíku na tlačenku , používám průměr caa 10 cm . Zavážu provázkem bez vzduchu pěkně utažené . Nechá se 48 hodin uležet v lednici . Po té vyndám a aby se zabránilo prasknutí a docílilo stlačení při vaření , omotám strečovou folií (4až5 krát) , která se pěkně předepne . Po té šunku uvařím v zavařovacím hrnci .
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.155.27
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Moc děkuju za zde uveřejněné recepty a rady
Přidávám fotku mé úplně první šunky z králíka. Přidala jsem trochu vepřové plece a málem jsme jí snědli teplou
mäso bolo krajane na kocky ? pridavali ste aj nejaky vývar? na dobre spojenie . ako dlho ste to varili a pri akej teplote
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.182
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
mäso bolo krajane na kocky ? pridavali ste aj nejaky vývar? na dobre spojenie . ako dlho ste to varili a pri akej teplote
Maso jsem nakrájela na kostky a asi třetinu trochu rozmixovala tyčovým mixerem. Vodu jsem nepřidávala, jen sůl a cukr, tak jak je uvedeno výš v receptu a potom rukou pořádně promačkala až se to začalo celé spojovat a potom pořádně napěchovat. Dva dny jsem nechala už napěchované uležet v lednici a vařila ponořené ve vodě v troubě na 80°C, asi 2,5hod.
Ano, jak píše příspěvek výš, také si myslím, že šunkovar není nutný, ty sáčky co jsou na tlačenku vyzkouším příště
Ten zbytek masa jsem měla v obyčejném mikrotenovém sáčku napěchované v plechovém hrnku. Do lednice jsem to zatížila sklenicí s vodou a při vaření už to ničím zatížené nebylo a je ta šunka taky pěkně kompaktní
nerozpadá se
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.48.30
Táké já jsem dnes uvařil svoji první králičí šunku, opravdu BOMBA . 
Od rodiny jsem dostal "řád šunky zlaté"
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.182
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím ..nemáte někdo recept na šunku z králíka abych tam nemusel dát rychlosůl?????jsem to zkoušel jen s obyčejnou solí a nespojilo se to nevím kde byla chyba...dík za radu.
Rychlo sůl nedávejte. Je to strašný svinstvo a v obchodech je v každé uzenině.
Na kilo masa dávám 1dcl vody, 18 - 20g soli, podle toho, jak to máte rádi slané, nám stačí 18g.
Pak je důležité přidat vrchovatou lžičku moučkového cukru, nebo lžíci medu - ne moc plnou. S medem mi chutná víc. Taky si tam můžete přidávat různé druhy koření, nebo bylinek.
Nám třeba chutnají s celým barevným pepřem.
Někdy mletý rozmarýn, nebo mletý koriandr, nebo muškátový oříšek, atd. V tom se meze nekladou. Záleží na tom, jaké koření, nebo bylinky vám chutnají. Dělal jsem i s česnekem a také super.
Pro zpracování musíte maso dlouze hnětat i s vodou a ingrediencemi, které do šunky chcete dát, až se vám udělá na mase takový šlem, který šunku spojí. Můžete si taky udělat s pár kostek a vody v mixeru udělat navíc faš, která vám to pomůže lépe spojit.
Mám šunkovar s pružinovým víkem. Do toho to nandám a víkem slisuji. Dám do lednice tak na 24 hodin.
Co se týká samotného vaření, tak se mi daleko více osvědčilo místo vaření v hrnci to dát do trouby, nastavit si tam teplotu mírně pod 80 stupňů a dvě hodiny zahřívat. Nemusíte hlídat teplotu vody v hrnci a taky nemusíte dolévat vodu, a ani hlídat čas. Trouba vám po dvou hodinách sama zazvoní, že je mňamka hotová. ![]()
Kolikrát máme co se brzdit, abychom ji nesnědli ještě teplou. ![]()
Stále experimentujeme s kořením a bylinkami a tak se nám nikdy nepřejí, protože ji můžeme dělat pokaždé trochu jinak. Tento recept děláme jak z králíka, tak kuřecího, krůtího i vepřového masa. Dokonce 2x i z hovězího. To byla lahůdka, ale to je strašně drahé maso.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.90.15
Dobry den,sunku delám z kralika nebo drubeze,nikdy jsem nemel problem ,aby se spojila,ale kdyz ji srovnam z kupovanou,zda se mi suchá a ne stavnata.Sunku varim v sunkovaru a je stlacená pruzinou.Vzdy po uvareni sunky je v prostoru pruziny stava y masa,varim pri teplote 70=80 stupnu 2 hodiny,napln je vzdy plus minus 1kg.Máte ji tez suchou,kdyz ne,prosim poradte.Dekuji..
