Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Výstava Kladno 99 a 8. ročník Memoriálu Vladimíra Janatky
Sdílet:

Výstava Kladno 99 a 8. ročník Memoriálu Vladimíra Janatky

Výstava KLADNO 99 a 8. ročník Memoriálu Vladimíra Janatky Ve dnech 12. - 14. listopadu připravila kladenská ZO ČSCH tradiční propagační...

Ve dnech 12. - 14. listopadu připravila kladenská ZO ČSCH tradiční propagační výstavu exotického ptactva spojenou s již 8. ročníkem soutěžní výstavy - Memoriálu V. Janatky.

Oproti loňskému roku doznala výstava opět některých změn a nyní již lze konstatovat, že změn k lepšímu. Změnilo se uspořádání hlavních voliér, přibyly další expozice (velké voliéry s ukázkami hejna rýžovníků a holoubků a druhá s měkožravými druhy - timálie, špačci atd.), přibylo jezírko s kachničkami a tak výstava opět získala na atraktivnosti, neboť opravdu každý si tu mohl najít to co je jeho srdci či oku nejbližší.

Samostatně se zmíním o další novince letošní výstavy, kterou kladenští chovatelé připravili. Tou bylo uspořádání Chovatelského fora. Vzhledem k tomu, že se tato akce konala souběžně s výstavou a navíc to bylo poprvé, je velikým úspěchem, že akce proběhla. Osobně si myslím, že přednáška MVDr. Tukače měla velký ohlas a také další akce si našly své příznivce.

Každý rok se snažíme, aby se na výstavě objevila co možná nejucelenější kolekce exotického ptactva se zaměřením na některé skupiny doplněné alespoň nějakými raritami. Letos se podařilo zajistit téměř kompletní kolekci rodu Agapornis a tak byli vystaveni Agapornis růžovohrdlý (i v mutacích), škraboškový (i mutační), fischeri, růžovohlavý, oranžovohlavý, etiopský a hnědohlavý. Další pěknou kolekci tvořili loriové v druzích horský, horský rudopáskový, olivový, zelenoocasý, žlutohřbetý a tmavý. Tradičně silně byli zastoupeni Amazoňané v druzích modročelý, žlutohlavý, zelenolící, pomoučený, kubánský, běločelý a venezuelský. K zajímavostem jistě patřila i ukázka tří forem papouška senegalského či vystavené tři druhy Tirik (žlutočelá, kobaltová, zelená). Tradičně výborná je i kolekce Arating (dlouhoocasá, kropenatá, zelenokřídlá, skvrnitá, hnědohrdlá a zlatočelá). Po dlouhé době se začíná projevovat i zvýšený zájem chovatelů o rod Papoušíčků a tak jsme na výstavě viděli čtyři druhy (zelenohřbetý, modrohřbetý, brýlatý, žlutolící). Pro návštěvníky asi nejvděčnější byla expozice kachniček či mluvící kavka a mládě Amazoňana žlutohlavého. Každý návštěvník výstavy hledá i zástupce největších papoušků a nebyl ochuzen ani letos, kdy byl vystaven pár Ary zelenokřídlé ve skvělé kondici. Pro odborníky chovatele bylo asi největším zážitkem sledovat Kakadu inka, leskoptve dlouhoocasé či zástupce z ptačí říše nejmenších - Mlynaříky rudouché.

Soutěžní část výstavy čítala na 600 exponátů ve čtyřech hlavních kategoriích. Tyto byly zastoupeny následovně: Andulky 189 klecí (174 jednotlivců, 11 páru a 4 kolekce), Papoušci 56 klecí, Drobní exoti 130 klecí a Kanáři 195 klecí. Celkem soutěžilo 45 vystavovatelů z celé republiky.

 

 

Výsledky 8. ročníku MVJ:
Andulky:
vítěz výstavy: 0.1 tmavě modrá skořicová opalinová L. Groda
protějšek vítěze: 1.0 světle modrý skořicový L. Groda
nejlepší pár: 1.1 světle modří skořicoví M. Habrcetl
nejlepší kolekce: 4.0 světle zelení L. Groda
Papoušci:
Agapornis: Agapornis růžovohrdlý lutino E. Špecht
Neofémy: Neoféma bourek růžový J. Landa
Korely: Korela skořicová straka; Z. Nový
Drobní exoti:
Zebřičky: Zebřička světlehřbetá J. Čistý
Chůvičky: Chůvička tmavohnědá E. Špecht
Rýžovníci: Rýžovník šedý Z. Veselý
Ostatní: Pásovník dlouhoocasý červenozobý V. Dufek
Kanáři:
kolekce: recesivní běloachátový opál J. Tichý
jednotlivci: žlutý A J. Tichý
postavoví: gloster chocholatý D. Laubová
kříženci: čížek x kanár L. Mácha

Podrobnější informace o výstavě včetně elektronického katalogu najdete též na internetových stránkách naší ZO: http://mujweb.cz/www/csch_zokladno .

Závěrem mi dovolte, abych poděkoval všem, kteří se podíleli na úspěšném průběhu výstavy, všem sponzorům, vystavovatelům a především realizačnímu týmu, který odvedl kus poctivé práce a ukázal, že i v dnes nelehké ekonomické situaci a v době, kdy nikdo nemá na nic čas, lze takovou velkou akci jakou je výstava exotického ptactva na Kladně s úspěchem uspořádat.

Za rok se těšíme na Kladně opět na shledanou!

Autor textu: Milan Habrcetl
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru