Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

3.11.2013 10:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.162

Zdravím ..nemáte někdo recept na šunku z králíka abych tam nemusel dát rychlosůl?????jsem to zkoušel jen s obyčejnou solí a nespojilo se to nevím kde byla chyba...dík za radu.smajlík

Neregistrovaný uživatel

3.11.2013 10:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.199.239

Sůl vám nic nespojuje, bude to chtít nejspíš zalít vývarem. Ale z králíka to nebude sinej vývar. Docela jsem sám zvědavej na nějakou odzkoušenou radu.

Neregistrovaný uživatel

3.11.2013 11:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.239

Dělala jsem z králíka, přidala jsem tam pár kousku vepřového , ať to není tak suché. Tu normální sůl je potřeba do toho masa vmačkat až to maso začne být takové jakoby oslizlé. Tím se právě v té šunce spojí. Taky pomůže pár kousku rozmixovat. Já ji měla krásné spojenou růžovou.

Neregistrovaný uživatel

3.11.2013 11:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.239

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dělala jsem z králíka, přidala jsem tam pár kousku vepřového , ať to není tak suché. Tu normální sůl je potřeba do toho masa vmačkat až to maso začne být takové jakoby oslizlé. Tím se právě v té šunce spojí. Taky pomůže pár kousku rozmixovat. Já ji měla krásné spojenou růžovou.

Promáčkavala jsem ji minimálně 15 minut. Prostě jsem sedla k telce a mačkala a mačkala.

Neregistrovaný uživatel

3.11.2013 11:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.239

Recept podle kterého jsem ji dělala
Ingredience:
krůtí maso z různých částí krůty, nakrájené na kostky a promíchané (šunka tak bude barevnější a chuťově pestřejší.

kuchyňská sůl (počítáme 20 g soli na 1 kg masa)
moučkový cukr (počítáme 1 malou vrchovatou lžičku na 1 kg masa)
Postup
Maso promícháme se solí a cukrem. Vše potom důkladně prohněteme – sůl a cukr je třeba do masa pořádně „zapracovat“. Maso pak vložíme do formy a víko na maso pořádně „natlačíme“.

Maso necháme 3–4 dny zrát v lednici. Formu poté vyjmeme, vložíme do hrnce s vodou a 2,5–3 hodiny zahříváme při 80 °C.

Přes noc opět necháme vychladnout v lednici. Pak vyklopíme z formy – a můžeme ochutnávat.

Místo krůtího masa jsem dělala z králíka -1 kg králík + 0,15kg vepřová kýta

Neregistrovaný uživatel

3.11.2013 13:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.179.130

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím ..nemáte někdo recept na šunku z králíka abych tam nemusel dát rychlosůl?????jsem to zkoušel jen s obyčejnou solí a nespojilo se to nevím kde byla chyba...dík za radu.smajlík

Spojte to prátem . Pokud budete dělat šunku pouze z králíka udělejte ho z králičího . Ale nechá se míchat i z jiným druhem masa . Má to potom i jinou barvu . Rychlosůl nikdy nepoužívám , ale při nakládání do normální soli přidávám trošku práškovýho cukru . A další věcí je dobrá forma na vaření šunky . Hodně zdaru.

Neregistrovaný uživatel

3.11.2013 18:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.138

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím ..nemáte někdo recept na šunku z králíka abych tam nemusel dát rychlosůl?????jsem to zkoušel jen s obyčejnou solí a nespojilo se to nevím kde byla chyba...dík za radu.smajlík

Ahoj.Dělám šunku každý týden.Sice s kuřecího,ale vliv to nemá.
Nechej si pár kousků masa a zbytek rozmělni tyčovým mixérem.Poté vmíchej kousky masa a dej do šunkovaru vyloženým mikrotenovým sáčkem a pořádně z toho vymačkej vzduch!!! Nechám ji 12 hod. v lednici a nemám problém s proležením masa.3-4 dny se bere na vepřovou šunku.Dávkuji dle návodu kolegyně nademnou,ale vařím na max. teplotu 75 stupňů a stačí 1,5 hod. Hlavně šunkovar vkládej až do ohřáté vody.Staré recepty říkají, co kilo masa,to hodina vaření.
Vydrží v pohodě 5 dní,ale pokud nemáš kráječ na salámy,tak se nebudeš stydět mít pořádné kolečka
a za tři dny je po nísmajlík

Neregistrovaný uživatel

3.11.2013 18:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.138

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím ..nemáte někdo recept na šunku z králíka abych tam nemusel dát rychlosůl?????jsem to zkoušel jen s obyčejnou solí a nespojilo se to nevím kde byla chyba...dík za radu.smajlík

Ještě jsem zapomněl na 0,1l vodysmajlík

Neregistrovaný uživatel

4.11.2013 18:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.162

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ještě jsem zapomněl na 0,1l vodysmajlík

kam tu vodu???

Neregistrovaný uživatel

4.11.2013 19:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.82

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
kam tu vodu???

V té vodě rozmícháš sůl,cukr a přidáš ji k masu,poté rozmixuješ,vznikne lepivá spojka,přidáš kostky zbylého masa a hurá do šunkovaru.

Neregistrovaný uživatel

6.12.2013 22:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.182

Moc děkuju za zde uveřejněné recepty a rady smajlík Přidávám fotku mé úplně první šunky z králíka. Přidala jsem trochu vepřové plece a málem jsme jí snědli teplou smajlík

Neregistrovaný uživatel

6.12.2013 22:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.182

Měla jsem víc masa, než se vešlo do šunkovaru, tak jsem ten zbytek napěchovala do plechového hrnečku a ten jsem v lednici zatížila sklenicí s vodou a ani ta se po uvaření nerozpadala smajlík Tady na téhle fotce je rozkrojená ta z hrnečku smajlík

Neregistrovaný uživatel

6.12.2013 22:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.179.130

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Měla jsem víc masa, než se vešlo do šunkovaru, tak jsem ten zbytek napěchovala do plechového hrnečku a ten jsem v lednici zatížila sklenicí s vodou a ani ta se po uvaření nerozpadala smajlík Tady na téhle fotce je rozkrojená ta z hrnečku smajlík

Opravdu vypadá moc dobře .
Nedávno se tu řešil šunkovar . Obě témata jsou velice podobná . Napsal jsem tam radu pro ty ,kdo by si šunku rádi uvařili a nemají zrovinka šunkovar a chuť by byla . Proto to sem přidám ,aby to bylo pěkně pohromadě.
Dneska již šunkovar vůbec nepoužívám . Je to zbytečný kus do kuchyně. Po vyrobení budoucí šunky smícháním ingrediencí , pomocí malé naběračky napěchuji do pytlíku na tlačenku , používám průměr caa 10 cm . Zavážu provázkem bez vzduchu pěkně utažené . Nechá se 48 hodin uležet v lednici . Po té vyndám a aby se zabránilo prasknutí a docílilo stlačení při vaření , omotám strečovou folií (4až5 krát) , která se pěkně předepne . Po té šunku uvařím v zavařovacím hrnci .

Neregistrovaný uživatel

6.12.2013 22:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.155.27

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Moc děkuju za zde uveřejněné recepty a rady smajlík Přidávám fotku mé úplně první šunky z králíka. Přidala jsem trochu vepřové plece a málem jsme jí snědli teplou smajlík

mäso bolo krajane na kocky ? pridavali ste aj nejaky vývar? na dobre spojenie . ako dlho ste to varili a pri akej teplote smajlík

Neregistrovaný uživatel

6.12.2013 22:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.182

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
mäso bolo krajane na kocky ? pridavali ste aj nejaky vývar? na dobre spojenie . ako dlho ste to varili a pri akej teplote smajlík

Maso jsem nakrájela na kostky a asi třetinu trochu rozmixovala tyčovým mixerem. Vodu jsem nepřidávala, jen sůl a cukr, tak jak je uvedeno výš v receptu a potom rukou pořádně promačkala až se to začalo celé spojovat a potom pořádně napěchovat. Dva dny jsem nechala už napěchované uležet v lednici a vařila ponořené ve vodě v troubě na 80°C, asi 2,5hod.

Ano, jak píše příspěvek výš, také si myslím, že šunkovar není nutný, ty sáčky co jsou na tlačenku vyzkouším příště smajlík
Ten zbytek masa jsem měla v obyčejném mikrotenovém sáčku napěchované v plechovém hrnku. Do lednice jsem to zatížila sklenicí s vodou a při vaření už to ničím zatížené nebylo a je ta šunka taky pěkně kompaktní smajlík nerozpadá se smajlík

Neregistrovaný uživatel

7.12.2013 14:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.30

Táké já jsem dnes uvařil svoji první králičí šunku, opravdu BOMBA . smajlík
Od rodiny jsem dostal "řád šunky zlaté" smajlík

Neregistrovaný uživatel

8.12.2013 13:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.182

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím ..nemáte někdo recept na šunku z králíka abych tam nemusel dát rychlosůl?????jsem to zkoušel jen s obyčejnou solí a nespojilo se to nevím kde byla chyba...dík za radu.smajlík

Rychlo sůl nedávejte. Je to strašný svinstvo a v obchodech je v každé uzenině.

