Kdybyste to plánoval časteji, tak mu pořiďte transportku s jedním bočním průhledem a zvykněte ho na ni. Nejlépe zvykat tak, jak zvykají chovatelé výstavních andulek ptáky na bodovačky. Pristrčit vchodem k bočním dvířkům klece(jestli jsou) a dát tam pamlsek. Nechat ji, dokud tam sám se zájmem vícekrát nevleze.
Na delší trasy je temná přenoska lepší. Pták je v ní klidnější.
Přenosky jsou fajn, ale pokud je to jen přeběhnutí do auta, dala bych na tu chviličku na klec deku, aby hned neprofouknul a v autě ji dala pryč, auto by mělo být už taky trochu vytopené, aby v něm vyloženě nemrzlo, pokud to jde. Určitě to zvládne v pohodě. Pokud bude plašit, je lepší nechat klec trochu zakrytou, ale s dostatečným přísunem vzduchu. Moje aymara ale potřebuje všechno vidět, tak jí nechávám při jízdě autem koukat. Záleží, jaký je konkrétní pták plašan.
Sama v zimě venku převážím papoušky v přenosce obalené dekou (s větracími otvory), případně ještě přidám pod dno přenosky lahev s teplou vodou, takže mají podlahové topení. :).
Dobrý večer.
Já bych do auta dal papouška do přenosky už z bezpečnostních důvodů. Pták v kleci, který není zvyklý na převoz se bude lekat všeho, co se v okolí auta bude míhat. Stromy a pod. Pokud bude v přenosce, tak může být v kufru, nebo mezi sedadly a tyto rušivé jevy neuvidí. Ale v kleci se může lekat a zběsile létat po kleci, kde si může ublížit. Je to na zvážení. Samozřejmě, že by neměl pocítit výraznou změnu teploty a podle toho zařídit převoz. Já vozím ptáky v přepravkách mezi sedačkami a přenáším je v chladnu zabalené v dece. Je to jen můj názor, jiní chovatelé mohou mít jinou zkušenost. Záleží také jaký druh převážíme, jestli z bytových podmínek, nebo z venkovní voliéry (záletu).
S pozdravem M. Zedlitzer.