Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zkušenosti s amadami modrolícími
Sdílet:

Zkušenosti s amadami modrolícími

Amady modrolící (Erythrura prasina) jsou velice krásní ptáci. Jejich vlastí je Indie a Indonézie. Žije skrytě v porostech bambusů a na okraji pralesa.

Popis

1,0 má čelo, hrdlo a strany krku kobaltově modré, uzdičku černou, zbytek vrchu těla je zelený. Vrchní krovky ocasní, střed prsou a břicho je šarlatově červené, zbytek spodiny oranžově žlutý. Krovky křídelní zelené, letky černé. Prostřední pera ocasní jsou šarlatově červená, dvě prostřední prodloužená a ke konci zúžená. Vnější pera ocasní jsou černohnědá s karmínovými okraji. Zobák černý, nohy hnědé. Délka 13 -- 15 cm.

0,1 spodina okrově žlutá, zeleně zbarvené peří má žlutavý nádech. Celá hlava je kalně zelená. Prostřední pera ocasní nejsou prodloužená.

Nechtěl jsem riskovat

V dobách, kdy jsem se zabýval výhradně chovem astrildovitých pěvců, jsem stále, žel marně, toužil po získání těchto amad do svých voliér. Problém byl jediný: amady modrolící byly importovány holandskými firmami v zimních měsících, kdy jsem nechtěl dovoz riskovat. Jinak byla cena ve srovnání např. s amadou červenohlavou (Erythrura psittacea) velice výhodná. U některých dovozců, tuším v Německu, jsem měl možnost pozorovat velká hejna amad modrolících a musím říci, že to byl přímo úchvatný pohled. Je nutno připomenout, že ztráty při dovozu amad byly vždy vysoké. Snad to platí i nyní, kdy se leteckou přepravou dodávky velice zkrátily. Vinu na tom může mít dosti jednostranná výživa. Dovozci krmí amady převážně rýží, která je tvrdá, těžko stravitelná, chudá na vitamíny a způsobuje střevní záněty. V době aklimatizace je také důležitá teplota v chovatelském zařízení. Ta by neměla klesat pod 20 °C, vhodnější by byla ale 25 °C. Pokud jde o krmení, doporučuje se loupaný oves, naklíčená pšenice a lesknice. Proso amady dlouhodobě odmítají (neznají je). Vitamíny je nutno stále přidávat, především se jedná o vitamín B-komplex ve vysokých dávkách a také některý z multivitamínů (podle návodu výrobce).

Podmínka úspěšného odchovu

Amady modrolící po pozorném uvykání jistě zahnízdí, ale musím připomenout důležitou podmínku pro úspěšný odchov.

Mnozí chovatelé se přesvědčili, že snesená vejce byla oplozená a mladí se bez problémů po 17 dnech vylíhli. Rodiče je svědomitě krmili, ale když dosáhli stáří 6 - 7 dnů, s plnými volátky hynuli. To se vyskytovalo u většiny chovatelů. V jednom případě došlo k líhnutí v letním období, kdy byla po řadu dní teplota 28 °C. Vylíhla se čtyři mláďata, která byla bez problémů odchována. Při dalším hnízdění se opět vylíhla mláďata, která ale ve stáří 6 - 7 dnů uhynula, podobně jako tomu bylo v předcházejících případech.

Dnes je příčina objasněna:

Amady modrolící pocházejí z krajů, kde ve dne i v noci panuje teplota 30 °C. Staří zde proto svá mláďata zahřívají 5 - 7 dnů. Při u nás běžných teplotách mláďata ve stáří 6 - 7 dnů, kdy je již samice nezahřívá, hynou na podchlazení. Zkušení chovatelé proto doporučují instalovat pod hnízdo speciální elektrické topidlo (připomínám, že tato topidla jsou například v SRN běžně nabízena na trhu). Ale pozor! Výkon topného zařízení musí být optimální, tedy nesmí docházet k přetápění, protože i to by mohlo být příčinou úhynu holátek. Proto je možno nedávat topné tělísko dovnitř budky, ale zvenku pod hnízdní budku. Tento způsob se plně osvědčuje.

Krmení

Krmení: směs semen pro drobné exoty, jak je nabízí spec. obchod, s vysokým podílem travních semen. Chovatel P. je dává navečer. Ráno podává naklíčené, které se skládá z 5 dílů směsi semen, 1 dílu neloupaného sezamu, 1 dílu semene čekanky, 1 dílu nigru a 2 dílů bílého prosa, máku a prosa mana. K naklíčenému zrní také přidává hotové vaječné směsi suché, které nabízí zoo-obchod, například Witte Molen, Vitakraft, Quiko, sušené bylinky a směs vitamínů a minerálií. Ve zvláštní misce dostávají amady také naklíčený bezpluchý oves.

Zelené krmivo všeho druhu je samozřejmostí, nechybí ani ovoce (jablka, hrušky) nebo zelenina (salátové okurky). Multivitamínové a minerální přípravky mají ptáci trvale k dispozici. Při odchovu se také doporučuje dávat moučné červy a mravenčí kukly.

Hnízdění

Amady modrolící si staví hnízda volně v křoví, ale také v budkách typu pro andulky. Všeobecně se doporučuje chov amady modrolící společně ve více párech nebo ve společnosti jiných druhů astrildovitých pěvců (např. pásovníků, zebřiček aj.).

Amady modrolící nepatří k těm druhům ptáků, kteří by žili v páru po celou dobu svého života. Jedná se jen o volný svazek. Bylo pozorováno, že samec pářil také samici, která k němu nepatřila, ale byla v páru s jiným samce. Z toho plyne, že by se do společné voliéry měli dávat jen ptáci naprosto nepříbuzní, aby byla jistota, že odchov bude nepříbuzný.

Zeměpisná forma coelica

Snad by bylo vhodné připomenout, že vedle nominátní formy Erythrura p. prasina, která má červené břicho, se také vzácně dováží zeměpisná forma coelica, která má břicho žluté. Ta je rozšířena na indonéském ostrově Kalimantan (Borneo).

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Petr Podpěra
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru