Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zkušenosti z chovu rýžovníka šedého
Sdílet:

Zkušenosti z chovu rýžovníka šedého

Rýžovníky šedé, plavé a bílé chovám již mnoho let. Jejich chov je bezproblémový. Úspěšně je odchovávám ve voliérách i v bednové kleci o délce 90 cm....

Rýžovníky šedé, plavé a bílé chovám již mnoho let. Jejich chov je bezproblémový. Úspěšně je odchovávám ve voliérách i v bednové kleci o délce 90 cm. Ve voliérách jsem je odchovával po dvou párech společně s andulkami nebo neofémami, chůvičkami či zebřičkami. I s kanáry se dobře snášeli. Ve voliéře si chrání teritorium v bezprostředním okolí budky, ostatní obyvatele voliéry v žádném případě nepronásledují. Nemají zvláštní nároky na krmení a teplotu. S oblibou berou naklíčenou pšenici, s chutí se dají do zeleného krmiva všeho druhu, nepohrdnou jablkem a mrkví. Až moc rádi se koupou. Vodu vyměňuji dvakrát denně. Znamená to i větší údržbu podlahy kolem nádoby s vodou. K hnízdění mají nejraději ležatou budku, kterou mám po andulkách. Budku si vyplní hrubší suchou travou a s oblibou přidávají prázdné klasy senegalského prosa. Rýžovníci jsou dobrými rodiči. Hnízdí třikrát za chovnou sezónu a odchovávají i po šesti mladých. V době odchovu mladých vyžadují vaječnou směs, do které přidávám vitamíny a další doplňková krmiva. Je samozřejmostí, že mají neustále k dispozici písek, grit a vaječné skořápky. jedenkrát za měsíc přidám rozdrcené dřevěné uhlí, které během několika hodin zkonzumují. Jako dekoraci do voliér používám dubové větvičky se suchým listím. Dávám jim přednost před větvičkami z borovic. Jehličí si nosí rýžovníci do budky a to po uschnutí se stává nebezpečné pro vejce i mladé.

Mám i méně radostné zkušenosti s chovem Rýžovníka šedého a jeho mutací. Po osamostatnění mladých jsem je přemístil z voliéry do bednové klece - proletovačky. Vodu zde měli ve dvou napáječkách, na rozdíl od voliéry, kde vodu měli v nádobě na zemi. Vodu v napáječkách nenašli a do týdne všichni uhynuli. K těm nedobrým zkušenostem patří i poznatek, že některé páry jsou velmi plaché a při vstupu do místnosti opouštějí budku se snůškou a vracejí se do budky až po mém odchodu. Naštěstí jsou takové páry výjimkou.

V poslední době zaznamenávám větší zájem o rýžovníky. Je to dobře. Rýžovníci šedí a jejich mutace rozhodně chovateli udělají mnoho radostí a minimum zklamání.

Autor textu: Miloš Hanzlík
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru