Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

21.9.2009 14:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.29

Králíky očkuji pravidelně, ale nyní, ač jsou cca 4. měsíc po očkování, jsem ráno u jednoho zpozoovala jakoby nateklé oči - domnívám se, že se jedná právě o tuto chorobu. V chovu jsem ji prozatím neměla ( buším na dřevo - a nyní je to již druhý kus. Jak jsem se tu dočetla, tak se přenáší hmyzem a i popis se shoduje s tím, to co vidím na mém chlupáči. Prvního jsem hned odstranila (rána za uši). Ráda bych se zeptala, zda se dá maso tepelně upravit. Na prvém roste již stračka.Díky za odpověď, ale bez smíchu a ťukání na čelo.

Neregistrovaný uživatel

22.9.2009 14:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.46

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Králíky očkuji pravidelně, ale nyní, ač jsou cca 4. měsíc po očkování, jsem ráno u jednoho zpozoovala jakoby nateklé oči - domnívám se, že se jedná právě o tuto chorobu. V chovu jsem ji prozatím neměla ( buším na dřevo - a nyní je to již druhý kus. Jak jsem se tu dočetla, tak se přenáší hmyzem a i popis se shoduje s tím, to co vidím na mém chlupáči. Prvního jsem hned odstranila (rána za uši). Ráda bych se zeptala, zda se dá maso tepelně upravit. Na prvém roste již stračka.Díky za odpověď, ale bez smíchu a ťukání na čelo.

Zdravím,
mně v posledním týdnu vyhynuli skoro všichni králíci. Žádná zpěněná krev kolem čenichu ani na MXT to nevypadá. Nejsem odborník, možná se pletu. Chci se zeptat jestli může být nějaký problém, pokud bych je všechny zlikvidoval pekáčovou metodou? Pokud by se jednalo o některou z těchto nemocí, je nutné pálit či zakopávat i dosud zdravě vyhlížející jedince u kterých nechci čekat jestli vydrží nebo ne? Pochopitelně králíci nebyli očkovaní, jedná se o vesnickou směsku.
Díky za info, Dany.

Neregistrovaný uživatel

22.9.2009 14:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.169.219

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím,
mně v posledním týdnu vyhynuli skoro všichni králíci. Žádná zpěněná krev kolem čenichu ani na MXT to nevypadá. Nejsem odborník, možná se pletu. Chci se zeptat jestli může být nějaký problém, pokud bych je všechny zlikvidoval pekáčovou metodou? Pokud by se jednalo o některou z těchto nemocí, je nutné pálit či zakopávat i dosud zdravě vyhlížející jedince u kterých nechci čekat jestli vydrží nebo ne? Pochopitelně králíci nebyli očkovaní, jedná se o vesnickou směsku.
Díky za info, Dany.

Dobry den
Podla mojho nazoru ste vasi kralisi zahynuli na kralici mor. V literature sa zvykne uvadzat, ze v niektorych pripadoch kralik uhynie (na mor ) bez viditelnych vonkajsich prejavou.
Moje odporucane je preventivne ockovat aj ked ide o chov len na maso (vesnickou směsku), aspon hovne jedince. Ockovanie nieje az take drahe hlaavne pri vatsom pocte kralikov.
Ked zacnu kralici hynut, osobne by som pockal kym to neskonci , skor by som nejedol ani zdravo vyzerajuce kraliky. Mor ani myxomatoza sice niesu prenosne na cloveka , ale ked je zviera chore moze sa to odzrkadlit na kvalite masa.

JanoH.

Neregistrovaný uživatel

22.9.2009 15:11
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobry den
Podla mojho nazoru ste vasi kralisi zahynuli na kralici mor. V literature sa zvykne uvadzat, ze v niektorych pripadoch kralik uhynie (na mor ) bez viditelnych vonkajsich prejavou.
Moje odporucane je preventivne ockovat aj ked ide o chov len na maso (vesnickou směsku), aspon hovne jedince. Ockovanie nieje az take drahe hlaavne pri vatsom pocte kralikov.
Ked zacnu kralici hynut, osobne by som pockal kym to neskonci , skor by som nejedol ani zdravo vyzerajuce kraliky. Mor ani myxomatoza sice niesu prenosne na cloveka , ale ked je zviera chore moze sa to odzrkadlit na kvalite masa.

JanoH.

No, já osobně se nebudu k těmto nemocem vyjadřovat - nemám s nimi zkušenosti a ani je mít nechci!

Ale osobně bych se té konzumace nebál. Pokud maso řádně tepelně zpracujete, nemělo by zde být žádné riziko. Samozřejmě jen v případě, že králíka sami zabijete, ne nějakou zdechlinu. Taky bych asi určitě nejed králíky, kteří mají myx. v konečné fázi, kdy mají oteklé uši, oči, apod.

Sám mám zkušenost s konzumací masa králíků, kteří měli enterokolitidu a kokcidiozu (už v pokročilém stádiu) a u několika kusů dost ohavný zánět možového a zažívacího ústrojí a musím říci, že maso se mi nezdálo méně kvalitní a to jsem opravdu gurmán!

M.V.

Neregistrovaný uživatel

22.9.2009 15:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.46

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No, já osobně se nebudu k těmto nemocem vyjadřovat - nemám s nimi zkušenosti a ani je mít nechci!

Ale osobně bych se té konzumace nebál. Pokud maso řádně tepelně zpracujete, nemělo by zde být žádné riziko. Samozřejmě jen v případě, že králíka sami zabijete, ne nějakou zdechlinu. Taky bych asi určitě nejed králíky, kteří mají myx. v konečné fázi, kdy mají oteklé uši, oči, apod.

Sám mám zkušenost s konzumací masa králíků, kteří měli enterokolitidu a kokcidiozu (už v pokročilém stádiu) a u několika kusů dost ohavný zánět možového a zažívacího ústrojí a musím říci, že maso se mi nezdálo méně kvalitní a to jsem opravdu gurmán!

M.V.

Díky za reakce. Bílé flíčky na střevech také občas zaznamenám a prostě jen vyhodím játra a maso si nechám - a chutná. Jsem zvědavej co na mě čeká doma, aby ještě vůbec bylo co zabíjet. Dany

Přidejte reakci

Přidat smajlík