Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Městské království divočiny na 108 m2
Sdílet:

Městské království divočiny na 108 m2

Obyčejný dvorek rodinného domku asi 60 m2, sevřený ze všech stran zděnými objekty, jsem před mnoha lety přeměnil na dvorek „neobyčejný“. Touha chova...

Obyčejný dvorek rodinného domku asi 60 m2, sevřený ze všech stran zděnými objekty, jsem před mnoha lety přeměnil na dvorek „neobyčejný“. Touha chovat ptáky co nejvíce ve volném prostoru, mě přivedla na myšlenku celý dvorek „zastřešit“. Na napnutá ocelová lanka ze strany na stranu jsem připevnil obyčejné „králíkářské“ pletivo. V uzavřeném prostoru vznikla vlastně jedna velká voliéra, která umožňuje ptákům volný prolet, výběr místa na hnízdění a mně krásné letní posezení mezi ochočenými zvířátky. Uprostřed je okrasná zahrada se vzrostlými jalovci, spoustou suchých kmenů a větví, zavěšenými houpačkami a malým mělkým kamenným jezírkem, kde jednak jsou zlatí karasi a jednak slouží jako napáječka. Uprostřed jezírka je připevněn rozvětvený strom, který je v létě doplněn vodotryskem a ptáci jej rádi využívají ke koupání.

Na tomto kousku přírody žije spolu spousta druhů naší i exotické fauny. Létají zde andulky, Holoubek diamantový, kanáři, zebřičky, hrdličky bílé, Papoušek horský, papoušek travní tyrkysový, korela, Kakadu žlutolící - tito jsou velmi krotcí, přilétají na ruku, společně s námi svačí atd. Od března do listopadu zde nechávám létat i mláďata žaků. Mezi tím vším se honí a hraje si veverka obecná (černá i rezavá), veverka africká a burunduk páskovaný. Po zemi ještě běhají křepelky čínské. To vše tam žije celoročně. Přes léto k nim přibudou ještě želvy a leguán.

Abych mohl mít na dvorku v létě i kvetoucí květiny, které tak zpříjemňují celkový pohled, vyrobil jsem tři zdvojené pergoly, kde jsou truhlíky s květinami a ptáci na ně nemohou.

Na prostor dvora navazuje dílna, přibližně 2x6 m, kde dělám velké nerezové klece. Na zadní stěně, proti oknům, je několik stromů břízy až 3 m vysokých, zavěšené vysoustružené březové špalky - jako budky pro andulky nebo zebřičky (hnízdí tady celý rok), 4 velké klece na žaky a kakadu a 4 klece pro veverky. Andulky a veverky sem mají přístup i když jsou zavřené dveře - mají upravený odpovídající otvor v horní části.

V malé místnosti na druhé straně dvorku mají všichni „jídelnu“ - létají tam otevřeným oknem a mohou si vybrat kdy a co chtějí a venku je pak čisto a pořádek.

To vše navazuje na prostornou halu - 130 m2, kde je 12 zděných šestimetrových voliér a asi třetina prostoru (30m2) je řešena též s posezením, s výhledem do dvora i voliér. Je zde bazén s kamenným sloupem asi 2,5m vysokým, ze kterého stíká voda a část stromu, který vlastně podepírá strop, ale hlavně slouží ptákům a veverkám na posezení a lezení. Tohoto místa hojně využívají ptáci k proletu nebo tam hledají útočiště v létě před sluncem a v zimě před velkým mrazem nebo větrem.

Ve voliérách v hale jsou žaci, veverky, kanáři, holoubci, pod nimi na zemi křepelky a v jedné větší je párek krotkých kočkodanů běloprsých.

Důkazem, že v tomto království žije vše v pohodě, je zahnízdění a vyvedení mláďat u mnoha druhů ptáků a veverek několikrát do roka. Nikomu nikdo nevadí a neubližuje, veverky nevlezou ptáčkům do hnízda, nevyberou vajíčka ani mláďata. Někdy se přistihnu, že nechám práce a musím chvíli pozorovat jak si hrají, honí se nebo jsou na krmítku pohromadě veverky i ptáci. Občas stačím sáhnout i po fotoaparátu a vzniká spousta krásných záběrů.

Jako poslední propojení dvora s obytnou částí - verandou, jsem letos udělal průlez venkovní zdí o průměru 15 cm, který ústí na verandě do velké klece, tam se na noc vrací spát pár kakadu a přes den se tu střídají veverky, burunduci i zebřičky a někdy jsou tam dokonce i všichni pohromadě. My pak máme pěknou společnost při odpolední kávě.

S postupem času se vracím k drobnému ptactvu s kterým jsem začínal, přestože dlouhá léta jsem choval velké papoušky. Protože bydlím ve městě, měl jsem problémy se sousedy - kvůli křiku a tak jsem se vrátil k menším exotům.

Na závěr bych chtěl dodat, že letos v létě za mnou přišli chovatelé z Týniště n. O. a Rychnova n. K., zda bych jim nepomohl zrealizovat výstavu v jejich areálu. Ve výstavní hale o 350 m2 byla upravena 2 jezírka, vodotrysk, spousta stromů, na zemi hrabanka, kůra, trsy trávy a vřesu, spousta mechu a listí. Celý týden společně na volném prostoru létalo asi 420 ptáků - od papoušků ara, žako, kakadu, amazoňanů, australských papoušků, drobných exotů až po kanáry. Vše doplňovaly 3 druhy krotkých veverek, křepelky a leguán. Aby bylo možné lépe vychutnat tuto podívanou, byly po celé délce haly lavice na posezení. Výstava, která probíhala poslední týden v září, se velice zdařila, navštívilo ji 9600 lidí - od mateřských škol až po důchodce. Myslím, že taková výstava tu ještě nebyla. Dalo to sice mnoho práce, ale výsledek stál, doufám, za to.

Autor textu: Petr Burdych
Autor fotografií zdroj: Petr Burdych
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru