Budka – opláštění?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.3.2015 12:07
utrzeny_ze_retezu

XXX.XXX.166.230

Myslíte, že je rozumné opláštit budku pletivem, aby ji papoušci nezničili?
Díky za názory.

18.3.2015 14:26
simacek123

XXX.XXX.142.1

utrzeny_ze_retezu napsal(a):
Díky za názory.

Vy jste opravdu utrzeny ze retezu, to vam sedi, udelejte jak myslite ale budete asi rarita.

18.3.2015 15:18
eli22

XXX.XXX.181.33

Díky za názory.

Myslím, že ne. Já kdybych to udělala, tak neudělám dobře. Naše pyrury si budku upravují k obrazu svému. Právě že jí krásně ničí, kromě vletového otvoru si dělají další únikové otvory, takže než dojde k hnízdění, třeba měsíc kutají a budku si upravují, tedy různě demolují. Pokud bych jim to neumožnila, možná ani nezahnízdí.

18.3.2015 21:58
M&M

XXX.XXX.109.11

Díky za názory.

Viac ako rozumné je to hospodárne. Ohrýzanie búdky je stimulačná činnosť pre hniezdenie. Zrejme máte na mysli búdku pre ary alebo kakaduy, tie sa často poťahujú pletivom, ale len z hospodárskeho hľadiska - aby sa nemusela často meniť. Iný dôvod to nemá. Postačí dať pletivo na spodok búdky pre príprad prehryzenia dna, aby vajíčka, resp. mláďatá nevypadli.

21.3.2015 19:46
Moudivláček

XXX.XXX.60.29

M&M napsal(a):
Viac ako rozumné je to hospodárne. Ohrýzanie búdky je stimulačná činnosť pre hniezdenie. Zrejme máte na mysli búdku pre ary alebo kakaduy, tie sa často poťahujú pletivom, ale len z hospodárskeho hľadiska - aby sa nemusela často meniť. Iný dôvod to nemá. Postačí dať pletivo na spodok búdky pre príprad prehryzenia dna, aby vajíčka, resp. mláďatá nevypadli.

Za Váš naprosto věcný příspěvek máte můj hlas. Také jsem uvniř jednu kmenovou budku vyložil pletivem. Ale nebezpečí zachycení se nožky nelze podcenit. I vletové otvory mám často oplechované. Kdo může mít každý rok novou budku to nemusí dělat. V případě oplechání našroubuji kolem otvoru silné větve, částečně i přes vletový otvor a ohlodáváním si ptáci vyhrají při úpravách přístupu do budky.

26.3.2015 10:48
daktari

XXX.XXX.197.196

Podle mne to není až tak zcestný ani raritní nápad. Sám jsem měl u kakadů růžových celou budku zevnitř potaženou pletivem, vnější hrany oplechované. Pouze okolí vletového otvoru jsem nechal, aby si ho ptáci mohli upravit. Je také vhodné, aby se do svislých koutů uvnitř budky připevnila nějaká lať na kousání. To ptákům ke stimulaci dostačuje.

26.3.2015 12:38
utrzeny_ze_retezu

XXX.XXX.166.230

Díky za odpovědi. Nakonec jsem dal budku pouze dřevěnou, pouze na dno zvenčí pletivo. Nebude mi vadit, když udělám novou a ptáci se aspoň vyřádí.

26.3.2015 12:46
Moudivláček

XXX.XXX.60.29

daktari napsal(a):
Podle mne to není až tak zcestný ani raritní nápad. Sám jsem měl u kakadů růžových celou budku zevnitř potaženou pletivem, vnější hrany oplechované. Pouze okolí vletového otvoru jsem nechal, aby si ho ptáci mohli upravit. Je také vhodné, aby se do svislých koutů uvnitř budky připevnila nějaká lať na kousání. To ptákům ke stimulaci dostačuje.

Máte můj souhlas. Opatření proti rychlému zničení budky asi nejsou rarita, jak uvádí simacek 123, ale má to svá úskalí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík