Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.62.189
Zdravím, Včera jsem dostal kanárka, je to samec. Umístil jsem jej do obývacího pokoje, do velké, krásné klece, ale dnes sem zjistil, že má cca 2 roky a žil ve venkovní voliéře, se spoustou dalších ptáků. Zatím se mě bojí, jakmile přijdu ke kleci, začne v ní zmateně poletovat a skákat. Je šance, že v tolika letech půjde dobře ochočit (např. aby přiletěl na ruku) a přestal se mě bát? Děkuji
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.158.178
ani náhodou. kanárci na to nejsou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.62.189
Jak nejsou? Jsem si četl několik knížek a všude psali, že mládě v pohodě, proto se ptám na starého
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.103
Kanár není na ochočení,ale na zpívání.Nebyla tam psaná andulka nebo papoušek na to ochočení.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.62.189
nene, kniha jménem kanárek a já... opravdu teda myslíš, že mi ani na tu ruku nepřiletí?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.103
Kanáry mám už delší dobu a ještě se nestalo aby se dospělý kanár ochočil.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.224
Kanár není cvičená vopice,ale kulturní pták..............
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.38.195
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím, Včera jsem dostal kanárka, je to samec. Umístil jsem jej do obývacího pokoje, do velké, krásné klece, ale dnes sem zjistil, že má cca 2 roky a žil ve venkovní voliéře, se spoustou dalších ptáků. Zatím se mě bojí, jakmile přijdu ke kleci, začne v ní zmateně poletovat a skákat. Je šance, že v tolika letech půjde dobře ochočit (např. aby přiletěl na ruku) a přestal se mě bát? Děkuji
Nevěřte všemu, co tu kdo napíše. Kanárek Vám při citlivém přístupu brzo zkrotne. Není to kontaktní pták jako papoušek, ale na ruku pro pamlsek chodí běžně, "vyvolává" když se dožaduje puštění z klece a pod., chodí ochutnávat z talířů. Je to takové křehké přátelství, o to si ho pak budete víc vážit. Chce to hlavně ho "nezradit" nějakým naháněním po kleci a po bytě a neuspěchat to, snaha o kontakt by měla přicházet z jeho strany. Je to společenský pták a kontakt s někým potřebuje. Mirek
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.62.189
Konečně nějaká dobrá zpráva, ale myslíte, že to půjde i když jsou mu asi 2 roky a žil venku ve velké voliéře?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.38.195
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Konečně nějaká dobrá zpráva, ale myslíte, že to půjde i když jsou mu asi 2 roky a žil venku ve velké voliéře?
Záruku Vám samozřejmě nedám, každý pták je jiný. Sám ale mám kanáry v proletu ve velkých voliérách a po zaklíckování vždycky poměrně brzo zkrotnou do té míry, že zpívají třeba při manipulaci s klíckami. Sem tam si i staršího jedince z voliéry beru domů, obdarovávám příbuzné a pod., vždycky se po pár měsících ochočí. Dokrmený kanárek bývá samozřejmě víc na člověka fixovaný, to pak třeba bere lidem jídlo od pusy, létá na nastavenou ruku. Je zajímavé, že takový ptáček zůstává krotký i po vpuštění do voliéry k desítkám jiných kanárů - přilétá mi brát z ruky a jeho příklad časem následují i ostatní. To pak chodím z voliéry obesraný jak socha na náměstí. Mirek
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.62.189
Mám opět jednu otázku. Můj kanárek cca 3 hodiny denně skáče po kleci z bidla na stěnu klece... Nechybí mu něco?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.234
Dvouletý kanárek zvyklý venku se v žádném případě neochočí a co víc, bude se sám doma asi i trápit.
Ptám se

XXX.XXX.13.145
Určitě jop :D já mám taky samečka dvouletého a je ochočený.).
Podívejte se na video
https://www.youtube.com/watch?v=gwZP8tbmL6Y.
To je parádní video. Sám jsem měl nejlepší kontakt s kanáry ve volieře, když byli vyhladovělí. Pak přiletí i na ruku a zobají z ní. Tak by se to dalo učit, na žrádlo, jako třeba výcvik psů. Kdysi jsem měl kanárka samotného v kleci v kuchyni a večer jsem ho nechal proletět, zatím o jsem mu připravil do misky zrní. Hned se tam rád vracel. Ale papoušek to opravdu není. K.E.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dvouletý kanárek zvyklý venku se v žádném případě neochočí a co víc, bude se sám doma asi i trápit.
Pták dvouletý a druhý den v kleci a chtít krotkost je utopie. Třeba papoušci zvyklí na chovatele třeba 3 dny nežerou stresem ze změny prostředí.
Tak si tazateli vyberte, kde je pravda. Asi někde uprostřed. Jak zde bylo napsáno, kanár je na zpívání a ne na mazlení. I dvouletý zkrotne, bude vyletovat z klece a zase se vracet.Viz video. Budete li trpělivý, přiletí na dlaň pro krmení, ale, že byste ho šimral na hlavičce, na to zapomeňte a kupte si andulku.
Ikdyž to nesouvisí přímo s dotazem, tak kdysi, když se mohli chytat pěnkavovití jsem odchytával mimo jiné ptáky i hýly. Ti tak brzo zkrotli, že byli jako kanáři. v malé kleci i hnízdili, ale neodchovali, protože jsem tehdy neměl hmyz, obdobně se chovali i čížci. Stehlíci a zvláště konopky byli neustále plaší. Proč, to nevím.
Ale staří ptáčníci už nežijí a mladí etologové mnohdy nemají vlastní zkušenost a jen googlují.