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.199.239
Asi to je dobrej nápad si udělat šunku, jen by to chtělo umět nakrájet na slabo. Jinak i na kráječi to úplně nejde a tím je rychle po šunce. Z tohoto důvodu se mi do toho nechce. Před cca 30 lety jsme to dělali z vepřového a vždy byla za krátkej čas snědená. ![]()
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.182
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobry den,sunku delám z kralika nebo drubeze,nikdy jsem nemel problem ,aby se spojila,ale kdyz ji srovnam z kupovanou,zda se mi suchá a ne stavnata.Sunku varim v sunkovaru a je stlacená pruzinou.Vzdy po uvareni sunky je v prostoru pruziny stava y masa,varim pri teplote 70=80 stupnu 2 hodiny,napln je vzdy plus minus 1kg.Máte ji tez suchou,kdyz ne,prosim poradte.Dekuji..
Je jasné, že mokrou tak jako v krámu ji nikdy mít nebudete a chtělo by se mi říct zaplať pánbůh.
Jde totiž o to, že v krámu ji mají mokrou kvůli tomu, aby ji zlevnili. Když je tam na 1kg masa třeba 30 % vody, tak to bude stát o 20 % méně, než šunka, která jako domácí bude mít pouze 10 % vody.
( Pro rejpali, ty % jsem si vycucal z prstu, protože je přesně nevím. )
Problém je ale v tom, jak jste sám poznal, že maso tolik vody v sobě samo o sobě neudrží a proto nastupuje chemie a škroby, atd. ![]()
Takže si místo šunky kupujete napůl chemickej koktejl a ten fakt, že se vám bude zdát šťavnatější, nepřebije to, že je to svinstvo. Doma si uděláte šunku cca 100 % masa, to v krámu asi těžko koupíte.
A kdyby ano, tak tam bude na 100 % rychlosůl. To je taky strašný sajrajt.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.179.130
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je jasné, že mokrou tak jako v krámu ji nikdy mít nebudete a chtělo by se mi říct zaplať pánbůh.
Jde totiž o to, že v krámu ji mají mokrou kvůli tomu, aby ji zlevnili. Když je tam na 1kg masa třeba 30 % vody, tak to bude stát o 20 % méně, než šunka, která jako domácí bude mít pouze 10 % vody.
( Pro rejpali, ty % jsem si vycucal z prstu, protože je přesně nevím. )
Problém je ale v tom, jak jste sám poznal, že maso tolik vody v sobě samo o sobě neudrží a proto nastupuje chemie a škroby, atd. ![]()
Takže si místo šunky kupujete napůl chemickej koktejl a ten fakt, že se vám bude zdát šťavnatější, nepřebije to, že je to svinstvo. Doma si uděláte šunku cca 100 % masa, to v krámu asi těžko koupíte.
A kdyby ano, tak tam bude na 100 % rychlosůl. To je taky strašný sajrajt.
Bože to je žvanění .
Já bych vám chtěl poradit , část masa najemno umelte a přidejte na 1kg 100ml smetany a 100ml vody . I vaše doba vaření , se mi zdá příliž dlouhá . Zejména dlouhé vaření šunku vysušuje .Vaření v šunkovaru je intenzivní , proto bych vařil pouze hodinu 10 minut na teplotě jako vy . Vyzkoušejte a dejte vědět výsledek.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.179.130
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Bože to je žvanění .
Já bych vám chtěl poradit , část masa najemno umelte a přidejte na 1kg 100ml smetany a 100ml vody . I vaše doba vaření , se mi zdá příliž dlouhá . Zejména dlouhé vaření šunku vysušuje .Vaření v šunkovaru je intenzivní , proto bych vařil pouze hodinu 10 minut na teplotě jako vy . Vyzkoušejte a dejte vědět výsledek.
už jsem z toho unavený . Ta smetana s vodou jsou na 2kg
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.48.30
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobry den,sunku delám z kralika nebo drubeze,nikdy jsem nemel problem ,aby se spojila,ale kdyz ji srovnam z kupovanou,zda se mi suchá a ne stavnata.Sunku varim v sunkovaru a je stlacená pruzinou.Vzdy po uvareni sunky je v prostoru pruziny stava y masa,varim pri teplote 70=80 stupnu 2 hodiny,napln je vzdy plus minus 1kg.Máte ji tez suchou,kdyz ne,prosim poradte.Dekuji..
Já vařim 90 minut a suchá rozhodně není.Na 1kg králíka jsem dal cca 200g vepřové plece.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.182
No ono je rozdíl, jestli to děláte v hrnci s vodou a nebo v troubě. Dělal jsem to kratší dobu a vprostřed nebyla.
Navíc já nejsem ten, kdo si stěžuje, že je šunka suchá. Mě se ta moje zdá šťavnatá dost.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.222.254
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.110.102
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nejlepší Je koupit v potravinách směs "PRAGANDA"
Taky prodávají jed na krysy.
S trochou nadsázky by se dalo říct, že je to skoro stejné!!!
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.195.78
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Taky prodávají jed na krysy.
S trochou nadsázky by se dalo říct, že je to skoro stejné!!!
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.17.55
dal bych si