Na kilo masa dávám 1dcl vody, 18 - 20g soli, podle toho, jak to máte rádi slané, nám stačí 18g.
Pak je důležité přidat vrchovatou lžičku moučkového cukru, nebo lžíci medu - ne moc plnou. S medem mi chutná víc. Taky si tam můžete přidávat různé druhy koření, nebo bylinek.

Nám třeba chutnají s celým barevným pepřem.

Někdy mletý rozmarýn, nebo mletý koriandr, nebo muškátový oříšek, atd. V tom se meze nekladou. Záleží na tom, jaké koření, nebo bylinky vám chutnají. Dělal jsem i s česnekem a také super.

Pro zpracování musíte maso dlouze hnětat i s vodou a ingrediencemi, které do šunky chcete dát, až se vám udělá na mase takový šlem, který šunku spojí. Můžete si taky udělat s pár kostek a vody v mixeru udělat navíc faš, která vám to pomůže lépe spojit.

Mám šunkovar s pružinovým víkem. Do toho to nandám a víkem slisuji. Dám do lednice tak na 24 hodin.

Co se týká samotného vaření, tak se mi daleko více osvědčilo místo vaření v hrnci to dát do trouby, nastavit si tam teplotu mírně pod 80 stupňů a dvě hodiny zahřívat. Nemusíte hlídat teplotu vody v hrnci a taky nemusíte dolévat vodu, a ani hlídat čas. Trouba vám po dvou hodinách sama zazvoní, že je mňamka hotová. smajlík

Kolikrát máme co se brzdit, abychom ji nesnědli ještě teplou. smajlík

Stále experimentujeme s kořením a bylinkami a tak se nám nikdy nepřejí, protože ji můžeme dělat pokaždé trochu jinak. Tento recept děláme jak z králíka, tak kuřecího, krůtího i vepřového masa. Dokonce 2x i z hovězího. To byla lahůdka, ale to je strašně drahé maso.smajlík

Neregistrovaný uživatel

9.12.2013 16:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.15

Dobry den,sunku delám z kralika nebo drubeze,nikdy jsem nemel problem ,aby se spojila,ale kdyz ji srovnam z kupovanou,zda se mi suchá a ne stavnata.Sunku varim v sunkovaru a je stlacená pruzinou.Vzdy po uvareni sunky je v prostoru pruziny stava y masa,varim pri teplote 70=80 stupnu 2 hodiny,napln je vzdy plus minus 1kg.Máte ji tez suchou,kdyz ne,prosim poradte.Dekuji..

Neregistrovaný uživatel

9.12.2013 16:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.199.239

Asi to je dobrej nápad si udělat šunku, jen by to chtělo umět nakrájet na slabo. Jinak i na kráječi to úplně nejde a tím je rychle po šunce. Z tohoto důvodu se mi do toho nechce. Před cca 30 lety jsme to dělali z vepřového a vždy byla za krátkej čas snědená. smajlíksmajlík

Neregistrovaný uživatel

10.12.2013 00:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.182

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobry den,sunku delám z kralika nebo drubeze,nikdy jsem nemel problem ,aby se spojila,ale kdyz ji srovnam z kupovanou,zda se mi suchá a ne stavnata.Sunku varim v sunkovaru a je stlacená pruzinou.Vzdy po uvareni sunky je v prostoru pruziny stava y masa,varim pri teplote 70=80 stupnu 2 hodiny,napln je vzdy plus minus 1kg.Máte ji tez suchou,kdyz ne,prosim poradte.Dekuji..

Je jasné, že mokrou tak jako v krámu ji nikdy mít nebudete a chtělo by se mi říct zaplať pánbůh.smajlík

Jde totiž o to, že v krámu ji mají mokrou kvůli tomu, aby ji zlevnili. Když je tam na 1kg masa třeba 30 % vody, tak to bude stát o 20 % méně, než šunka, která jako domácí bude mít pouze 10 % vody.

( Pro rejpali, ty % jsem si vycucal z prstu, protože je přesně nevím. )

Problém je ale v tom, jak jste sám poznal, že maso tolik vody v sobě samo o sobě neudrží a proto nastupuje chemie a škroby, atd. smajlík

Takže si místo šunky kupujete napůl chemickej koktejl a ten fakt, že se vám bude zdát šťavnatější, nepřebije to, že je to svinstvo. Doma si uděláte šunku cca 100 % masa, to v krámu asi těžko koupíte.

A kdyby ano, tak tam bude na 100 % rychlosůl. To je taky strašný sajrajt. smajlík

Neregistrovaný uživatel

10.12.2013 09:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.179.130

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Je jasné, že mokrou tak jako v krámu ji nikdy mít nebudete a chtělo by se mi říct zaplať pánbůh.smajlík

Jde totiž o to, že v krámu ji mají mokrou kvůli tomu, aby ji zlevnili. Když je tam na 1kg masa třeba 30 % vody, tak to bude stát o 20 % méně, než šunka, která jako domácí bude mít pouze 10 % vody.

( Pro rejpali, ty % jsem si vycucal z prstu, protože je přesně nevím. )

Problém je ale v tom, jak jste sám poznal, že maso tolik vody v sobě samo o sobě neudrží a proto nastupuje chemie a škroby, atd. smajlík

Takže si místo šunky kupujete napůl chemickej koktejl a ten fakt, že se vám bude zdát šťavnatější, nepřebije to, že je to svinstvo. Doma si uděláte šunku cca 100 % masa, to v krámu asi těžko koupíte.

A kdyby ano, tak tam bude na 100 % rychlosůl. To je taky strašný sajrajt. smajlík

Bože to je žvanění .
Já bych vám chtěl poradit , část masa najemno umelte a přidejte na 1kg 100ml smetany a 100ml vody . I vaše doba vaření , se mi zdá příliž dlouhá . Zejména dlouhé vaření šunku vysušuje .Vaření v šunkovaru je intenzivní , proto bych vařil pouze hodinu 10 minut na teplotě jako vy . Vyzkoušejte a dejte vědět výsledek.

Neregistrovaný uživatel

10.12.2013 09:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.179.130

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Bože to je žvanění .
Já bych vám chtěl poradit , část masa najemno umelte a přidejte na 1kg 100ml smetany a 100ml vody . I vaše doba vaření , se mi zdá příliž dlouhá . Zejména dlouhé vaření šunku vysušuje .Vaření v šunkovaru je intenzivní , proto bych vařil pouze hodinu 10 minut na teplotě jako vy . Vyzkoušejte a dejte vědět výsledek.

už jsem z toho unavený . Ta smetana s vodou jsou na 2kg

Neregistrovaný uživatel

10.12.2013 17:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.30

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobry den,sunku delám z kralika nebo drubeze,nikdy jsem nemel problem ,aby se spojila,ale kdyz ji srovnam z kupovanou,zda se mi suchá a ne stavnata.Sunku varim v sunkovaru a je stlacená pruzinou.Vzdy po uvareni sunky je v prostoru pruziny stava y masa,varim pri teplote 70=80 stupnu 2 hodiny,napln je vzdy plus minus 1kg.Máte ji tez suchou,kdyz ne,prosim poradte.Dekuji..

Já vařim 90 minut a suchá rozhodně není.Na 1kg králíka jsem dal cca 200g vepřové plece.

Neregistrovaný uživatel

11.12.2013 20:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.182

No ono je rozdíl, jestli to děláte v hrnci s vodou a nebo v troubě. Dělal jsem to kratší dobu a vprostřed nebyla.

Navíc já nejsem ten, kdo si stěžuje, že je šunka suchá. Mě se ta moje zdá šťavnatá dost. smajlík

Neregistrovaný uživatel

16.7.2014 16:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.222.254

Nejlepší Je koupit v potravinách směs "PRAGANDA"

Neregistrovaný uživatel

19.7.2014 13:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.110.102

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nejlepší Je koupit v potravinách směs "PRAGANDA"

Taky prodávají jed na krysy.

S trochou nadsázky by se dalo říct, že je to skoro stejné!!!

Neregistrovaný uživatel

19.7.2014 13:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.195.78

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Taky prodávají jed na krysy.

S trochou nadsázky by se dalo říct, že je to skoro stejné!!!

smajlík

Neregistrovaný uživatel

24.7.2014 19:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.55

dal bych sismajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík