Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Amazoňan černouchý - Amazona xantholora
Sdílet:

Amazoňan černouchý - Amazona xantholora

Amazoňan černouchý - Amazona xantholora Tento druh amazoňanů se vyskytuje u chovatelů - i u specialistů - velice vzácně. Jeho domovinou...

Tento druh amazoňanů se vyskytuje u chovatelů - i u specialistů - velice vzácně. Jeho domovinou je poloostrov Yucatán a ostrov Cozumel, jakož i sousední Belize. Je zde rozšířen lokálně. V uplynulých desetiletích byl exportován jen ojediněle. Délka je 23 cm, je tedy nejmenším ze všech druhů amazoňanů.

Popis: viz monografie M. Vašíčka "Papoušci Nového světa", s. 374/375. Zde připomínám, že pohlavní dimorfismus je dobře patrný. Samec má okolí oka a místo nad lícemi červené, velké krovky křídelní má rovněž červeně zbarvené. Samici chybí červené okolí oka a červeň nad lícemi, velké krovky křídelní jsou zelené. Tyto barevné odlišnosti se u samečků objevují ve stáří 5-6 měsíců.

Amazoňan černouchý se nehodí pro chov v bytě, ale je třeba ho zásadně chovat po páru ve voliéře. Raději létá, než aby šplhal po pletivu nebo po bidle, jak to dělá většina druhů amazoňanů.

V L. P. chovali dva páry amazoňanů černouchých. Protože se jednalo o přímé příbuzné, byla začátkem 1995 využita příležitost k provedení výměny samice. Tím byl sestaven jeden nepříbuzný pár.

1996 začala samice velmi brzo snášet vejce, ale samec celou snůšku rozbil. Již 15. května začala samice snášet podruhé. První snesené vejce bylo během dne opět zničeno a proto byla ostatní ihned po snesení odebírána a nahrazována atrapou z hlíny. Do umělé líhně byla potom dána tři vejce. 14. června se vylíhlo jediné mládě, které bylo velice čilé a aktivní, čímž se velice lišilo od jiných stejně starých amazoňanů. Vážilo 7,1 g, osmidenní 15,4 g, 16denní 40 g, 32denní 183 g, 48denní 205 g. Opeřená mláďata byla podobná samici. Samostatná byla ve stáří 65 dnů.

K zachování amazoňanů černouchých v chovech je bezpodmínečně nutná trvalá spolupráce všech, kteří je nyní vlastní především proto, aby bylo možno sestavovat nepříbuzné páry.

Základní informace o chovu amazoňanů černouchých v odborné literatuře zcela chybějí. Údaje obsažené v tomto článku jsou sice skromné, ale ojedinělé a proto si zasluhují naši pozornost.

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru