Zdravím potřebuji radu. Mám mníška v září mu budou dva roky a já si ho brala, když mu byli tři měsíce - nebyl dokrmován. Je to náš miláček zvyklej na vše jde na ruku, nosíme ho na ramenou. Je to kluk. Jenže já s ním mám menší problém - papoušek na mě útočí a štípe až do krve. Né pořád jen když asi nemá náladu nebo nevím proč. Přitom já jsem ta kdo mu dává najíst, napít, pouští ho z klece. Přítel ho akorát někdy drbe a mazlí se s ním, ale to i já. Chvilku se mazlí a pak jak kdyby mu přeskočilo začne mě klovat a pokud sedí na mém příteli tak se k nim nesmím ani přiblížit. Myslela jsem, že je to puberta ale už je mu rok a půl tak si myslím, že z puberty už vyrostl. Tak netuším co s ním, aby mě neštípal.
Dobrý večer, nerada to říkám, ale evidentně jste udělali chybu už na začátku výchovy. Mníšci jsou všeobecně velmi žárliví a teritoriální, takže Váš malý lump si Vašeho přítele prostě přivlastnil a teď už je problém. Pravděpodobně půjde převychovat, ale bude to chtít hodně času i sil. My teď také vychováváme mníška a některé sklony k tomuto agresivnímu chování vídáme už teď.
Jsou tu dvě věci pro začátek, jedna pro Vás a jedna pro Vašeho přítele. Vy by ste se neměla nechat jen tak odradit, mníšek nemá zase tak velký zobák a existuje pár úchopů, kdy Vám prostě nebude moct ublížit. Nechce se to nechat a papouška prostě při takto nepřístojném chování popadnout a dát někam na hanbu. V takovém případě by Váš přítel měl papouška úplně ignorovat. ideálně odejít pryč aby na něj neviděl.
Další věc je, jestli Vás obecně papoušek vůbec poslouchá. Přilétne na zavolání? Jde na povel na prst? Jestli ne, je potřeba se věnovat lépe výcviku. A také teď papouška vůbec nepouštějte nikdo na rameno. Když je u Vás na rameni, cítí se jistý, cítí se pánem situace, a když se mu bude chtít tak Vás prostě štípne třeba do krku. To nejde. Musíte teď zapracovat na tom, aby Vám byl papoušek podřízený, jinak nebudete mít klid.
Vím, že jsem toho napsala dost, snad je to i trochu srozumitelné. Kdyžtak se na cokoliv ptejte, když budu vědět, tak ráda odpovím
V.K.