Dobrý den,
včera jsem si dovezla mládě pásovníka dlouhoocassého, čtyřtýdenní. No a dnes ráno jsem našla jeho vychladnuté tělíčko. Chtěla bych se už jen pro klidné svědomí optáti jestli jsem si nedovezla nemocného ptáčka, či nebylo moc brzo odstavu.
Jen co jsem si ho dovezla, byl čilý, žral, pil. Jediné co se mi trochu nezdálo, že je trochu načepýřený a že má svěšená křídla. To jsem však přisuzovala k tomu, že je mladý, pač jinak byl aktivní. Navíc pochází od slušného chovatele, který má zvířata zdravá, tak jsem o nemoci neuvažovala. Také měl trochu zašpiněnou kloaku, to jsem též přisuzovala mládí, ale nevím, nemám s mladými ptáky moc zkušeností.
Zajímalo by mě tedy, jestli je tohle vše u mláďat normální, či jsem narazila na nemocný kus? Je možné, že umřel na šok? (vystavován stresu nebyl, ruky se nebál) či ho jen transport dorazil? Po celou dobu byl v domě, v noci se sice moc netopí, ale deset stupňů tu taky nebylo - pán měl ptáčky ve vytápěné místnosti. Zakékoliv rady, zkušenosti, cokoliv děkuji...
Mně se přesně tohle stalo s astrildem rákosním. Nepřepeřené mládě úplně v pohodě a druhý den mrtvé na zemi. Chovatel mi ho nabídl, že je už k prodeji. Po příjezdu jsem viděla, že ještě není zcela přepeřené, ale vzhledem k tomu, že jsem pro něj jela 200 km, tak jsem ho vzala, no a druhý den konec.