Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Odchyt, transport a karanténa
Sdílet:

Odchyt, transport a karanténa

Odchyt
Jedním z momentů, na který je třeba myslet při manipulaci s našimi svěřenci, je odchyt. Vídám spoustu chovatelů, kteří se svých papoušků doslova bojí. Odchyt je často proces, na který se připravují, jako by vyráželi do boje. Takové věci, jako jsou velké tlusté rukavice, mohou sice ochránit majitele, ale papouška zranit. Nejlepší je chytat bez rukavic úchopem za hlavou, aby se pták nemohl otočit a štípnout. Případně s tenčími rukavicemi. Nejlepším řešením je vhodná síť, zdůrazňuji vhodná. Musíme si uvědomit, co budeme chytat. Na malé rychlé astrildy nepoužijeme těžkou síť, která je pomalá a neobratným úderem by malého jedince mohla i zabít. Na menší ptáky jsou ideální koupené síťky, které jsou lehké a s nimiž se dá svižně máchnout. Často mají obruč z tenkého ocelového drátu, takže ptáky nezraní. Síťovina by měla být taková, aby se v ní pták pokud možno nemohl zachytit. Nejlépe když síť bude z tmavé netkané tkaniny. Na větší papoušky, kteří nelétají tak rychle, je dobrá síť s pevnější obručí i s pevnější síťovinou, nebo dokonce z látky. Není vhodné ve voliéře nahánět ptáky bez sítě. Časem se nám odchyt podaří, ale ptáci budou značně vyčerpaní. V klecích, které nejsou příliš velkých rozměrů (a odchyt se nám jeví jako snadný), bychom rovněž měli použít síťku. Zabráníme přílišnému poničení peří nebo i zraněním.

Transport
Po nákupu nových jedinců nastává otázka přepravy. Jestliže se bude převoz konat na krátkou vzdálenost, nejedná se až tak o nějaký problém. Na delší vzdálenosti bychom již měli být ve střehu a snažit se ptáky zaopatřit. K těmto účelům je nutné zvolit i vhodné transportní klece. V první skupině bych rád zmínil menší druhy papoušků, astrildovité, kanáry nebo hmyzožravé ptáky. Na tuto skupinu mohu vřele doporučit plastové přepravní klece. Na trhu je spousta výrobců s různými typy. Mně se velmi osvědčily ty od italské firmy. Přenosky mají krmítka, napáječky a bidélka. Vše je omyvatelné, a tak velmi hygienické. Přenosky se dají snadno rozložit na díly, tedy dobře vydezinfikovat po každém transportu. Jestliže se o ně chovatel stará dobře, vydrží mnoho let. Výhodou je, že ptáci mají nepřetržitou možnost přístupu ke krmení a vodě. Jedno­tlivé přenosky jsou velmi dobře vyřešeny a jsou i praktické. Na delší vzdálenosti je dobré ptákům do přenosek vložit klasy senegalského prosa, které berou s oblibou. I na dlouhou vzdálenost by ptáci zvládli transport bez vody a zrnin. Nicméně stres způsobený přepravou a ještě hlad a žízeň k dobré zdravotní pohodě moc nepomohou. U větších ptáků musíme při transportu myslet i na odolnost přepravní klece. Silní papoušci, kteří jsou ve stresu, mají tendenci se z přepravní klece dostat ven. Přepravní klec na velké papoušky je ideální plechová, plastová nebo dřevěná, ale udělaná tak, aby se papoušek neměl za co zachytit. V takových případech je možné umístit do přepravního boxu krmení v nerezových miskách. Pozor na některé plastové, které by nemusely dlouho odolávat silnému zobáku. 

Karanténa
Karanténa je jednou z věcí, které jsou chovateli často porušovány. Trvá 40 dní a má probíhat odděleně od stávajícího chovu. Je mi jasné, že každý nemá možnost provést karanténu takovou, jaká by měla být. Nicméně alespoň separováním nově přivezených ptáků na určitou dobu si můžeme velmi pomoct. Mnoho onemocnění nebo oslabení se neprojeví ihned. V drtivé většině případů chovatelé přivezou nové ptáky ať už z burzy, nebo od chovatele a vypustí je rovnou do chovu. Když začnou problémy, všichni svádí vinu na původního chovatele. Nicméně opak je pravdou a hlavní vinu často nese nový majitel. Každý chov má nějakou svoji kulturu a prostředí, když se ptáci přenesou do nového, můžou nastat problémy, protože se zmutují kmeny bakterií nebo virů. Nejlepší možností je umístit nové ptáky do karantény a k nim přidat jednoho ptáka z našeho chovu. Bude-li vše v pořádku, můžeme s větším klidem nové jedince umístit do chovu. Jestli se něco projeví, přijdeme o jednoho ptáka, ale ne o celý chov. Některé druhy jsou na tyto problémy více náchylné a některé méně. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že například Neoféma modrohlavá je velmi dobrý ukazatel zdravotního stavu chovu. Při nákupu neofém musí být člověk velmi opatrný. Nicméně i u jiných druhů by měl chovatel dávat velký pozor, když nakupuje. Po umístění ptáků do karantény je dobré je odčervit. Mírné okyselení vody například v podobě acidomidu také není k zahození. Vždy chodíme krmit nejdříve do svého chovu a následně do karanténní místnosti nebo objektu. Karanténa není jedna oddělená klec v místnosti, kde je zbytek chovu. Taková „karanténa“ je úplně zbytečná. 

 

Autor textu: Martin Papač
Autor fotografií zdroj: Martin Papač
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru