Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení pro ptáky - Granulovaná krmiva
Sdílet:

Náš seriál o krmení pro ptáky - Granulovaná krmiva

K problematice extrudovaných granulovaných krmiv se vracím na základě článku p. R. Víta (č. 8/2001), který vybízí chovatele papoušků, kteří mají zkušenosti s krmením tímto druhem granulí, aby se o ně podělili. V roce 1999 jsem po velké reklamní kampani na granulované krmení začal s krmením granulemi. V této chovné sezóně můžu říci, že jsem nic mimořádného nezpozoroval. I nadále jsem svým papouškům ara podával vlašské ořechy, burské oříšky celé i loupané (nepražené), kardi, slunečnici, vařené těstoviny, rýži, vaječnou míchanici, veškerou zeleninu i ovoce měli každý den.

Čistá vejce

V další chovné sezóně 2000 nebylo v první snůšce nic mimořádného, u mladých ptáků jako u ary maracana byla vejce oplozená, z čehož jsem měl velkou radost, ary ararauny, které pravidelně odchovávám, měly snůšku též oplozenou jako vždy. Takže v této fázi se ještě nic mimořádného nedělo, ale koncem chovné sezóny to začalo být podezřelé! Ary maracany vejce měly čistá, i když se ptáci pářili jako obvykle. Ary ararauny z pěti snesených vajec měly čtyři čistá, což bylo velké zklamání.

Suché míchanice

V nové letošní sezóně 2001 začalo vše velmi špatně. Mohu jen napsat, že v letošním roce všichni chovatelé tvrdí, že je špatná sezóna a že i chovné páry, které pravidelně odchovávají, nesou čistá vejce. S touto odpovědí jsem se samozřejmě nespokojil. V té době jsem již měl asi dvacet čistých vajec od svých arů. Po druhých čistých snůškách jsem zavolal a poté navštívil jednoho z našich předních chovatelů p. V. Vestvála, který má pravidelné odchovy papoušků, ale i velmi vzácných zoborožců, u kterých záleží hlavně na znalosti krmení. A to je u p. Vestvála velmi speciální a rozhodující, jak se později ukázalo. Pan Vestvál ihned řekl: “Okamžitě přestaň krmit granulemi a vrať se k máčené směsi zrnin, ovoci, zelenině, těstovinám a vaječině! “ Dal jsem na jeho radu. Do krmení přidávám ještě suché míchanice od firmy Quiko. Můžu napsat, že po několika měsících zasedli arové opět a to po úplném vyřazení granulí z krmné dávky. Vše probíhalo stejně jako obvykle, jen s tím rozdílem, že už jsou z pěti vajec čtyři oplozená. I ostatní páry, které chovám, a které ještě neměly zájem o hnízdění (ara caninda, arakanga atd.), projevují zájem o hnízdní budky.

Na závěr chci upozornit všechny chovatele, aby nedali na reklamu. Tím, že budete krmit granulemi se ještě nestanete špičkovými chovateli. Podle mých zkušeností s granulemi, bych nedoporučoval krmit s nimi chovné páry. Granule se hodí asi nejvíce pro krmení domácích mazlíčků, kteří jsou chováni po jednom nebo více kusech v bytech.

Poznámka redakce

Děkuji p. Peckovi za jeho článek. Musím dodat, že náš příspěvek přinášel zkušenosti zahraničních chovatelů dosti obšírně a snad i vyčerpávajícím způsobem, toto je zkušenost jednoho z našich chovatelů.
Já jsem své papoušky nekrmil výhradně granulemi (obdobně jako autor), krmil jsem pestrou a střídavou stravou. Do vaječné míchanice jsem přidával nepravidelně jen malé množství rozemletých granulí. Proč? Protože granule obsahují hodnotné látky včetně vitamínů, minerálií a amynokyselin. Výsledky při hnízdění byly střídavé, ale to nebylo možno připisovat pouze na vrub samotného krmení.

Rudolf Vít

Autor textu: Pecka Pavel, Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru