Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.45
Dnes jsem na jedné fotce viděla viset králíka vcelku v uzáku. Začala jsem hledat na webu a zjistila jsem, že v Dolní Cerekvi letos v říjnu podávali uzeného králíka. Proto se ptám- králičí maso se dá udit? Je přece dost suché. Zkoušel už to někdo? Poraďte, jestli máte někdo s tímto zkušenosti. Nemyslím samozřejmě klobásky, ty vím že jdou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.43.245
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dnes jsem na jedné fotce viděla viset králíka vcelku v uzáku. Začala jsem hledat na webu a zjistila jsem, že v Dolní Cerekvi letos v říjnu podávali uzeného králíka. Proto se ptám- králičí maso se dá udit? Je přece dost suché. Zkoušel už to někdo? Poraďte, jestli máte někdo s tímto zkušenosti. Nemyslím samozřejmě klobásky, ty vím že jdou.
Také čekám na nějaké odezvy. Bylo by zajímavé o tom něco vědět. Hlavně jestli je to vůbec k jídlu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.56
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Také čekám na nějaké odezvy. Bylo by zajímavé o tom něco vědět. Hlavně jestli je to vůbec k jídlu.
...poznám jedného čo to robí, ale nejedol som to , a a ni som to nevidel, ale vraj je to dobrota, neviem či sa udí uvarený , alebo surový, tiež by ma to zaujímalo
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.82
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dnes jsem na jedné fotce viděla viset králíka vcelku v uzáku. Začala jsem hledat na webu a zjistila jsem, že v Dolní Cerekvi letos v říjnu podávali uzeného králíka. Proto se ptám- králičí maso se dá udit? Je přece dost suché. Zkoušel už to někdo? Poraďte, jestli máte někdo s tímto zkušenosti. Nemyslím samozřejmě klobásky, ty vím že jdou.
kolegové, ptala jsem se starších mlsounů, všichni ho rvou do komína ve formě klobás. Ale napadá mě, co mladého "řízkáče" jako uzené kuře? Ale recept ani na to kuře nevím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.116.46
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
kolegové, ptala jsem se starších mlsounů, všichni ho rvou do komína ve formě klobás. Ale napadá mě, co mladého "řízkáče" jako uzené kuře? Ale recept ani na to kuře nevím.
Duležité je dobře prošpikovat,nasolit,očesnekovat a dát uležet.Jinak recept z chovatele r.1992. Lák se vaří ze soli(2kgna10l vody),do toho se přidá koření-pepř,kmín,bob.list,hřebíček i česnek a cibule.Někdo koření vaři,někdo je dává do studeného láku.maso se vychladlím lákem zaleje a necháme poležet v láku 10dnů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.44
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Duležité je dobře prošpikovat,nasolit,očesnekovat a dát uležet.Jinak recept z chovatele r.1992. Lák se vaří ze soli(2kgna10l vody),do toho se přidá koření-pepř,kmín,bob.list,hřebíček i česnek a cibule.Někdo koření vaři,někdo je dává do studeného láku.maso se vychladlím lákem zaleje a necháme poležet v láku 10dnů.
dobrý den,králíka jsem udil,prase je lepší,ale pro žlučníkáře je králík ideální.Maso jsem nakládal stejně jako vepřový,ale že jsou to malé kusy tak jsem udil dřív.Já maso potíral den před uzením grilovácím kořením. POZOR V receptu v předchozím příspěvku je určitě chyba,já solný lák dělám od oka tak,aby měl chuť přesoleně polévky,nebo mořská vody,když se ji nechtěně napijete.Jinak solím na sucho,první vodu dávám bez sole jen převařenou a pak při dalších výměnách solím.Se solí opatrně.Dobrou chut.
juvl

XXX.XXX.225.238
Ahoj, králík je výborný do klobásků jako pojivo, nemá to chybu.Po 30 ti letech je s kamošem děláme znovu, když sem měl hovězí a vepřové bylo to jiné, pak se to hovězí nesmělo porážet doma, prostě EU.Jako kluci jsme králíka dělali na rožni, neudil sem to.Takže hledám recept, jinak bude styl pokus-omyl...V každém případě to naložím, nějaká žena tam psala recept, celkem ujde, jen koření doladíme.
ikor

XXX.XXX.73.211
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Také čekám na nějaké odezvy. Bylo by zajímavé o tom něco vědět. Hlavně jestli je to vůbec k jídlu.
Recept na 6-7 litrov vodu pridáme 1kg.sol.králiči maso utopime na 5-6dni každiden otočime večer to vyvesíme aby to odkvapkal rano do udarni na pol až jede den dása jesť tak surovo alebo do kapusti do fazule.dobu chuť.
Chovatel Laďa

XXX.XXX.97.68
Uzený králík, na uzení musí být králík dobře osvalený, po zabití králíka necháme ve vodě hodinu odmočit, vyndáme a necháme osušit. Přez noc ho dáme vychladit do ledničky. Druhý den králíka prošpikujeme špekem a na sucho ho nasolíme a dáme ho na pekáči do ledničky na dva dny proležet. Maso špikujeme pomocí dlouhého tekého nože. Nakrájíme špek na tenké hranolky, které dáme na 2 hodiny do mražáku. Vzniklé mražené jehly krásně vpravíme do masa. Králík se může potřít česnekem. Takto připravenýho králíka můžeme dát pozvolna udit. Přeji dobrou chuť...
Dobry den, ja jsem kraliky zkousel udit uz jako kluk a sice kdyz bylo po zabijace nalozeno maso na uzeni, tak jsem tam kralika pridal tak dva dny pred uzenim. V den D povesil maso a speky a kralika pod speky, aby to pekne kapalo na neho.Vysledek byl ten, ze se po nem zaprasilo hned za tepla! co si vzpominam, bylo to fakt dobry.
Jednoduchý a rychlý, králíka porazím, uříznu hlavu a nechám do druhého dne vychladnout, potom posypu solí a potřu dobře česnekem. Takto králíka vložím do misky a zakryji, aby neosychal. V žádném případě nedávat do láku(je to vymočené). Když udím vepřové maso, tak toho králíka pověsím do udírny pod boky, které po celou dobu do králíka kapou, za cca 4-5 hodin je hotový. Lepší šunku nekoupíte. Králík může být takto potřený česnek 3-5 dní, než se začne udit.
Chovatel Laďa
napsal(a):
Uzený králík, na uzení musí být králík dobře osvalený, po zabití králíka necháme ve vodě hodinu odmočit, vyndáme a necháme osušit. Přez noc ho dáme vychladit do ledničky. Druhý den králíka prošpikujeme špekem a na sucho ho nasolíme a dáme ho na pekáči do ledničky na dva dny proležet. Maso špikujeme pomocí dlouhého tekého nože. Nakrájíme špek na tenké hranolky, které dáme na 2 hodiny do mražáku. Vzniklé mražené jehly krásně vpravíme do masa. Králík se může potřít česnekem. Takto připravenýho králíka můžeme dát pozvolna udit. Přeji dobrou chuť...
Ahoj. Můžete mi, prosím, vysvětlit, co odmačujete na zabitém králíkovi?
To není rytí. Několikrát jsem tu napsal, že nechápu, proč po porážce lidi králíka ihned umyjou (nedej Bože ho naloží do nádoby) ve studené vodě. Je známou skutečností, a potvrdí to každý řezník, že umytím masa po porážce před vychladnutím se odstartují rozkladné procesy. Kromě toho, že se z masa vymočí přirozená šťáva - jen si zkuste namočit vepřové na hodinu než z něj uděláte řízky a garantuju vám, že vám nebudou šmakovat. Vím to už z mladých let když jsem se, jako čerstvý ženáč s manželkou (ta uměla ještě míň) učil vařit. Třeba někomu zničím iluze, ale třeba v hospodách se maso před úpravou nemyje právě proto, aby neztratilo chuť.
Ale to jsem asi dalece odbočil, samosebou si všichni dělejte co chcete. Mě jen zajímá důvod. Kupříkladu kdo nemá rád ryby tak prý máčí filé na hodinu do mléka a pak to rybou nesmrdí.
Nemám rád "vůni" králičího masa, vadí mi tak moc, že vlastně jediné jídlo, které z králíka sním s chutí, je klasika = upečený na česneku. Ale kdyby se maso z ještě teplého poraženého králíka ihned ochladilo ve vodě, pach králíka v něm zůstane, nevyjde s párou a já to na talíři poznám a nedokážu to sníst a nebo mi to nebude chutnat! Já nechám králíka vystydnout v chladné místnosti a myje se až těsně před úpravou.
Argumentem k tomu co říkám je, že se poražené prase taky hned nevykoupe v ledové vodě, že ne, ale nechá se vystydnout, nebo se mýlím? A už vůbec si neumím představit, jak by na jatkách koupali vyvrženého býka či krávu!
Jinak díky za rady jak na uzení králíka. Kupované uzené (samosebou vepřové) a uzeniny obecně jsou tak ohavné, že pořízení udírny se mi jeví jako jediná možnost jak se nemuset stát bláznivým vegetariánem .
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Pro toma.50 - po přečtení příspěvků na téma zabití králíků a voda, jsem dospěl k závěru, že se Vám to vysvětlit nedá...
Tohle téma, králik a voda se tady probíralo už nekolikrát. Každé zvíře se po porážce nějakým způsobam myje. Třeba pro to aby se spláchla krev. (video nahoře a mnoho dalších) Já po zabití dám králika do kbelíku s vodou a to proto aby na něm nezaschla krev nebo nějaké nečistoty, prach. Druhý důvod je ten že pri porážce více kusů uchovám maso před masařkami a prachem. Po příchodu domů králiky opláchnu pod tekoucí vodou a osuším utěrkou. Zbytečné namáčení králika přes noc ve vodě se vám může nevyplatit a zvláště dáváteli ho zmrazit. Králičí maso má tendenci nasávat vodu a po rozmražení je velice narušena struktůra masa. Ale pro očistu to bez vody nejde. To co ulpí na kráka po stažení a tam to zaschne, už nidy nedostanete dolů jenom když se to uřízne. Ať si to každý dělá jak chce, ale nesmí mít ostatní za hlupáky protože to někdo dělá jinak.
A k támatu, králik se udit dá a je vynikajíci. Tady opět pomůže voda, tentokrát slaná. Udil jsem jenom zadní stehna a naložil jsem je do slaného láku s octem( velice malé množství octa), nepamatuju si už jak dlouho, ale několik dní. Před uzením jsem udělal marinádu z oleje, pepře, soli, papriky a česneku a přes noc naložil. Udí se několik hodin při nižší teplotě asi jako ryba. Během uzení se ješte potírá tou marinádou. Víckrát jsem to nedělal, je to pracné a zatápět kvůli 4-6 stehýnkám se nevyplatí. Recept jsem dostal od známého.
Tak jsem vyzkoušela uzení králíka. Ze dvou králíků jsem nechala hřbet a zadní stehna, které jsem týden mněla naložené v solném láku s vepř. masem po zabíjačce. Králíčí maso jsem vykostila a zarolovala do bůčku. Vznikla vepřová roláda plněná králičím masem. Na chuť velice dobré a dá se to krájet na tenké plátky, jako šunka, nerozpadá se !
Mě se náhodou moc líbí, že Tom50 nechce umýt zabitého králíka, aby já nevím co, ale nesnáší králičí vůni. To zní přece logicky. Třeba mu právě tak zajímavě voní, protože ho hygienicky po zabití pošudlí hadrem, což zajisté brzdí rozkladné procesy. Já je myju, čímž je zbavím hlavně případně ulpělé krve na krku. Pardon, nevydržel jsem to. Ta zmínka o nemytí zabitého králíka na mě vždycky funguje a srovnávat odmočení vykostěného vepřového masa s celým králíkem je hovadina. To je jedno, každého věc.
Uzeného králíka jsem jedl. Není to rozhodně šťavnaté a myslím, že stehno nebo hřbet ani být nemůže. Ale škaredé to taky není. Je to trochu problém, nepřesušit suché maso. Sůl navíc vytahuje vodu.
Danko

XXX.XXX.107.126
mozaik
napsal(a):
Mě se náhodou moc líbí, že Tom50 nechce umýt zabitého králíka, aby já nevím co, ale nesnáší králičí vůni. To zní přece logicky. Třeba mu právě tak zajímavě voní, protože ho hygienicky po zabití pošudlí hadrem, což zajisté brzdí rozkladné procesy. Já je myju, čímž je zbavím hlavně případně ulpělé krve na krku. Pardon, nevydržel jsem to. Ta zmínka o nemytí zabitého králíka na mě vždycky funguje a srovnávat odmočení vykostěného vepřového masa s celým králíkem je hovadina. To je jedno, každého věc.
Uzeného králíka jsem jedl. Není to rozhodně šťavnaté a myslím, že stehno nebo hřbet ani být nemůže. Ale škaredé to taky není. Je to trochu problém, nepřesušit suché maso. Sůl navíc vytahuje vodu.
Samozrejme ze po zabiti treba kralika hned umit. Po vychladnuti ho tak na hodinku dat do studenej vody osusit a do mrazaku. To co pise tom 5o je cira hovadina on aby necitil pach kralika tak ho necaha zhnit aj shlpami a tak ho nalozi do cesnaku.
Danko

XXX.XXX.107.126
rabbit
napsal(a):
"Po vychladnuti ho tak na hodinku dat do studenej vody " a to proč?
Nie nadarmo sa vravi ze voda vytaha vsetko. To preto aby sa pory otvorili voda vytiane krv. Za tak kratku dobu nenatiahne maso vodu kludne mozte potom mrazit. Skuste uvidite.
pikaso107

XXX.XXX.182.252
Kralici maso je perfektni uzene, ale pozor je nachylne na presoleni. Po vyuzeni jsem jej rovnou s troskou vody cca 1-2cm ve sklenici zavaril. To byla teprve lahudka.