Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zajímavosti z chovu amazoňana pomoučeného
Sdílet:

Zajímavosti z chovu amazoňana pomoučeného

Tento amazoňan vděčí za svůj název zbarvení hřbetu, který se zdá jako by byl jemně šedě poprášený. Vyskytuje se v pěti zeměpisných formách: farin...

Tento amazoňan vděčí za svůj název zbarvení hřbetu, který se zdá jako by byl jemně šedě poprášený.
Vyskytuje se v pěti zeměpisných formách: farinosa, inornata, chapmani, virenticeps a guatemalae. Nominátní forma farinosa, Amazoňan pomoučený severní, je u chovatelů dobře zastoupen.
Zeměpisné formy amazoňanů pomoučených jsou ze všech druhů neotropických papoušků nejvíce rozšířeny. Najdeme je od Mexika přes střední Ameriku a téměř celou severní část jižní Ameriky od SZ Venezuely po Guyanu, na jih přes Kolumbii, Ekvádor a Peru po severní Bolívii a střední Brazílii.
Výskyt v přírodě je velice variabilní a společenství s jinými druhy amazoňanů (např. s amazoňanem žlutolícím, oranžovokřídlým) rovněž. Vyskytují se od nížin do pahorkatin 300 m n. m. a výšin okolo 1000 m n. m. v kopcovitém lesním terénu, v deštných a mangrových lesích. Mimo dobu hnízdění se sdružují do hejn a potulují se krajinou. Nocují obvykle na stejných místech a ráno se rozletují za potravou. Živí se bobulemi, různými plody, semeny, ořechy a květy stromů.
Společně se stovkami arů, amazoňanů a amazónků (Pionus) navštěvují denně jílovité hlinité břehy potoků a řek, zobou hlínu, kde v lizu nacházejí hodnotné minerálie.
Hnízdění: v Kolumbii v měsíci prosinci až lednu, v Guatemale v dubnu až květnu. Hnízdí v dutinách stromů i ve skalních rozsedlinách. Snůška čítá průměrně tři vejce.
Amazoňan pomoučený není příliš pestře vybarvený jako jiné druhy amazoňanů. Jeho hlasový projev je příliš hlučný, dalo by se říci až nepříjemný. Je to ale přitažlivý pták, který se snadno ochočí, naučí se mluvit a napodobovat různé zvuky a to i tehdy, kdy se jedná o starší jedince. Je označován za obra svého rodu, což rozhodně souhlasí. Měří totiž 38–41 cm a váží okolo 600 g, přičemž váha samce je o 10 % vyšší než váha samice.
Odchov amazoňana pomoučeného není snadný a ptáci z odchytu potřebují několik let, než si zvyknou na zajetí. Odchovaní ptáci hnízdí pravděpodobně snadněji.
V hnízdním centru v Palmitos Parku (Gran Canaria) měli sestavený pár, který snášel koncem dubna nebo začátkem května tři vejce, ale málokdy se z nich vylíhla mláďata i když byla vejce oplozená. Doba inkubace je 27 dnů. Samička se o mladé velmi pečlivě stará a dokud nedosáhla 4–5 týdnů stáří, nebylo ji mimo hnízdo vidět. Mláďata lze kroužkovat ve stáří 12–13 dnů kroužky o průměru 11 mm. Hnízdo opouštějí za 61–70 dnů a jsou téměř tak velká jako jejich rodiče. Mladé lze od rodičů odlišit podle barvy očí a zobáku. Dospělí mají oči oranžově hnědé, mladí tmavohnědé, mladí mají zobák částečně černý, dospělí ptáci rohově zbarvený.
V době odchovu dostával chovný pár 2–3× denně velké množství nezralého obilí, hodně ovoce a zeleniny. Připomeňme pomeranče a jiné ovoce, různá semena, vařenou kukuřici a fazole. Podávaná vaječná míchanice byla z vařených vajec, karotky a celozrnného chleba. Čerstvé větve na oštipování by neměly chybět nikdy.
Podle kurátorky R. Lowové se v současnosti stále dovážejí do Anglie amazoňani pomoučení z Guyany i když v menším množství. Do Holandska a jiných evropských zemí se dovážejí z Nicaragui a Surinamu.

Použitá literatura:
R. Low: AVW V/2002, s. 150-153/Rakousko
Vašíček, M. (1980): Papoušci Nového světa, Svépomoc, Praha
Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru